Taller: El cervell com a cartògraf. Adaptant-se a espais i idees 6 de novembre a les 17 hores

12/09/2024 | AlumniSAUJI
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Imaginem que el nostre cervell té un GPS que ens ajuda a navegar pels llocs que hem visitat. Aquesta capacitat de formar mapes mentals, mapes cognitius, dels llocs visitats es troba en una part del cervell anomenada hipocamp, que normalment ens ajuda a recordar on estan les coses i com arribar-hi. Nosaltres no sols naveguem per espais físics, sinó també per idees i conceptes abstractes que ens ajuden a prendre decisions. Per això, ens preguntem, si l'hipocamp també pot crear i ajustar mapes cognitius per a conceptes i idees, a més de per a llocs físics.

En aquest taller s'explicarà com es va dur a terme la investigació mitjançant un experiment on les persones havien de prendre decisions sobre els productes d'un supermercat, basades en la seua memòria dins d'un espai de coneixement abstracte. Es va descobrir que els participants formaven un mapa mental bidimensional amb els atributs dels productes (preu i qualitat). Com millor era el seu mapa, millors les seues decisions.

L'hipocamp i una altra àrea del cervell, anomenada escorça prefrontal medial, podien calcular la distància entre un producte i els altres més pròxims en aquest espai abstracte. Després es va observar que l'hipocamp podia adaptar-se als canvis en els límits d'aquest espai abstracte, la qual cosa ajudava les persones a portar a terme millor la tasca.

En resum, les troballes mostren que l'hipocamp no sols és important per a recordar i adaptar-se als llocs físics, sinó que també ens ajuda a entendre i recordar idees i conceptes abstractes en un context canviant. Això revela com de flexible i adaptable és el nostre cervell, tant en el món real com en el món de les idees.

Quan?

Dimecres, 6 de novembre de 2024 a les 17 h, en línia per Google Meet.

Lubna Shaheen Abdul Parveen

Lubna és graduada en Física i postgraduada en Història de la Ciència i la Comunicació Científica i en el màster en Investigació en Cervell i Conducta per la Universitat Jaume I. Actualment treballa a l'UJI com a ajudanta d'investigació en el grup de Decisió i Memòria (DAM). A més, participa en dos projectes. El primer explora com naveguem per espais abstractes utilitzant mapes cognitius, i el segon estudia com la memòria episòdica pot explicar no sols el nostre passat sinó també el futur, la imaginació, la simulació mental i la inferència.

L'activitat és gratuïta però és necessària INSCRIPCIÓ prèvia.
No es realitzen certificats d'aprofitament o d'assistència a l'activitat. 

Avisa'm

Recurs d'imatge treballfinal index

Converteix el teu TFG, TFM o tesi en un taller o webinari

AlumniSAUJI t'ajudar a donar difusió i visibilitat a la teua investigació amb els TF tallers

AlumniSAUJI en xarxes
Facebook
Instagram
Twitter
Linkedin
Youtube
Ivoox
Whatsapp
Skype
Informació proporcionada per: AlumniSAUJI

Màsters, cursos d'especialista i d'expert/a i doctorats. Consulta els avantatges Premium en els estudis de postgrau UJI.