UJI

Conferències Interculturals 2021

Última modificació: 26/04/2021 | Font: cufp

 

Conferències Interculturals 2021 del Màster Universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament de la Universitat Jaume I.

L'esdeveniment, íntegrament impulsat pels estudiants del Màster, es desenvoluparà cada dilluns des del 19 d'abril al 24 de maig de 14:30 h a 16:30 h amb entrada oberta per al públic interessat, encara que amb aforament limitat a causa de les mesures impostes per la Covid-19.

La jornada de conferències, girarà, com el seu propi nom indica, entorn de la interculturalitat en diferents àmbits i des de diferents perspectives.

En les sessions, els estudiants portaran a terme diverses activitats interactives com xarades, tallers, conferències, taules redones, representacions, discussions, projecció de pel·lícules...totes elles emmarcades dins de les següents temàtiques: 

1. Cultura, identitat i diferencia

2. Interculturalitat en societats multi ètniques: polítiques i pràctiques

3. Epistemologies del Sud : filosofies, coneixements i cosmovisions.

4. Traducció cultural

PROGRAMA CONFERENCIES INTERCULTURALS 2021

19 d'abril

El Dr. Lewis Gordon, filòsof teòric, polític, músic, catedràtic i activista del moviment #BlackLivesMatter serà la veu invitada a inaugurar aquesta jornada amb la Conferència Magistral Culture, Interculturality and Decolonization.

A continuació, Barbara Torrente, actriu, activista i estudiant del Màster de la Pau, executarà l'actuació Conversació infinita.

La jornada finalitzarà amb un Trivial cultural en el qual podrà participar el públic assistent.

26 d’abril

El dia 26 s'iniciarà l'esdeveniment amb una xarrada interactiva, White Allyship: Why I Can No Longer Be a White Savior, executada per l'estudiant Alexandra Haslinger.

En ella, veurem una introducció al tema de l'aliança blanca explicant diferents conceptes com les etapes per a comprendre la discriminació (negació, ira, culpa, vergonya, reconeixement, reparació), el mite del racisme invers o com podem dirigir-nos a les persones de forma respectuosa.

A continuació, Elisabeta Cioponea i Isabel Polo realitzaran una breu representació teatral titulada El arte, un Puente entre Culturas.

Per acabar, Hugo Saiz Valero, Mirian Gabert i Thomas Leroux coordinaran l' actuació interactiva Pelea en la Selva del Seminario, TUMUIT Tovarishch vs el Mundo i la projecció del documental El Encuentro de Culturas: ¿Abrazar o Socavar la Otredad?, realitzat per ells amb la finalitat de mostrar la diversitat de cultures que es poden trobar en una petita ciutat com Castelló i el diferent que poden ser unes de les altres encara que es troben en un mateix entorn.

3 de maig

La tercera sessió de les conferències començarà amb la xarrada Lecciones de Paces desde el Sur: Virginia Mena Córdoba i Leymah Gbawee, en la qual, les alumnes Ana Gabriela Gonzalez i Sonia Mankongo en mostraran com la vida d'aquestes dues dones, inspiraren canvis col·lectius, per mitjà de les seves lluites en dos continents molt diferents, que aparentment semblen molt diferents, però que comparteixen moltes similituds. Posteriorment, s'oferirà temps per a debatre, preguntar o comentar.

En finalitzar el debat, tindrà lloc el taller West Meets East: Interculturality in Multiethnic Societies realitzat per les alumnes Luisa Donayre Guerrero, Renelyn Lastimosa i Yulia Volianska. Aquesta proposta explorarà el concepte de cultura des d'una perspectiva antropològica mostrant els elements visibles i no tan visibles d'una cultura en particular. En quan aquest taller, s'analitzarà Espanya amb la finalitat d'identificar les diferències culturals i polítiques d'integració a través del model Iceberg, el qual serà explicat en començar l'activitat.

La jornada continuarà amb una xarrada dirigida per Festus Tokunbo Ayomipo, la qual s'anomena Why Nations Fail in Institutionalism?: The Causes of Poverty and Prosperity. Aquesta intentarà resoldre preguntes sobre la dominància en les relacions entre països reflexionant sobre el colonialisme, l'imperialisme, l'institucionalisme i altres conceptes relacionats.

