El catedràtic de l’UJI Eduardo Peris rep el premi nacional d'investigació en Química Inorgànica de Real Societat Espanyola de Química

28/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat Jaume I de Castelló  Eduardo Peris ha rebut el premi nacional d'investigació en Química Inorgànica, en la convocatòria de 2012 amb el que va ser guardonat el passat mes de maig per la Real Societat Espanyola de Química (RSEQ). L'acte, en el que es van entregar els premis d'àrea, va tindre lloc el passat dimarts 13 de novembre al saló de Graus de la Facultat de Ciències Químiques de la Universidad Complutense de Madrid i va estar presidit per  Jesús Jiménez Barbero, president de la RSEQ; Pedro J. Pérez, secretari de la RSEQ, i representants de les entitats que financen els premis(Janssen Cilag S.A., Cepsa y Bruker). 

El professor Peris va defensar la seua tesi doctoral en 1991 en la Universitat de València, sota l'adreça del professor Pascual Lahuerta. De 1992 a 1994 va realitzar una sèrie d'estades post-doctorales en els laboratoris dels professors Vernon Gibson (Durham University), Brian Mann (University of Sheffield) i Cornelius Elsevier (University of Amsterdam). En 1994 inicia una estada de dos anys en el grup del professor Robert H. Crabtree, a la Universitat de Yale (EUA), que li va permetre caracteritzar un nou tipus d'interacció d'enllaç d'hidrogen, actualment coneguda com a “enllaç de dihidrogen”, que es recull en els principals llibres de Química Inorgànica General i Química Organometàl·lica.

A finals de 1995, s’incorpora a la Universitat Jaume I, on comença la seua tasca com a investigador independent i posa en marxa el laboratori de Química Organometàl·lica i Catàlisi Homogènia on desenvolupa tres línies d’investigació: Estudio de propiedades electrónicas y ópticas de compuestos organometálicos con sistemas conjugadosSíntesis de metalodendrímeos conjugados de ferroceno, yPreparación de nuevos compuestos con ligandos de tipo Carbeno-N-Heterocíclico y estudio de sus propiedades catalíticas. Dins d’aquesta última línia, actualment desenvolupa processos per l’obtenció de compostos de natura heterometàl·lica per al disseny de reaccions catalítiques de tipus Tàndem, una idea molt senzilla que està proporcionant excel·lents resultats d’immediata aplicació pràctica.

La trajectòria investigadora d'Eduardo Peris en la Universitat Jaume I ha estat recompensada amb la col·laboració d'un excel·lent grup d'investigació de gran talla humana i investigadora, entre els quals cal citar als doctors i doctores José Mata, Macarena Poyatos i Elena Mas. Així mateix, Peris es troba entre els 25 químics més citats d'Espanya i entre els primers 2.000 a nivell internacional.

En la concessió del premi es valoren fonamentalment les contribucions científiques en aquest àmbit de coneixement durant els últims cinc anys. Informació dels premiats de la convocàtoria 2012: http://www.rseq.org/premios/item/82-premios-convocatoria-2012.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions