2019. La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, assumeix la presidència de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV) en un acte celebrat al campus del Riu Sec, el 4 de febrero, en el qual el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, cedeix el testimoni després de finalitzar el seu any de mandat en aquest càrrec rotatiu. A l’acte assisteixen la resta de rectors i rectores de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana.
El 22 de febrer, en l’acte acadèmic de commemoració del 28è aniversari de creació de la Universitat Jaume I, es lliura la Medalla d’Or de la Universitat als exrectors Francisco Toledo Lobo i Vicent Climent Jordà. El catedràtic de Ciències de la Computació de l’UJI, Francisco Toledo va ser rector de la Universitat des del 2001 fins al 2010 i el catedràtic d’Òptica de l’UJI, Vicent Climent, ha estat rector des de l'any 2010 fins al 2018.
El 22 de març, Sebastián Pla Colomina pren possessió com a nou president del Consell Social, després del seu nomenament per Decret del Consell de la Generalitat Valenciana. Pla, que substitueix en el càrrec José Luis Breva Ferrer, és president de l’empresa consignatària Sucesores de Sebastián Roca i president del Consell Empresarial de Castelló de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i de l'Associació de Consignataris i Empreses Portuàries de Castelló (ACEP). A més a més, és vicepresident del Consell d'Administració de PortCastelló.
La Universitat Jaume I entra, per primera vegada, en el selectiu rànquing de Times Higher Education (THE) «Young University Rankings 2019», que arreplega les 350 primeres institucions d’arreu del món de menys de 50 anys d'antiguitat. En tercera posició, en un rang entre la 101 i la 150, apareixe l’UJI, a més d’altres quatre universitats espanyoles.
2018. El 16 de maig es realitzen eleccions al Claustre i al Rectorat de la Universitat Jaume I. Eva Alcón Soler, catedrática de Filologia Anglesa, és l’única candidata a rectora i és elegida amb el 83% dels vots emesos. La primera rectora en la historia de la Universitat i els membres del nou Consell de Direcció prenen possessió dels seus càrrecs el 13 de juny.
El 8 de setembre, l'Ajuntament de Castelló lliura a la Universitat Jaume I la Medalla d'Or de la Ciutat, durant la jornada de commemoració de 767 aniversari de la fundació de la ciutat. La rectora, Eva Alcón, rep la distinció de mans de l’alcaldessa, Amparo Marco, al saló de plenaris del palau municipal com a reconeixement del compromís de l’UJI amb la formació acadèmica, la recerca, la cultura i la innovació en el desenvolupament de Castelló
La Universitat Jaume I de Castelló se situa en la franja de les 601-800 millors universitats del món en el Times Higher Education World University Rankings 2019, una classificació internacional centrada en l’ensenyament, la investigació, la transferència de coneixement i les perspectives internacionals, que posiciona l’UJI en el lloc 12 de les 38 universitats espanyoles participants i la segona de la Comunitat Valenciana.
La Universitat Jaume I acull la I Cimera de Rectores de les Universitats Públiques Espanyoles, que reuneix a les set rectores de les universitats publiques de l’estat: M. Vicenta Mestre, de la Universitat de València; Pilar Aranda, de la Universitat de Granada; Margarita Arboix, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Nekane Balluerka, de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea; M. José Figueras, de la Universitat Rovira i Virgili; M. Antonia Peña, de la Universitat de Huelva, i la rectora amfitriona, Eva Alcón. Les conclusions de la cimera han estat centrades en la necessitat de defensar la creació d'una àrea de coneixement d'estudis de gènere i la implantació d'un grau específic; el reconeixement de la necessitat d'incorporar mesures de discriminació positiva en els plans propis de recerca i, també, de mesures concretes quant a lideratge i gestió envers la igualtat efectiva entre homes i dones.
2017. El 24 de febrer, per a concloure la celebració el seu 25è aniversari, la Universitat Jaume I lliura la seua Medalla d’Or a la Generalitat Valenciana, com a símbol de tot el poble al servei del qual la Universitat treballa cada dia.
El mateix dia 24 de febrer, el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, inauguren l'edifici Menador Espai Cultural, un nou contenidor cultural i de coneixement que suposa la recuperació d’un espai públic per a la ciutadania, l’antiga Delegació d’Hisenda a la plaça Hort dels Corders de la capital de la Plana.
La Universitat Jaume I presenta la seua nova marca de comunicació, el 17 de maig, Dia Mundial d’Internet. La nova marca està destinada a conviure amb el logotip oficial de la Universitat, dissenyat el 1991, que es converteix en escut o marca estatutària, l’ús del qual es restringeix a determinats usos oficials i protocol·laris. La marca de comunicació identificarà la universitat en les comunicacions institucionals i promocionals i aquelles activitats d'àmbit administratiu, docent, investigador i cultural que no requerisquen el segell d'oficialitat.
