Els documentals "El Terrer" i "Dones de Novembre" d'Óskar Navarro i Sergi Tarín disponibles en obert

15/07/2020 | LABCOM
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

"El Terrer. Un poble silenciat"

Entre 1939 i 1956, el franquisme va afusellar més de 2200 republicans a Paterna. Van ser anys de terror, de silenci, d'arbitrarietats, d'eliminació planificada i sistemàtica de qualsevol vestigi progressista. El documental retrata l'esforç col·lectiu del poble de Paterna per recuperar la memòria i la dignitat dels quals van morir per defensar la democràcia. Mostrat a través del punt de vista d'aquells protagonistes que es van veure silenciats i aquelles veus condemnades a l'oblit.

Podeu accedir al documental complet a través del següent link.


"Dones de Novembre. Les fosses clandestines del fransquisme"

Paterna és el segon lloc d'Espanya amb més afusellats durant el franquisme. El cementeri està ple de fosses clandestines amb més de 2.300 republicans de tot l'Estat, segons les investigacions del professor Vicent Gavarda.

Aquest documental relata la història de Josefa Celda en cerca del forat on està el seu pare, un llaurador d'Esquerra Republicana, i tota la trama burocràtica per a fer possible l'exhumació i el trasllat al costat de les restes de la seua mare. Però també és la història de les “dones de negre”; les mares, esposes i filles que cada 1 de novembre, dia de Tots els Sants, han acudit des de 1939 al cementeri per a homenatjar els familiars, a vegades amb risc per a la seua vida. I, finalment, s'aborda el debat sobre la conveniència o no de buidar les fosses franquistes o convertir-les en espais públics de record i reivindicació.

El documental Dons de Novembre. Els fosses clandestines del franquisme, és la segona part del Terrer, un poble emmudit  sobre els afusellaments comesos pel franquisme durant la postguerra a Paterna. És una producció de l'Ateneu Republicà de Paterna en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, la participació d'INFO-TV i el suport del Ministeri de la Presidència.

Per a visionar el documental complet podeu fer-lo a través del següent enllaç.

 

 

Informació proporcionada per: Laboratori de Comunicació