El professor de l’UJI Josep Jacas rep el premi de la Societat Entomològica de Florida

28/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El professor Josep Jacas, del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I, ha rebut el premi de la Societat Entomològica de Florida (Estats Units) a l’èxit científic (Achievement award for Team Research 2007), juntament amb altres investigadors d’un equip internacional. Amb aquesta distinció, la institució científica nord-americana pretén reconèixer els treballs de Jacas i els seus col·legues per al desenvolupament d’un programa de control biològic de Diaprepes abbreviatus, una espècie de corcó que s’alimenta de vegetals i fa estralls en els cultius de cítrics a Florida i altres regions dels Estats Units.

L’escarabat Diaprepes abbreviatus va arribar a Florida el 1964 procedent del Carib i des de llavors s’ha estès fins a regions tan allunyades com són Texas o Califòrnia. Una vegada ix de l’ou, la larva d’aquest coleòpter, que en estat adult a penes abasta un o dos centímetres, penetra en el sòl i devora les arrels de la planta, amb la qual cosa causa una reducció significativa de la producció i, en ocasions, la mort de l’arbre. En el cas concret de l’estat de Florida, aquest insecte constitueix una plaga per a cítrics, arbres ornamentals i altres cultius, en els quals provoca pèrdues de diversos milions de dòlars anuals.

«Aquest podria ser un problema molt greu també per a nosaltres si arribara a establir-se ací, ja que és una plaga polífaga, i els seus danys en els cítrics són molt temuts», adverteix Josep Jacas. D’ací es deriva l’interès per trobar un enemic natural del corcó capaç d’oferir un bon control biològic.

El guardó de la Societat Entomològica de Florida premia els esforços realitzats per Josep Jacas i l’equip del Centre d’Investigació i Educació Tropical de la Universitat de Florida precisament en la cerca d’eixe insecte capaç de contindre la plaga de Diaprepes abbreviatus.

«Per al seu control s’han buscat vespes parasitoides també exòtiques (procedents de l’àrea d’origen de la plaga), i els treballs que hem fet s’han centrat a veure com funciona aquest sistema i esbrinar per què algunes espècies funcionen millor que altres, tot això de cara a millorar el control biològic d’aquest fitòfag», explica Jacas.

Josep Jacas és el científic responsable del grup d’investigació de l’UJI Maneig integrat de plagues agrícoles.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions