UJI

Guatemala, l’eterna primavera segrestada

Última modificació: 27/11/2019 | Font: cufp

 

El passat 5 de novembre, va tenir lloc en l’edifici de postgrau de la UJI, una jornada d’integració per part dels estudiants del Màster de la Pau i els participants del projecte de jardineria de Cáritas Castellón. 

El tema que va ocupar la sessió es troba dins de l'àmbit del medi ambient i del desenvolupament sostenible, al voltant de la presentació del documental “Guatemala, l'eterna primavera segrestada” (2019) de la ONG Perifèries, sobre la resistència indígena en Guatemala. Va predominar un enfocament de gènere i mediambient emmarcat en un context de visibilització de grups i recursos bàsics en estat de vulnerabilitat en el territori guatemalenc.  

Amb aquesta iniciativa es va donar veu a la població local que a dia d'avui segueix amenaçada per una empresa transnacional que, a través de la implantació d'una central hidroelèctrica, està provant dels valiosos recursos hídrics a centenars de persones, amb els efectes devastadors que això ocasiona. 

Tant els estudiants del Màster de la Pau com els integrants del projecte de jardineria de Cáritas van tenir l’oportunitat d’escoltar-ho de primera mà, gràcies a la presència de dos protagonistes de la comunitat indígena (membres de la resistència), així com del director del documental. Una experiència motivadora que va unir diverses cosmovisions en un mateix espai físic en el que es van poder posar en comú diferents realitats amb l'objectiu de conscienciar els assistents sobre la importància del respecte al medi ambient, la diversitat cultural i la resistència pacífica.

Informació proporcionada per: Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau