La “Colección América”, editada per la Universitat Jaume I, ha rebut un dels sis Premis Nacionals d’Edició Universitària que convoca anualment la Unió d’Editorials Universitàries Espanyoles (UNE) i que aquest any arriben a la seua dotzena edició. La col·lecció de l’UJI, que aborda un àrea de la història que està vinculada al bicentenari de les independències de les repúbliques iberoamericanes, ha obtingut el premi a la Millor col·lecció, destacant el jurat “la seua magnífica i cuidada edició”. L’acte d’entrega de premis, al que han assistit el rector de l'UJI, Francisco Toledo, i el vicerector de Relacions Institucionals i Benestar Social, Manuel Chust, i el director de comunicació de l'UJI, Francisco Fernández Beltrán ha tingut lloc avui 12 de novembre del 2009 a la Universidad de Vigo.
La guardonada Colección América de l’UJI està composta actualment per 16 volums:
- Arte, poder e identidad en Iberoamérica. De los virreinatos a la construcción nacional.
Els diferents autors estableixen paral·lelismes i diferències entre la representació del poder a la Península i al continent americà durant l’ampli període històric que va del segle XVI al XIX.
- Brasil y las independencias de Hispanoamérica
Joao Paulo Pimenta recorre diversos punts de contacte entre els processos revolucionaris hispà i lusoamericans,tractant de demostrar que els paral·lelismes recíprocs impliquen una equivocada separació de dos moviments que, en realitat, són només un.
- Bridging cultural geographie: Europe and Latin America
Diversos exemples sobre l’interès d’investigadors europeus i estadounidencs per les terres llatinoamericanes es presenten en aquest llibre, així com la influència més concreta en diferents àmbits, com l’agricultura, construcció, religió o tradicions en països com Mèxic, Hondures, Bolívia i Xile.
- Caminos encontrados
Una selecció de ponències del IV Congrés Internacional del CIAL, que té com a objectiu exposar i donar a conèixer les últimes i més sòlides investigacions en el camp de l’anàlisi i la interpretació de les xarxes comercials i culturals d’Europa amb Amèrica, des de l’època colonial fins a les perspectives de futur.
- Cities and urban geography in Latin America
El lector trobarà en aquest volum estudis sobre morfologia, infraestructures o noves formes de creixement urbà en diferents ciutats de Brasil, Mèxic, Argentina i Perú.
- El retorno del Rey: El restablecimiento del régimen colonial en Cartagena de Indias (1815-1821)
Aquesta obra intenta analitzar des d’una perspectiva històrica un dels processos que es concitaren per a la formació de la nació colombiana a partir de la primera desintegració.
- El teatro de la guerra: Veracruz 1750-1825
Es conta la història de la posada en marxa de la reforma militar borbònica a Veracruz, des del 1764 fins a la rendició de l’últim reducte espanyol l’any 1825.
- El terror de los tiranos
El món de la cultura impresa a l’illa de Cuba en aquest període de la seua història colonial: des de la recuperació de l’Havana als anglesos el 1763 fins al començament del primer conflicte armat per la independència l’any 1868, resulta més que interessant.
- La mirada del Virrey
Una exquisida anàlisi de la imatge del poder al Mèxic del virregnat durant els tres segles que va durar el domini espanyol, amb profusió d’imatges en color i, especialment, de les sèries de retrats ubicades al Palau dels Virreis i l’Ajuntament de Mèxic, que configuren una veritable dinastia del virregnat.
- Las caras del águila
La independència mexicana queda emmarcada en aquesta exhaustiva obra dins del context de les revolucions liberals del segle XIX, i s’inicia amb els plantejaments de l’autonomisme novohispà, el 1820 a les Corts de Madrid.
- Las ciudades del absolutismo
En opinió de l’eminent historiador Prof. Richard Kagan, el llibre “ofereix una síntesi molt professional del tema, però ho fa de manera accessible a un públic més extens, una combinació que no es troba amb freqüència. Així, té l’avantatge d’oferir, a part d’una visió àmplia, una selecció interessant de fonts primàries i fitxes resumint la història urbanística de diverses ciutats europees, espanyoles i hispanoamericanes”.
- Por la fuerza de las armas. Ejército e independencias en Iberoamérica
El procés de les independències en l’univers iberoamericà durant el segle de les llums, malgrat el desenvolupament intel·lectual, s’imposà per la força de les armes. Quinze especialistes internacionals hi diuen la seua sobre aquest important afer i constitueixen, un conjunt de treballs per a oferir un ampli panorama del fenomen militar en les arrels de la Iberoamèrica contemporània.
- Soldados del Rey
Quatre historiadors especialistes en l’estudi de l’exèrcit colonial de la monarquia espanyola durant el segle XVIII, els editors juntament amb Christon I. Archer i Leon G. Campbell, contribueixen amb aquesta obra
col.lectiva a explicar les causes de la independència americana.
- Tributo y familia en Nueva Granada
Diversos mecanismes fiscals van influir en l’estructura familiar indígena, que aquest llibre estudia en una de les zones més representatives del Nou Regne de Granada durant la colònia.
- Una independencia, muchos caminos. El caso de Bolivia (1808-1826)
La singularitat d’aquesta obra rau en l’anàlisi des d’una perspectiva global del període 1808-1826, transcendental per a la història de Bolívia.
- Visiones de la monarquía hispánica
La monarquia hispana es converteix en una monarquia sacra a través d'un solemne pacte entre Déu i els seus reis: el primer legitima als segons, garantint-los la glòria i la grandesa, i els segons assumeixen la defensa de Déu i de la seua Església. La creació dels Estats moderns va parell a un ampli debat intel·lectual en el que els teòrics del pensament polític reflexionen sobre el paper que ha d'exercir el monarca en el govern del seu regne.