Seminari «Acumulació originària i desposseïment racial en la costa equatoriana»

01/03/2024 | cufp
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Data: 11 de març de 2024

Acte: Conferència

Títol: «Acumulació originària i desposseïment racial a la costa equatoriana»

Hora: 14.30-16.30 h

Lloc: Edifici de l'Escola de Doctorat i Consell Social – Aula 103

Descripció:

La Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau acollirà al ponent Juan Mérida, coordinador d'investigació de New Municipalism and Fearless, qui presentarà el seminari «Acumulació originària i desposseïment racial a la costa equatoriana», el dilluns 11 de març.

En aquesta trobada, Mérida realitzarà un recorregut històric sobre la construcció d’Esmeraldas, província entre Equador i Colòmbia, la seua resistència a la Corona Espanyola i la seua inserció en el capitalisme global. Descriurà com aquesta República es va integrar al mercat mundial a partir de la segona meitat del segle XIX. Utilitzant perspectives d'economia política i estudis postcolonials, el ponent explicarà com en un període de només una dècada (1846-1857) es van establir les bases per al desenvolupament capitalista en aquesta regió.

Aquesta reflexió es relaciona amb temes de pau i resolució de conflictes en examinar com certs processos econòmics històrics poden haver contribuït a tensions i desigualtats socials. És especialment rellevant, ja que Esmeraldas s'ha convertit en la tercera ciutat més violenta de Llatinoamèrica, amb un augment del 500% des de 2017. A més, en aquest seminari es destaca la importància de la inclusió social que es va generar durant l'època colonial, on es va facilitar la participació de la població en l'activitat comercial a través dels mecanismes d'endeutament, centrant-se especialment en el context comercial i natural d'Esmeraldas durant el procés d'acumulació inicial.  

Informació proporcionada per: Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau