14/05/2021 | INVEST
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Breu història del Dia Internacional de la Llum

El 20 de desembre de 2013, l'Organització de Nacions Unides (ONU), en la reunió anual 68ª, proclamava l'any 2015 com a Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies Basades en la Llum. Amb la seva resolució, l'ONU volia destacar el paper de la llum en el desenvolupament sostenible i en aportar solucions als reptes globals plantejats en salut, educació, agricultura i energia, entre d'altres àrees. Volia mostrar així que la llum juga un paper vital en la nostra vida diària i és una disciplina transversal i indispensable per la ciència del segle XXI; una disciplina que ha revolucionat la medicina, que ha permès i facilitat la comunicació oberta internacional via Internet i que juga un paper central a l’hora de vincular aspectes culturals, econòmics i polítics en una societat global.

 

El dia internacional de la llum

Durant aquell any van sorgir tantes col·laboracions i contactes, entre els líders dels sectors científic i tecnològic de la llum, que la Conferència General de la UNESCO va decidir, amb la finalitat de mantenir, promoure i estimular aquestes relacions i promoure la difusió dels beneficis de la recerca i ús de la llum, va proclamar el dia 16 de maig com a Dia Internacional de la Llum (DIL), la data de l’aniversari de la primera emissió làser. El 1960 l’enginyer-físic Theodore H. Maiman aconseguia, amb un làser de cristall de robí construït per ell, la primera emissió estimulada de radiació en el rang òptic.

El dia internacional de la llum celebrem el paper que juga la llum en la vida dels ciutadans del món. El làser en si és un exemple de com un descobriment científic i la seva evolució han proporcionat eines revolucionaries per al benefici general de la societat en les comunicacions, en les tecnologies sanitàries i en moltes altres aplicacions en diferents camps.

Informació proporcionada per: Vicerectorat d'Investigació