"España se escribe con B" (Eugenio Ciscar, Juanma Caurin, 2014)

24/11/2016 | LABCOM
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

"Espanya s escribe con B" és una websèrie documental que parla sense cap tipus de censura de la corrupció política a Espanya. Els diferents capítols tractaran de realitzar un resum dels grans escàndols de corrupció en cadascuna de les Comunitats Autònomes del nostre país. Els creadors del projecte, Eugenio Ciscar (exalumno de Comunicació Audiovisual de l'UJI) i Juanma Caurin (exalumne de Publicitat i RRPP i alumne de Periodisme de la UJI), defensen la lliure difusió del seu treball, ja que el seu objectiu és arribar al nombre més gran de persones per a conscienciar de la importància que posseeix el problema de la corrupció en el nostre país.

Facebook / Twitter: @se_escribe_conB
Pàgina web

Primer capítol: La Comunitat Valenciana

 

El primer capítol se centra en un dels principals focus de la corrupció espanyola: la Comunitat Valenciana. En amb prou faenes 50 minuts, podrem veure el desviament d'ajudes al Tercer Món (case Cooperació), les actuacions del que va ser president de la Diputació de Castelló (cas Fabra), el saqueig d'una depuradora d'aigua pública (cas Emarsa), les adjudicacions fraudulentes en els contractes de brosses (cas Brugal), el saqueig d'una televisió pública (cas RTVV) i el presumpte finançament il·legal del Partit Popular (cas Gürtel)."Espanya s escribe con B" explica per a la seua estrena amb la participació de varis dels protagonistes que han denunciat dia a dia els excessos del Govern valencià. Els periodistes Sergi Pitarch (periodista del Levante-EMV i President de la Unió de Periodistes), Sergi Castillo (autor del lliure Terra de Saqueig: La trama valenciana de Gürtel), Vicent Mifsud (president Comité d'empresa de RTVV) al costat de les diputades de Compromís Mónica Oltra i Mireia Mollá que, al costat del diputat socialista Josep Moreno, s'encarregaran d'explicar-nos com funciona cadascun dels casos tractats. A més, el primer capítol inclou a l'inici un breu apartat en el qual Juan Carlos Galindo, expert en blanqueig de capitals, ens explica què signifiquen els principals delictes que cometen els corruptes. El primer capítol ha sigut autofinançat pels propis autors, i han col·laborat diferents persones de forma altruista.

 

Segon capítol: Andalusia

 

En amb prou faenes 60 minuts, aquest documental tracta d'explicar algunes de les majors trames que existeixen en la regió andalusa. En aquest segon capítol podràs conèixer el major cas de corrupció urbanística en la història d'Espanya (Cas Malaya), les nombroses corruptelas d'un mercat públic (Mercasevilla), una infinita xarxa de suborns a polítics i funcionaris (Case Madeixa/Enredadera), el desviament de fons a través d'expedients de regulació d'ocupació (Cas ERE), i la immensa quantitat de diners malversats en cursos de formació (Frau en Cursos de Formació).

Aquest episodi compta amb la participació dels periodistes Luis Barber (Delegat d'El País Andalusia), Sebastián Torres (periodista El Mundo), Antonio Salvador (periodista El Mundo), Eduardo Barba (periodista ABC), Pedro de Tena (periodista Lliberteu digital), Christopher Rivas (director Sevilla Actualitat), Agustín Rivera (delegat El Confidencial a Andalusia), Héctor Barbotta (delegat Diari Sud Marbella), José Carlos Villanueva (director Marbella Confidencial) i Miguel Ángel Ordóñez (excap de premsa Aj. de Marbella). A més, també existeix representació política amb Carlos Rojas (portaveu del PP en el Parlament Andalús) i Antonio Maíllo (candidat d'IU a la Presidència de la Junta d'Andalusia).

"Espanya s escribe con B" segueix treballant per a intentar explicar de forma clara i senzilla, en què consisteixen les majors trames de corrupció en el nostre país. Per açò, en el segon capítol s'ha comptat amb la participació de la consultora especialitzada en prevenció de blanqueig de capitals, Kaizen Compliance Solutions, on l'experta Ester Martínez, ha explicat els aspectes jurídics més difícils de comprendre dins de les trames de corrupció. Kaizen C.S ha sigut fonamental perquè aquest episodi haja eixit a la llum, en termes comercials i informatius.

Aquest capítol ha comptat amb la col·laboració del Laboratori de Ciències de la Comunicació (LABCOM)

Tercer capítol: Madrid

Aquest documental independent mostra en menys de 60 minuts, alguns dels detalls de la trama de corrupció orquestrada per l'exvicepresident de la Comunitat Madrid (Cas Púnica), l'espoli realitzat en una entitat financera que ha hagut de ser rescatada per tots els espanyols (Cas Blesa, Targetes Black i Bankia), i el finançament il·legal del Partit Popular des dels seus inicis com a organització (Cas Gürtel/Bárcenas).

Aquest tercer lliurament compta amb la participació de varis dels protagonistes que han viscut d'a prop algunes de les trames de corrupció més importants de la Comunitat de Madrid, com les persones que van denunciar la trama Gürtel, José Luis Penyes(exconcejal de l'Ajuntament de Majadahonda) i Ana Garrido (exfuncionària Ajuntament Boadilla de la Muntanya) o l'exjutge del Cas Blesa, Epidio José Silva. També participen Miguel Bernad (Secretari General de Mans Netes) i els periodistes Javier Chicote (periodista ABC), Manuel Rico (director Infolibre), Pedro Águeda (periodista eldiario.es) i Óscar López-Fonseca (periodista Vozpópuli).

Informació proporcionada per: Laboratori de Comunicació