La Universitat Jaume I ha recollit el Premi a la millor monografia en les àrees de Ciències Jurídiques i Econòmiques corresponent als XIII Premis Nacionals d'Edició Universitària concedit a l’obra Suna e Xara. La ley de los mudéjares valencianos (siglos XIII-XV) editat per Publicacions de l’UJI a l’acte celebrat el dijous 11 de novembre de 2010 a la Universitat de Santiago en el marc de l’Assemblea General de la Unión de Editoriales Universitarias Españolas (UNE). L’acte ha comptat amb la presència del president i el secretari del Consell Social de l’UJI, Rafael Benavent i José Muñoz; el cap del Servei de Comunicacions i Publicacions, Francisco Fernández Beltrán; la responsable de l’Àrea de Comunicació i Producció Editorial, M. Carme Pinyana, i l’autor del llibre Vicent Garcia Edo.
El llibre Suna e Xara. La ley de los mudéjares valencianos (siglos XIII-XV) va ser escollit pel jurat entre el centenar de publicacions que optaven al premi per considerar que es tracta d’una obra que “estudia un àmbit jurídic no habitual en les investigacions recents” i que fa una aportació “important a la història del Dret, donada la llarga i destacada permanència que van tenir els mudèjars en l'antic Regne de València”. Així mateix, el jurat va posar en relleu “la seua excel·lent edició, el seu rigor i el seu ric acompanyament gràfic”.
El jurat del premi concedit per la Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles (UNE) va estar integrat per Rogelio Blanco, director general del Llibre, Arxius i Biblioteques; Magdalena Vinent, directora general de CEDRO; Francisco Moreno, director acadèmic del Instituto Cervantes; Antonio Maria Ávila, director executiu de la Federación del Gremio de Editores de España; Blanca Berasategui, directora de El Cultural (El Mundo); Laura Revuelta, redactora jefe del ABCD las Artes y las Letras (ABC); y Winston Manrique, responsable de llibres de Babelia (El País).
L'obra Suna e Xara. La ley de los mudéjares valencianos (siglos XIII-XV), de Vicent Garcia Edo, professor d'Història del Dret en la Jaume I, i Vicent Pons Alós, professor de
Paleografia a l'Universitat de València i canonge arxiver de l'Arxiu de la Catedral de València, va ser editada pel Consell Social de l’UJI amb motiu del quart centenari de l'expulsió dels moriscos de la Península Ibèrica, com a homenatge i record a una de les principals manifestacions de la cultura musulmana a les terres valencianes.
La monografia ofereix una nova revisió i transcripció, a més d'una primera aproximació, al text del Llibre de la Çuna e Xara, compendi legislatiu de les normes per les quals es regia la vida diària dels musulmans valencians, a través d'un extens articulat derivat dels principis de l’Alcorà i dels Hadices. En aquest sentit, es recullen normes relatives al dret civil, al dret penal, al dret processal i fins i tot, d'institucions representatives. L'obra presentada pel Consell Social també ofereix una contextualització de l'entorn en què es confecciona aquest manuscrit que data del segle XV.
Aquest és el cinquè Premi Nacional d'Edició Universitària que rep Publicacions de l’UJI, després d'haver obtingut en convocatòries anteriors premis a la millor col·lecció, a la millor coedició amb una editorial privada, a la millor edició electrònica i al millor catàleg.