Per a concloure l'esdeveniment, tots els ponents realitzaran el panel de debat Interculturalidad y Epistemologías del Sur.

10 de maig

Andrea Melissa Ramírez, Christian Frati, Tauana Do Carmo i Tamara Perdomo seran les estudiants encarregades d'iniciar la quarta sessió de les Conferències Interculturals amb el taller, Traducción Cultural: Sentidos Enlazados, el qual té com a objectiu generar una reflexió sobre els dilemes de traducció que existeixen en els processos interculturals respecte a les llengües basades en sistemes de creences, valors i visions del món. Amb aquesta finalitat, es realitzarà un joc entre els participants com a evidència d'aquests dilemes.

En finalitzar aquesta activitat lúdica, tindrà lloc una breu discussió sobre l'ocorregut, i després, començarà la xarrada Sociedades Interculturales en Europa y América Latina impartida per les estudiants del Màster, Luna Molina, María Fornós i Sara Albiñana. Aquesta ponència està enfocada en desvelar quines són les polítiques interculturals que integren als grups minoritaris en les societats amb cultures dominants i quines són les diferències/similituds que podem trobar en les polítiques interculturals entre països d'Europa i Amèrica llatina.

Per finalitzar la sessió, l'estudiant Clara Gehrunger, reflexionarà sobre el concepte de "xoc cultural" que se sol generar quan les persones viatgen a un país amb una cultura i una realitat diferent de la pròpia a través d'un slam i una xarrada poètica.

17 de maig

El dia 17 la sesió comencara amb 30 Curiosidades que Quizás No Sabías Sobre Haití, una xarrada realitzada per els estudiants Dorothie Paul, Pierre Richard Murat i Robeants Charles-Pierre.

Després tindrà lloc una taula redona Embracing Interculturality within Romantic Relationships presentada per les estudiants Alexandra Duarte, Carolyne Chemutai Mbadugha i Isabel Beltrán Jordá. El seu objectiu serà generar un debat sobre les parelles les eleccions romàntiques de les quals estan travessant les fronteres ètniques, culturals i religioses.

A continuació, l'estudiant vietnamita Bich Viet Anh Nguyen “Tabby", presentarà Lost in Interpretation, un discurs i vídeo sobre els estereotips de la cultura asiàtica que actualment existeixen en occident basant-se en la seva pròpia experiència personal vivint en Europa i en els seus entorns pròxims.

Despres de la reflexió de "Tabby", Zauresh Tanatarova parlara sobre els estereotipus racistes, i com a conclusió, tots els ponents de la sesió participaràn en una discusió final.

24 de maig

L'última sessió de les Conferències Interculturals 2021, començarà amb una presentació artística multiformat realitzada per Óscar Gomez, en la qual s'analitzarà l'obra de Boaventura de Sousa Santos a través de la descolonització del pensament i de les distintes formes i maneres plurals del coneixement, que aconsegueixen que la comprensió del món sigui molt més amplia que la comprensió occidental del planeta. La ponència constarà d'una presentació i el visionament de la peça audiovisual, La razón indolente.

Després d'un espai de temps dedicat a la discussió d'aquest primer tema, els estudiants Adrián Cardozo, Andrea Lara Ramírez, Laura Merchán, Liat Pracht i Paula Valero desenvoluparan l'art-taller Cosmovisiones del Sur Para Construir un Tejido Social amb l'objectiu de generar un espai d'integració en el qual els assistents a la conferència puguin aproximar-se a les cosmovisions del sud. Es contarà com les comunitats del nord de Colòmbia han utilitzat tècniques de teixit per a contar històries. A més a més, es prendran elements de la cerimònia d'agraïment de les comunitats indianes, Koa o Qoa. El mencionat serà adaptat en la sala per a construir una comunitat mitjançant una activitat simbòlica i artística.

Després d'aquest art-taller, se celebrarà la conferència de clausura de la jornada de Conferències Interculturals de 2021.

Informació proporcionada per: Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau