Empreses i entitats del Patronat de la FUE-UJI visiten el campus universitari per a conéixer els seus projectes d'innovació La visita es realitza en el marc del cicle de trobades Meeting Hour FUE-UJI

15/03/2024 | INVEST
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Facilitar un espai en el qual les empreses i entitats del Patronat es coneguen millor entre elles va ser el principal objectiu pel qual la Fundació Universitat Jaume I- Empresa va posar en marxa en 2023 les trobades Meeting Hour FUE-UJI.

Després d'una visita a l'empresa tecnològica Cuatroochenta i una altra a l'Autoritat Portuària de Castelló, aquest divendres, representants d'una quinzena d'organitzacions castellonenques s'han reunit per a realitzar un recorregut guiat per algunes de les instal·lacions pioneres de la Universitat Jaume I. En la visita han participat, a més de Carlos Cabrera, president del Comité d'Entitats de la FUE-UJI; David Cabedo, vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I; Gloria Serra, gerent de la Fundació; i Marisa Flor, directora d'innovació i emprenedoria de l'UJI.

La comitiva ha iniciat la visita en els Hivernacles de l'UJI, on han pogut conéixer de primera mà el funcionament del demostrador per a la producció i emmagatzematge d'hidrogen verd. L'investigador de l'Institut de Materials Avançats de l'UJI (INAM) Francisco Fabregat ha sigut l'encarregat de realitzar la demostració d'aquesta instal·lació posada en marxa per Espaitec i l'INAM gràcies al suport financer de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI). El suport de l'AVI ha permés dissenyar, acoblar i posar en marxa aquest demostrador per a la transformació d'energia renovable en energia química i el seu emmagatzematge, bé com a hidrogen verd, bé com a energia acumulada en una bateria.

A continuació, els estudiants d'un dels equips del programa UJIlab Innovació, l'equip UJI Robotics Team, han exposat els seus projectes i han presentat als assistents els robots mòbils amb els quals competeixen en prestigiosos esdeveniments com el CEABOT i ASTI Challenge, en el qual van guanyar el primer premi a millor rendiment, així com la seua aposta per participar en el European Rover Challenge en 2024.

La part final del recorregut ha tingut lloc en les instal·lacions del Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques de l'UJI (CIRTESU), centre pioner en tota Europa i que serveix de catalitzador per a diferents línies d'investigació relacionades amb l'aigua. El CIRTESU és el resultat del treball coordinat per un consorci format pels grups Interactive and Robotic Systems Lab, dirigit per Pedro Sanz; Enginyeria del Disseny GID, dirigit per Rosario Vidal; Mecànica de Fluids, dirigit per Sergio Xiva; i per part del CSIC, el Centre d'Investigacions Marines de Torreblanca.

L'investigador de l'UJI Sergio Xiva, director de la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua i coordinador del grup d'investigació de fluids multifàsics, ha realitzat una demostració dels equips de mesura i sensors que s'utilitzen en piscifactories i depuradores.

Un equip coordinat pels investigadors Pedro Sanz i Raúl Marín, del grup Interactive and Robotic Systems Lab, ha realitzat una presentació dels vehicles submarins en funcionament a l'interior del tanc situat en el CIRTESU. Es tracta de robots utilitzats en tasques de manteniment d'instal·lacions i mesuraments.

Meeting Hour FUE-UJI és una iniciativa que es repeteix mensualment i que ja ha fixat el 19 d'abril per a una nova convocatòria, amb una visita a la Patronal ASCER.

Informació proporcionada per: Vicerectorat d'Investigació