Què hem fet durant aquests 25 anys d'història de la Universitat Jaume I? Pla d'internacionalització de la Universitat Jaume I

02/12/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

A la nostra Universitat els intercanvis van començar des del seu inici, el curs 1991/92; primer amb Europa amb el programa Erasmus i per a fer estudis, després també per a fer pràctiques i més endavant, els intercanvis es van estendre amb els primers convenis amb universitats americanes l’any 1998. A partir d’ací hem continuat augmentant les oportunitats de mobilitat no només de l’estudiantat sinó també del professorat i del pas, expandint la nostra xarxa d’universitats sòcies per Europa, Amèrica, Oceania i Àsia.

D’una altra banda i moltes vegades de manera inconnexa, la Universitat s’ha estat internacionalitzant en altres vessants, principalment relacionades amb la investigació. Hi ha grups d’investigació que col:laboren amb grups d’altres països i alguns d’ells han aconseguit finançament de la Comissió Europea per als seus projectes. La majoria dels investigadors han fet estades en altres universitats estrangeres, assisteixen habitualment a congressos i han publicat en revistes internacionals. També rebem investigadors d’altres països que col·laboren amb els nostres grups, així com professorat que fa estades més o menys llargues i col·laboren en les nostres classes. En les col·laboracions docents cal també incloure concursos i projectes internacionals com ara Solar Decathlon o X Culture. Aquest tipus de projectes serveixen per a potenciar la internacionalització de l’estudiantat mentre estudia a la Universitat Jaume I, en el que anomenem «internacionalització a casa». A més a més, en un esforç de fomentar el coneixement de llengües estrangeres, concretament de l’anglès, la Universitat Jaume I va recomanar en l’elaboració dels seus plans d’estudis ara fa sis anys conservar assignatures obligatòries d’anglès especialitzat, que ja havien estat presents en els plans d’estudi des de l’inici de la Universitat, i la impartició d’un 5% dels crèdits dels estudis de Grau en anglès.

En una altra vessant de les accions que es realitzen a la Universitat Jaume I, des de fa més de 15 anys, la comunitat universitària ha participat en accions de cooperació amb i en països empobrits. S’han desenvolupat projectes vinculats amb la investigació aplicada, amb la millora de la docència i amb col·laboracions en gestió en països com ara Nicaragua, Perú, Equador, Cuba, Sàhara, o Etiòpia. També s’ha acollit estudiantat provinent d’aquests països als quals se’ls ha becat perquè pogueren acabar els seus estudis i després tindre una repercussió en el desenvolupament del seu país.

Algunes d’aquestes accions estan centralitzades i apareixen en les memòries de la Universitat i, per tant, poden ser conegudes i compartides. Altres, les hem trobades casualment en reunions o mitjançant els plans d’internacionalització i multilingüisme que han fet els departaments i comissions de Grau durant els últims tres anys.

En aquest moment, ens plantegem caminar tots junts, fent de la internacionalització de tota la Universitat un objectiu comú. És per això que presentem un Pla d’Internacionalització elaborat i consensuat per tots per a treballar d’una manera organitzada i coordinada en els pròxims anys, començant per donar a conèixer tot allò que ja s’està fent. Aquest Pla s’haurà de difondre dins i fora de la Universitat, per tal d’explicar els objectius i els motius que ens han dut a treballar en aquesta direcció.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions