Estudis: HUMANITATS: ESTUDIS INTERCULTURALS i HISTÒRIA I PATRIMONI
Promoció: Humanitats: Estudis Interculturals 2011-2015; Història i Patrimoni 2015-2017
Estudiar Humanitats s’ha considerat moltes vegades com una opció secundària i ha estat erròniament qualificada com una carrera amb poques sortides laborals. En el meu cas no puc defendre aquestes teories ja que per a mi ha suposat un contacte constant amb el món laboral des de diferents vessants. Vaig començar els estudis del grau en Humanitats: Estudis Interculturals, l’any 2011 a la Universitat Jaume I. Sota el meu punt de vista, un dels punts forts que té aquest grau en l’UJI és la del professorat de filosofia i el de llengües (sense menysprear a la resta), ja que en aquests dos àmbits destaca especialment.
El meu primer contacte amb el món laboral va ser arran del conveni de pràctiques i vaig escollir per a realitzar-les el Laboratori de Sociolingüística de l’UJI, dirigit pel també professor de la universitat José Luis Blas Arroyo. Durant els tres curts mesos que vaig estar treballant vaig poder conèixer el funcionament d’aquesta entitat i tindre un contacte proper amb l’anàlisi de diferents investigacions sociolingüístiques que s’estaven duent a terme en aquell moment. Gràcies a això, un any després vaig poder optar a una beca de col·laboració en el mateix espai, ja que amb l’experiència que havia adquirit amb les pràctiques vaig ser el que va aconseguir major puntuació en la baremació.
D’altra banda, gràcies a l’Associació Cultural Amics de Vinaròs, entre el 2015 i 2017 vaig ser escollit per a formar part d’un projecte de digitalització d’un històric setmanari d’informació local del meu municipi: el diariet de Vinaròs. En aquesta experiència desenvolupada a l’arxiu de la biblioteca de l’UJI em vaig apropar al món de les noves tecnologies aplicades a les humanitats amb un resultat totalment satisfactori per la meua estreta vinculació a Vinaròs.
Amb tot, una vegada finalitzats aquests treballs vaig poder realitzar les pràctiques del grau en Història i Patrimoni (que vaig cursar com a segona titulació) a l’arxiu municipal del meu poble, on vaig conèixer un altre aspecte que ens ofereixen els nostres estudis. Tot seguit, vaig tindre la sort d’obtenir una beca de la FUE per a recent titulats i vaig estar ocupat durant un any al Negociat de Cultura de l’Ajuntament de Castelló amb tasques relacionades amb el MUCC i realitzant visites guiades al museu d’etnologia.
Per últim, actualment estic treballant amb contracte d’un any al departament de cultura de l’Ajuntament de Vinaròs com a tècnic de cultura amb una relació constant amb la programació d’activitats culturals com el teatre, la dansa, la música i l’art.
Sens dubte, una de les moltes coses bones que tenen les humanitats, i en concret el grau d’Humanitats: Estudis Interculturals, és la interdisciplinarietat de l’ensenyament, que t’obri les portes a una variada oferta laboral: des d’opositar per a treballar com a professorat d’institut fins a treballar en biblioteques, arxius, museus, departaments de cultura, projectes de digitalització o la realització de visites guiades.
Sóc conscient que he sigut molt afortunat amb la meua experiència laboral, ja que pràcticament des de l’últim any de carrera he estat treballant en diferents àmbits, sempre relacionats amb allò que havia estudiat. Això també em serveix per a trencar una llança en favor de les humanitats i desdir a tots aquells que critiquen que aquestes carreres no tenen eixides laborals. També sóc conscient de la sort que he tingut amb les persones amb qui he treballat i m’han ensenyat, sempre, de tu a tu. A totes elles, sense excepció, GRÀCIES.