La Universitat Jaume I de Castelló és classificada, per primera vegada, entre les 500 universitats de major qualitat del món segons l'Academic Ranking of World Universities (ARWU), elaborat per la Jia Tong University de Xangai a partir de l'anàlisi de 20.000 institucions d'ensenyament superior i considerat internacionalment com l'indicador d'universitats més prestigiós. L’UJI apareix dins del rang 401-500.
2016. El 26 de febrer, la Universitat Jaume I commemora el 25è aniversari de la seua creació amb un acte acadèmic en el qual fa lliurament de la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I a l’Ajuntament de Castelló de la Plana i a la Diputació Provincial de Castelló, per la important contribució d’ambdues institucions en el desenvolupament del centre educatiu en el seu primer quart d’història, i també al cantautor Raimon, per la seua tasca de difusió de la llengua i la cultura valencianes al llarg dels més de 50 anys de la seua vida artística.
2015. El 7 de març, la Diputació de Castelló distingeix la Universitat Jaume I amb l’Alta Distinció de la Província de Castelló, en el marc de la primera edició dels Premis de la Província. El rector de l’UJI, Vicent Climent, rep de mans del president de la Diputació, Javier Moliner, una escultura de l’Arquer de la Valltorta, per «la seua contribució durant vora 25 anys al creixement del territori provincial i el desenvolupament del talent dels castellonencs.»
2014. El 20 de maig, es realitzen eleccions al Claustre i al Rectorat, el candidat Vicent Climent és reelegit per al càrrec de rector amb el 61,6% del vot ponderat.
El dos de juliol, el lingüista i filòleg castellonenc, Germà Colón, rep a Perpinyà la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives, associació que aplega 21 universitats dels territoris de parla catalana. El catedràtic de Filologia Catalana de l’UJI, Lluís Gimeno Betí, pronuncia la laudatio. El 30 de setembre, Colón és nomenat fill predilecte de la ciutat de Castelló de la Plana. En l’acte de nomenament, el rector de l’UJI, Vicent Climent, pronuncia la laudatio del doctor honoris causa per la Universitat Jaume I.
2013. El 10 de juliol, pren possessió com a nou president del Consell Social l’advocat José Luis Breva, en substitució de l’empresari Rafael Benavent, en el càrrec des del 27 de febrer de 1993. José Luis Breva, vicepresident del Consell Social fins aleshores, va rebre la Medalla de la Universitat Jaume I l’any 2011.
Es crea l’Escola de Doctorat, el 5è centre acadèmic de la Universitat Jaume I, aprovada per Decret 27/2014 del Consell de la Generalitat Valenciana (DOCV 17 de febrer de 2014). L’Escola de Doctorat naix amb els objectius de formar nous doctors i doctores, atraure estudiantat brillant i personal investigador que millore l’oferta científica de l’UJI, integrar al personal en formació en un entorn de treball molt més ampli que el proporcionat pel grup d’investigació, generar espais de comunicació i col·laboració més extensos i promoure la mobilitat dels investigadors i investigadores durant el doctorat.
La Universitat Jaume I de Castelló és guardonada pel Consell Superior d’Esports amb una de les 13 categories del Premi Nacional de l’Esport 2012, el trofeu Joaquín Blume, amb el qual es reconeix la tasca de promoció i foment de l’esport realitzada pel Servei d’Esports de l’UJI.
2011. En el marc de l’acte commemoratiu del XX aniversari de la seua creació, el 25 de febrer, es lliura la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I als vicepresidents del Consell Social, Rafael Montero i José Luis Breva, en reconeixement del vincle i suport social que ha rebut sempre el centre educatiu, i, també, a la Fundació Caixa Castelló-Bancaixa, pel seu suport econòmic a la recerca universitària. Així mateix, es lliuren distincions especials als col·lectius universitaris, distincions que reben dos representants del personal docent i investigador, dos del personal d’administració i serveis i dos de l’estudiantat.
El conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, i el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, signen, el 24 de març, el protocol financer per a la implantació dels nous graus de Medicina i Infermeria per al curs 2011-2012.
El 19 de setembre, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, assisteix a l’obertura oficial del curs 2011-2012, en el qual s’inicien els estudis de les noves titulacions de grau en Medicina i Infermeria. El president de la Generalitat inaugura prèviament, junt amb el rector, la seu provisional de la Facultat de Ciències de la Salut, ubicada al nou aulari de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.
