"Dones de Novembre" (Oskar Navarro i Sergi Tarín, 2015)

18/11/2016 | LABCOM
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Paterna és el segon lloc d'Espanya amb més afusellats durant el franquisme. El cementeri està ple de fosses clandestines amb més de 2.300 republicans de tot l'Estat, segons les recerques del professor Vicent Gavarda.

Aquest documental relata la història de la cerca de Josefa Celda del forat on està el seu pare, un pagès d'Esquerra Republicana, i tota la trama burocràtica per a fer possible l'exhumació i el trasllat al costat de les restes de la seua mare. Però també és la història de les “dones de negre”; les mares, esposes i filles que cada 1 de novembre, dia de Tots els Santos, han acudit des de 1939 al cementeri per a homenatjar als familiars, a voltes amb risc per a la seua vida. I, finalment, s'aborda el debat sobre la conveniència o no de buidar les fosses franquistes o convertir-les en espais públics de record i reivindicació.

El documental Dones de Novembre. Els fosses clandestines del franquisme, és la segona part de El Terrer, un poble emmudit sobre els afusellaments comesos pel franquisme durant la postguerra a Paterna. És una producció de l'Ateneu Republicà de Paterna en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, la participació de INFO-TV i el suport del Ministeri de la Presidència.

Informació proporcionada per: Laboratori de Comunicació