15/02/2024 | INVEST
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer) pretén incentivar la participació de dones i xiquetes en ciència, millorar les seues perspectives en la carrera investigadora i reconèixer totes les seues aportacions a la recerca científica, per aconseguir una participació més igualitària de dones i xiquetes en l’educació, en l’ocupació i en els marcs de decisió de la ciència. Les Nacions Unides establiren aquesta data en 2015, amb un esperit transformador i dins de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Les activitats de la Universitat Jaume I es realitzen de manera coordinada amb la Unitat d'Igualtat del vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, l'Escola de Doctorat, l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, i les investigadores de la Universitat (també de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènero "Purificación Escribano"). 

En el marc del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, la Universitat Jaume I ha preparat un programa d’activitats, amb un acte principal el 12 de febrer de 2024 i activitats per part de les nostres investigadores i de la Fundació Isonomia en centres educatius.

Acte central

L'acte central de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència tindrà lloc el dilluns 12 de febrer. Constarà de la presentació institucional (en el desé aniversari de l’Escola de Doctorat de l’UJI), la conferència sobre igualtat i ciència de Mariam Tórtola, professora titular de la Universitat de València, un col·loqui posterior, i altres activitats, com un fotoreclam.

Cartell de 2024. Notícia de 2024. Fotos de 2024.

Programa

Saló d'actes de l'edifici de l'Escola de Doctorat, 12 de febrer de 2024

10 h. Presentació institucional de les activitats del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència a la Universitat Jaume I, en el desè aniversari de l’Escola de Doctorat.

10.15 h. Conferència de Mariam Tórtola (professora titular de Física Teòrica i directora de l’Escola de Doctorat de la Universitat de València), amb títol «Cap a la igualtat de gènere en ciència?»

11.10 h. Col·loqui amb el públic, amb participació d'investigadores de diferents àmbits de l'UJI: Iluminada Fuertes (professora titular d’Economia Financera i Comptabilitat), Jéssica Izquierdo (professora titular de Comunicació Audiovisual i Publicitat) i Desirée Mena (professora titular d’Infermeria).

11.50 h. Fotoreclam del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (#SomUJI #CiènciaUJI #11F2023 #womeninscience #WomenInSTEM #Science). Recordeu citar els perfils de la Universitat Jaume I

L’activitat comptarà com a formació transversal acreditable per cinc hores formatives per a l’alumnat de l’Escola de Doctorat: http://inscripcio.uji.es.
 

Activitats en centres educatius

Al llarg del mes de febrer, es realitzaran diverses activitats d'investigadores de l'UJI i de la Fundación Isonomia amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

El programa d'activitats en centres educatius està disponible en aquest enllaç.

La Fundació Isonomia ha preparat la campanya de sensibilització «Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, 11 de febrer. Persegueix els teus somnis i treballa per a fer-los realitat» adreçada a l'alumnat d’infantil i primer cicle de primària que tindrà lloc durant tot el mes de febrer.

A més a més, portarà exposicions a centres educatius i culturals del 5 al 25 de febrer:

  • Exposició fotogràfica «Enginyera... per què no?» a l'IES Pere-Enric Barreda i Edo de Benassal.
  • Exposició fotogràfica «Elles tenen la fòrmula» Saló d’Actes del Centre Municipal de Cultura Paulo Freire d’Almenara.
  • Exposició fotográfica «Enginyera... per què no?» al CEIP Sant Joan de Moró.

Organitzen

Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana · Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica

Unitat d’Igualtat · Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat

Escola de Doctorat · Vicerectorat d'Investigació

Fundació Isonomia

 

Edicions anteriors

Any 2023:  Programa d'activitatsNotícia de 2023Fotos de 2023Vídeo de 2023

Any 2022: Programa d'activitatsNotícia

Any 2021: Programa d'activitats,  Notícia,  Vídeo

Any 2020: Programa d'activitats, Notícia

Any 2019: Programa d'activitats, Noticia

 

Enllaços relacionats

Women in Copernicus (GEOTEC/INIT-UJI)

Programa Enginyera... per què no?, desenvolupat per la Fundació Isonomia en coordinació amb l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals

Enllaços a altres entitats per la igualtat i la diversitat en el món de la ciència

Technovation Girls Comunitat Valenciana


Contacte: Podeu contactar amb la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana a través del correu electrònic, divulgauji@uji.es.