El 26 d’octubre, es conforma la Junta Constituent de la nova Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I, presidida per la degana del centre, María Ángeles Ruipérez.
2010. El 19 de maig, el vicepresident del Consell inaugura les instal·lacions esportives a l’aire lliure i la piscina, les quals, juntament amb l’àrea esportiva de raquetes i el pavelló poliesportiu inaugurat l’any 2002, completen les dotacions esportives del campus del Riu Sec.
El 20 de maig, es realitzen eleccions al Claustre i al Rectorat. Vicent Climent és l’únic candidat a rector i és elegit amb el 76,62% dels vots emesos. El nou rector i els membres del nou Consell de Direcció prenen possessió dels seus càrrecs el 23 de juliol.
El 27 d’agost, el Consell de la Generalitat Valenciana aprova el nous Estatuts de la Universitat Jaume I.
El 20 de setembre, la Universitat comença oficialment el curs amb les seues titulacions plenament adaptades a l’Espai Europeu d’Educació Superior i, al llarg del mateix curs, commemora el 20 aniversari de la seua creació.
2009. El compositor Carles Santos rep, el 24 de febrer, la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I, en reconeixement a la seua trajectòria i les seues aportacions al món de la cultura, en ser un dels creadors més inconformistes i sorprenents de la cultura contemporània en l’àmbit internacional.
La Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Sagunt signen, el 28 de maig, un conveni per a la creació, a la capital del Camp de Morvedre, de la sisena seu de la Universitat Jaume I, concretament al Casal Jove del Port de Sagunt. És la primera seu que s’obri fora de la província de Castelló, en una de les comarques que més quantitat d’estudiants aporta a la Universitat. La nova seu s’inaugura el 10 de juny de 2010.
L’1 de setembre, comença a funcionar l’Escola Infantil de la Universitat Jaume I per a xiquets de 0 a 3 anys, a fi de facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar a la comunitat universitària, però oberta, també, a les necessitats de la societat castellonenca. L’edifici s’ubica al costat de la Residència d’Estudiants del campus.
Francisco Camps, president de la Generalitat Valenciana, i el rector, Francisco Toledo, inauguren, el 9 de setembre, el Paranimf, un nou edifici situada al costat del Rectorat, amb una superfície de 4.271 m2 que aplega, entre altres espais, la caixa escènica més moderna i gran de la província de Castelló, dues sales de butaques amb una capacitat total per a més de 650 espectadors, una sala polifuncional, camerinos i cabines de traducció simultània.
El 21 de setembre, s’inicia oficialment el curs 2009-2010 amb el començament dels plans d’estudis de grau adaptats a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior per a nou titulacions.
El Claustre aprova, el 9 de desembre, una nova proposta d’Estatuts per tal d’adaptar-los a la modificació feta pel Govern espanyol de la Llei orgànica d’universitats.
2008. El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, inaugura, el 26 de juny, el primer sector de la línea 1 del TRAM, el bus guiat que uneix el campus de la Universitat Jaume I amb les estacions de ferrocarril i d’autobusos de la ciutat de Castelló. A l'interior de la Universitat el recorregut del TRAM s’integra en el bulevard del Jardí dels Sentits.
El Club Excel·lència en Gestió concedeix a la Universitat Jaume I el Segell d’Or d'Excel·lència Europea 500+, o cinc estrelles, arran de l’avaluació feta al juliol d’acord amb el model de l'European Foundation Quality Management (EFQM), un dels sistemes de qualitat més utilitzats entre les empreses europees i de referència per al conjunt de les administracions públiques. L’acte protocol·lari de lliurament del Segell d’Or es realitza el 2 de febrer de 2009. Aquesta acreditació es renova consecutivament els anys 2010 i 2012.
2007. El 27 de febrer, amb motiu del XVI aniversari de la creació de la Universitat Jaume I, s’inaugura la rehabilitació de la Llotja del Cànem, ara com a seu de la Universitat Jaume I al centre urbà de la capital de la Plana. L’edifici, dissenyat com un lloc polifuncional amb una diversitat d’usos culturals i educatius, data de les primeries del segle XVII.
2006. El 24 de febrer, se celebra oficialment el 15 aniversari de la creació de la Universitat Jaume I amb un acte acadèmic en què reben la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I els professors i exrectors de la Universitat, Celestino Suárez i Fernando Romero; qui va ser primer president del Consell Social de l’UJI, Antonio Tirado, i l’empresari Rafael Benavent, president del Consell Social des del 27 d’abril de 1993.
