SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

 

El càncer de pell és una de les neoplàsies més comunes a tot el món. Als hospitals de la Comunitat Valenciana es detecten uns 250 nous casos de càncer de pell cada any, un tumor que provoca més de 100 defuncions anuals en aquesta regió segons dades de la Conselleria de Sanitat. Per a prevenir l'aparició del melanoma cal extremar la precaució a l'hora d'exposar-se a la radiació solar, utilitzant fotoprotectors que eviten lesions cutànies causades per l'exposició solar. D'altra banda, la incorporació del diagnòstic genètic com a eina per a detectar el risc d'una persona a desenvolupar una malaltia, orientar en les decisions del tractament i avaluar el risc de desenvolupar una progressió o recurrència de la malaltia, permetria ajudar als especialistes en l'elecció d'un tractament personalitzat i precís segons el risc individual de cada pacient.  


El grup d'investigació Melanogen de la Universitat Jaume I, format per un equip de científics i professionals clínics liderat pel Dr. Conrado Martínez Cadenas, se centra en investigar les bases genètiques de la pigmentació humana i el càncer de pell. Concretament, les línies d'investigació analitzen els factors genètics i ambientals implicats en l'aparició de lesions cutànies, així com els mecanismes moleculars involucrats en la formació i progressió dels canceres cutanis. L'excel·lència investigadora del grup d'investigació Melanogen està avalada per més de 25 articles científics publicats en revistes de gran impacte en els últims 6 anys.
 

En l'actualitat s'han pres dades clíniques i demogràfiques de pacients amb melanoma. A més, de cadascun d'ells, s'han arreplegat mostres tant del tumor com de pell sana adjacent. Així doncs, una vegada es tenen les mostres biològiques, l'objectiu és:
-Determinar els factors genètics heretats que augmenten la susceptibilitat d'una persona a tenir un càncer de pell.
-Comparar les alteracions genètiques acumulades en el tumor i en pell sana adjacent, amb la finalitat de detectar les mutacions que causen el desenvolupament del melanoma.
 
Tot això ens permetrà avançar en la comprensió del càncer de pell i, per tant, conéixer per endavant les persones que tenen un major risc de patir càncer de pell. Així, de forma personalitzada, es podran prendre les precaucions oportunes per a evitar la seua aparició.

 

Conrado Martínez Cadenas
Unitat predepartamental de Medicina
ccadenas@uji.es

 

Tu també hi sumes. Fes-te'n donant!

 

mecenatge@uji.es