La Universitat Jaume I acull l'International Entrepreneurship Lab Del 23 al 26 d'abril de 2024, estudiants de màster i doctorat i investigadors de l'UJI i de la Universitat de Potsdam (Alemanya) s'han reunit per a desenvolupar idees emprenedores vinculades a la seua investigació

08/05/2024 | Innovació
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I, a través del Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica i de la Càtedra INCREA d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge, han organitzat juntament amb l'Startup Service de la Universitat de Potsdam (Alemanya) el workshop International Entrepreneurship Lab, que ha tingut lloc del 23 al 26 d'abril de 2024.

Un total de 25 participants de les dues universitats s'han format en design thinking i lean startup i han contribuït a donar forma a idees de negoci a partir de les propostes realitzades per estudiantat de doctorat i personal investigador que desitge desenvolupar empresarialment els seus resultats d'investigació.

Les idees sobre les quals s'ha treballat estan relacionades amb la utilització d'additius luminescents mitjançant l'ús de tintes invisibles per a productes d'alt valor afegit com ara articles de luxe, medicaments o bitllets; la utilització de robòtica submarina i intel·ligència artificial per a la inspecció, manteniment i reparació d'estructures submarines en ports, piscifactories, ponts i estructures; el desenvolupament d'eines i protocols per a avaluar i intervenir sobre la salut mental en el lloc de treball; el desenvolupament d'aplicacions per a millorar l'experiència museística en oferir diverses maneres d'explorar i relacionar-se amb l'espai del museu i, finalment, la detecció de proteïnes biomarcadores amb semiconductors orgànics per al diagnòstic del càncer i altres malalties infeccioses o cardiovasculars.

Al llarg del taller, els participants han aprés a entendre quins són els problemes dels clients, han ideat solucions, han prototipat i testat les idees i han treballat per a poder presentar enfront del jurat, format per la directora d'Innovació i Emprenedoria de l'UJI, i directora de la Càtedra INCREA, María Luisa Flor, i el director de l'Startup Service de la Universitat de Potsdam, Johannes Zier, els resultats del treball tan intens d'aquests quatre dies.

A més, en el segon dia del workshop s'ha comptat amb el testimoniatge i experiència de tres emprenedors en l'àmbit universitari com Luis Cabedo, Julio Suay i Miriam Yasbay.

Cabedo, creador de la spin-off universitària Cebimat, dedicada a l'estudi de la biodegradació de materials i el desenvolupament de tecnologies i solucions innovadores basades en el procés natural de biodegradació, va accentuar la importància de desenvolupar coneixements científics interessants per a les empreses i va comentar que crear una empresa és una cosa complexa i que, sense els seus fracassos previs, no hauria pogut crear Cebimat. A més, va destacar que «Cebimat és una joia per al nostre grup d'investigació. Podem parlar amb les empreses de forma no acadèmica».

Per part seua, Suay va recalcar la importància de treballar amb socis que estiguen operant en el mercat en el qual es treballa i que es necessita temps i diners per a arribar a construir un prototip industrial i això és una cosa que els científics no han d'oblidar. A més, a partir de la seua experiència en MEDCO, spin-off dedicada a mesuraments i determinació de les propietats anticorrosives de recobriments orgànics, va destacar que és molt important «mostrar el prototip a les empreses clau per a poder analitzar quin és el camí que l'emprenedor ha de recórrer en el mercat industrial».

Finalment, Yasbay, impulsora del projecte Forever Day One, una empresa de disseny i consultoria d'aprenentatge i desenvolupament d'habilitats i estratègies empresarials, va destacar la importància de conèixer les tendències del futur i com és d'important convéncer les persones perquè confien en la teua idea.

El workshop s'ha realitzat amb el suport de la Universitat de Potsdam a través del Ministeri Federal d'Economia i Clima en virtut d'una decisió del Parlament alemany i amb la col·laboració de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana.

Fotografies

Vídeo