L’11 de maig, es realitzen eleccions al Claustre i al Rectorat. Francisco Toledo es presenta a la reelecció com a únic candidat a rector i és elegit amb el 63,5% dels vots.
El 26 d’octubre, es constitueix la Fundació General de la Universitat Jaume I, per tal de cooperar amb el compliment de les funcions pròpies de la Universitat.
2005. Al mes de gener, s’obri al públic l’edifici d’ampliació de la Biblioteca, amb la qual la Universitat ofereix més de 14.000 m2 de prestatgeries amb llibres, revistes i altres documents; 2.100 llocs per a la lectura i l’estudi i 92 cabines per a treballs en grup.
El 25 de febrer, en el marc de l’acte acadèmic de la Festa de la Universitat, el professor Agustín Escardino rep la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I, en reconeixement als seus mèrits com a docent, investigador i gestor universitari, especialment al front de l'Institut de Tecnologia Ceràmica, dirigit per ell mateix des de la seua creació.
El 15 de juliol, es constitueix l’empresa Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (Espaitec), participada al 50% per la Confederació d’Empresaris de Castelló i a l'altre 50% per la Universitat.
2004. Al mes de maig finalitzen les obres del Jardí dels Sentits, la gran zona verda de la Universitat Jaume I que aplega espècies diverses d’arbres, arbustos i plantes, a més de diferents elements escultòrics i fonts, i un parell de quioscs. Creat com a eix central del campus universitari, el jardí està dedicat als cinc sentits.
L'estudiós i investigador de l’art, el sacerdot Ramón Rodríguez, rep la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I, a títol pòstum, el 27 de febrer, en el marc de l’acte acadèmic de la Festa de la Universitat, en reconeixement a la seua dedicació a la difusió i protecció del patrimoni artístic valencià, fonamentalment a les comarques castellonenques.
2003. El Claustre aprova, el 16 de maig, els nous Estatuts de la Universitat, adaptats a la Llei orgànica d’universitats, amb un ampli consens de claustrals, el 94,12%. A més de l’adaptació legal, el procés de reforma millora altres aspectes del text. El debat del projecte d’Estatuts se segueix en directe per un circuit tancat de televisió com a mostra de transparència informativa i participació democràtica. El 19 de desembre, la Generalitat Valenciana aprova definitivament els nous Estatuts de la Universitat Jaume I mitjançant el Decret 252/2003, publicat en el DOGV el dia 26 del mateix mes.
2002. Com a conseqüència de l’aprovació de la Llei orgànica d’universitats, el rector Francisco Toledo dimiteix i convoca, per al 29 de maig, eleccions conjuntes al Claustre i al Rectorat. A més de la candidatura a la reelecció de Toledo es presenta una altra candidatura, encapçalada per la professora Purificación Escribano, però el rector dimissionari guanya els comicis per a un segon mandat, que anirà des del 18 de juliol de 2002 fins al 14 de juny de 2006.
El 26 de març s’inaugura l’Àgora, un espai concebut com a centre neuràlgic del campus universitari, amb una galeria comercial porticada, dos edificis per a serveis universitaris i una escena amb graderies per a 3.000 espectadors.
El president de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas, inaugura, el 9 de desembre, l’edifici de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, integrat per un mòdul departamental de cinc plantes i un aulari circular de tres plantes. Amb l’ocupació d’aquest edifici la Universitat abandona definitivament els edificis de l’antiga Escola de Magisteri i l’antic Col·legi Universitari de Castelló i concentra tota la seua activitat al campus del Riu Sec.
Amb el començament del curs 2002-2003, s’inicien a la Universitat Jaume I els primers projectes pilot d’estudis i supòsits pràctics adaptats a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.
2001. El 27 de febrer, es commemora el desè aniversari de la creació de la Universitat Jaume I i es lliura la Medalla d’Or de la Universitat a qui va ser el seu primer rector, Francesc Michavila, en reconeixement a l’esforç i a l’èxit en la seua posada marxa.
Complit el termini preceptiu del segon mandat del rector Fernando Romero, el Claustre elegeix rector, amb un 90,5% dels vots, el professor Francisco Toledo, que pren possessió el 14 de juny.
El 21 de desembre, el Butlletí Oficial de l’Estat publica la Llei orgànica d’universitats (Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre), la primera llei que configura l’estructura i govern de les universitats espanyoles d’acord amb els preceptes de la Constitució de 1978. La Llei modifica la composició i competències dels claustres universitaris i estableix un termini de sis mesos perquè les universitats elegisquen nous claustres que adapten els estatuts al nou marc legal.
