Una proposta proactiva per a la seguretat: mediació policial

19/09/2017 | Càtedra de Mediació Policial
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Durant els dies 13 i 14 de juliol de 2017 s'ha celebrat el curs “Una proposta proactiva per a la seguretat: mediació policial”, organitzat per l'Escola d'Estiu que ha creat per primera vegada l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències -IVASPE- amb l'objectiu d'acostar i transmetre a la ciutadania l'aportació dels professionals de la seguretat i l'emergència.

Per a l'acte d'obertura de l'Escola d'Estiu que va tenir lloc el dia 5 de juliol es va convidar a la Sra. Gabriela Bravo, Consellera de Justícia, Governació i Reformes Democràtiques de la Generalitat Valenciana, i al Sr. Josep María Ángel Batalla, Director General de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències. A l'acte d'obertura li van seguir una sèrie de ponències que van emmarcar els diferents cursos d'estiu  organitzats. L'especialista en intel·ligència emocional, Mar Romera, va ser l'encarregada de posar el marc al curs de mediació policial.

El dia 13 de juliol la inspectora i sotsdirectora de la Càtedra de Mediació Policial, Rosa Ana Gallardo, i l'oficial de la Policia Local de Vila-real, Adrián Hierro, van explicar la importància i la necessitat de treballar des de la prevenció i com aquesta proposta s'incardina en el nou model d'intervenció policial; també es van centrar en com la Policia, des d'una visió de construcció de pau social, pot  transformar les relacions conflictives de les persones en unes col·laboratives o, almenys, de respecte.

La següent a intervenir va ser Mónica Fernández, pertanyent als Mossos d'Esquadra, qui va exposar la  perspectiva que la Policia de la Generalitat de Catalunya està duent a terme en  la seua intervenció en el control de masses.

Ambdues propostes van donar a entendre que hi ha altres formes d'atendre la intervenció policial més enllà de l'enfocament reactiu i que són totalment concordes amb les demandes socials actuals en abordar la seguretat des de la base de la confiança i del treball en xarxa; és així com s'aconsegueix l'autèntica prevenció.

La tercera expositora va ser la professora i psicòloga Mónica Fernández Juncosa, qui va parlar de les noves competències del segle XXI  com  són la creativitat i el lideratge, i de com la Policia pot fer el canvi des del poder cap a l'autoritat.

A continuació, el psicòleg i coach Pascual Benet va plantejar algunes qüestions importants per a la reflexió, com van ser la por que sorgeix davant l'inici de qualsevol projecte i la necessitat d'aprendre a conviure amb aquesta por ja que, en moltes ocasions, suposa una espècie de protecció.

El dia 14 es va iniciar amb la intervenció del Fiscal Cap Provincial, el Sr. José Luis Cuesta Merino, qui va exposar la visió de la Fiscalia cap a la Mediació Policial en via intrajudicial destacant que aquesta suposa un recurs adequat per a la gestió de conflictes dins de les alternatives possibles ja que satisfà les vertaderes necessitats i inquietuds de les persones immerses en determinats procediments judicials.

Finalment, des del plantejament d'un supòsit pràctic, l'oficial de la Policia Local de Vila-real, Salvador Robles, va compartir la seua pròpia vivència de la mediació policial, i va mostrar els resultats als quals es poden arribar. 

Vídeo del curs. 

Informació proporcionada per: Càtedra de Mediació Policial