Espaitec mostra en el fòrum Innotransfer les solucions innovadores en intel·ligència artificial que estan revolucionant l'agricultura Innotransfer és una plataforma promoguda per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV), amb el suport de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana

29/04/2024 | INVEST
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Aquest dijous s'ha celebrat la jornada Innotransfer «Revolució agrària amb tecnologies disruptives», on la Unió Llauradora i Ramadera i l'Associació Espanyola per a la Digitalització de l'Agricultura (AgroTech España), juntament amb empreses del sector primari, instituts tecnològics i grups d'investigació han reflexionat sobre les tecnologies disruptives, concretament sobre la intel·ligència artificial i la digitalització, desafiaments i solucions innovadores que estan revolucionant la forma en què es gestionen els processos agrícoles. La implementació de tecnologia d'avantguarda en l'agricultura permet una presa de decisions fonamentada amb dades reals i precises, aconseguint una producció agrícola més sostenible, rendible i resilient davant els reptes climàtics i ambientals.

El subdirector general per a l’Avanç de la Societat Digital i de la Intel·ligència Artificial, Francisco Javier Sogorb; la directora d'Innovació i Emprenedoria de la Universitat Jaume I, Marisa Flor, i el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, han inaugurat la jornada. En aquest sentit, Sogorb ha destacat «el paper dels parcs com a actors determinants en la generació d'innovació». Així mateix, «estem en un moment en el qual les tecnologies disruptives estan revolucionant molts aspectes», ha afirmat.

Per part seua, Flor ha assenyalat que aquesta jornada Innotransfer és un espai on debatre al voltant de les necessitats, reptes i solucions que s'estan gestant en el sector agrari i obtenir així vies de col·laboració entre empreses, centres d'investigació i universitats.

La sessió ha començat amb la ponència sobre la digitalització del sector agrari valencià, a càrrec del responsable del Servei del Quadern d'Explotació de la Unió Llauradora i Ramadera, Ricard Ballester, qui ha presentat les necessitats del sector en matèria de digitalització. Així doncs, des de l'entitat es reivindiquen les illes 5G, la comunicació millorada, la connectivitat per a reg i bàscules digitalitzades, entre altres.

A continuació ha intervingut el president de l'Associació Espanyola per a la Digitalització de l'Agricultura (AgroTech Espanya), Ivan Lütolf, amb la seua exposició sobre la intel·ligència artificial aplicada al cítric, en concret, els casos d'èxit PreHLB, SensoPlag i CitriAforo. Així doncs, Lütolf ha presentat les possibilitats que la IA ofereix en el sector, i ha destacat les tecnologies que serveixen per a captar dades i les tecnologies per a analitzar-les, la qual cosa permet fer una anàlisi descriptiva i predictiva.

L'esdeveniment ha continuat amb la taula redona «Firmes tecnològiques transformant l'agricultura», amb la participació de Christian Rodríguez, CEO i CTO d' Ambimetrics; Isidro Fernández, CEO de Bumerania Robotics; Santiago Cases, CEO d’Asdron Spain; juntament amb Cándido Esteban, partner de GEA Biotechnology. En aquest sentit, les firmes han presentat diverses tecnologies que utilitzen, com ara drons, que permeten realitzar mapatges topogràfics i conèixer l'estat de les plantes, i robots ecològics utilitzats per a desherbar.

La jornada ha avançat amb la taula redona «Tecnologia i investigació agrària en la Comunitat Valenciana», en la qual han intervingut Raúl Montoliu, coordinador del grup en Intel·ligència Artificial Aplicada i Anàlisi de Dades de l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) de l’UJI, José Blasco, coordinador del Centre d'Agroenginyeria de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA); i Raúl Hussein, responsable del departament de Serveis d'Anàlisis de Dades Avançades de l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI).

Una vegada finalitzades les taules redones, Laura Menéndez, manager Innotransfer en Espaitec, ha realitzat una exposició pràctica sobre la «Plataforma de Reptes Innotransfer», en la qual qualsevol empresa o entitat amb presència en la Comunitat Valenciana pot proposar un desafiament tecnològic i innovador per a ser resolt pel personal investigador de les universitats públiques valencianes i la xarxa d'Instituts Tecnològics REDIT.

Per a clausurar la jornada, ha intervingut Juan Antonio Bertolín, director d’Espaitec, qui ha presentat l'Observatori Tecnològic d’Espaitec per a analitzar a través d'una sèrie d'informes les últimes tendències en tecnologies disruptives.

INNOTRANSFER
Innotransfer és una iniciativa multisectorial d'innovació oberta i gestió col·lectiva que té com a finalitat promoure la transferència de coneixement i tecnologia, desenvolupada pels parcs científics i tecnològics de la Comunitat Valenciana, a l'ecosistema empresarial del territori en sectors econòmics clau com hàbitat sostenible; agroalimentació; mobilitat sostenible i automoció; tecnologies habilitadores; salut; infraestructures; i turisme intel·ligent.

Les principals associacions empresarials, les universitats públiques valencianes i la xarxa d'Instituts Tecnològics REDIT participen en el fòrum Innotransfer, el qual està coordinat per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (REPCV) i finançat per la Conselleria d'Innovació, Industria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana.. Aquesta iniciativa aposta per fomentar el diàleg entre investigadors i empreses de la Comunitat Valenciana a través de l'acció catalitzadora de les estructures intermèdies de l'ecosistema públic-privat d'investigació i de l'ecosistema empresarial valencià.

Informació proporcionada per: Vicerectorat d'Investigació