1999. El 19 de juny, els ministres europeus d’Educació signen a Bolonya (Itàlia) una declaració conjunta per a l’harmonització del disseny de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, coneguda també com procés de Bolonya.
El jurista Arcadi Garcia (la Vall d’Uixó, Castelló, 1926-1998), professor emèrit de la Universitat i degà honorífic de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, rep a títol pòstum, el 22 de juny, la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I.
El 21 de setembre, el rector, Fernando Romero, i el president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, inauguren els edificis de la segona fase de construcció del campus del Riu Sec: l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, la Biblioteca i el Rectorat.
1998. El 23 de setembre, la compositora Matilde Salvador (Castelló de la Plana 1918-València 2007) rep la Medalla de la Universitat Jaume I, com a reconeixement a la seua trajectòria artística i per la seua contribució a la cultura pròpia dels valencians.
1997. El 4 de febrer de 1997, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica el Decret 5/1997, de 28 de gener, del Govern valencià, pel qual s’aproven els Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló. El projecte, elaborat i aprovat pel Claustre Constituent, havia sigut presentat el 23 de maig de 1996 i el Govern valencià, després de consultar el Consell d’Estat sobre la seua legalitat, va acordar tornar-lo perquè el Claustre realitzara algunes adaptacions legals necessàries. Comunicats el 29 d’octubre de 1996 a la Generalitat Valenciana els acords del Claustre Constituent respecte de l’adaptació legal, el 28 de gener de 1997 són aprovats pel Govern valencià els Estatuts de la Universitat Jaume I, amb el lema «Sapientia sola libertas est», regits per vuit principis generals: llibertat, democràcia, justícia, igualtat, independència, pluralitat, pau i solidaritat. Aprovats els Estatuts, es convoquen eleccions d’acord amb la nova norma i Fernando Romero és elegit pel Claustre per a un nou mandat, del 25 de juny de 1997 al 29 de juny de 2001.
1995. El 16 de juny, Fernando Romero pren possessió com a primer rector de la Universitat Jaume I elegit democràticament pel Claustre. Romero és elegit per al mandat constituent, que finalitza el 25 de juny de 1997, període en què la Universitat assoleix la plena autonomia mitjançant l’elaboració dels seus propis Estatuts. El 5 d’octubre, el príncep Felip inaugura l’edifici de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, el primer del campus del Riu Sec.
1993. Al mes de setembre, el grup format pel professor del Departament d’Educació, Jordi Adell, i pels membres del Servei d’Informàtica de la Universitat, Antoni i Carles Bellver, Enrique Navarro i Enrique Silvestre, informen a Tim Berners-Lee, creador de la WEB, que han instal·lat un servidor web experimental en la direcció http://www.uji.es. Berners-Lee l’inclou en el llistat de servidors que manté el servidor de l’Organització Europea de Recerca Nuclear (CERN) i naix així la primera web espanyola.
Per a dirigir el període de transició cap a la plena autonomia, el Govern valencià elegeix rector de la Universitat Jaume I al professor Celestino Suárez, que roman en el càrrec des del 25 d’octubre de 1993 fins al 15 de juny de 1995.
El 19 de maig, els reis d’Espanya, Joan Carles I i Sofia, posen la primera pedra de la ciutat universitària, un campus universitari integrat, dissenyat per l’arquitecte Antonio Fernández Alba. El mateix dia, Joan Carles I rep la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I.
1992. El 12 de juny es lliura, a títol pòstum, la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I al filòleg i escriptor Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) en atenció als seus rellevants mèrits, que van ajudar de manera indubtable a vertebrar el futur cultural del poble valencià.
1991. Les Corts Valencianes aproven la Llei de creació de la Universitat Jaume I. El 19 de febrer i el dia 26 del mateix mes, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica la norma. La nova universitat pública de les comarques del nord de la Comunitat Valenciana es crea sobre l’herència de l’Escola de Formació del Professorat, fundada l’any 1901, el Col·legi Universitari de Castelló i l'Institut de Tecnologia Ceràmica, fundats l’any 1969.
La Universitat Jaume I es crea amb tres centres docents, les facultats de Ciències Jurídiques i Econòmiques i de Ciències Humanes i Socials i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, a més d’un centre d’investigació i l'Institut de Tecnologia Ceràmica. La nova universitat ofereix 17 titulacions, 9 de noves i 8 heretades dels antics estudis superiors a Castelló.
Francesc Michavila és el primer rector de la Universitat Jaume I, elegit pel Consell de la Generalitat Valenciana per a posar en marxa el projecte. El seu mandat s’estén des del 16 d’abril de 1991 fins al 19 d’octubre de 1993.