Triar el Grau de Turisme a la Universitat Jaume I és una porta cap a un món ple d'oportunitats en un dels sectors més dinàmics del planeta. Espanya, segons l'Organització Mundial del Turisme, és el destí més visitat a nivell global, consolidant el seu lideratge en un sector que continua creixent any rere any. Estudiar Turisme en l'UJI et permet preparar-te per a ser part fonamental d'una indústria estratègica, tant en la nostra economia com en el teixit social de moltes comunitats i països.
El programa en l'UJI et permetrà no sols comprendre els pilars del turisme, sinó també explorar les seves múltiples facetes professionals. A través dels seus dos itineraris especialitzats, Direcció i Gestió d'Empreses Turístiques i Gestió Pública del turisme, podràs dedicar-te a la gestió de destins, desenvolupament de productes turístics, sostenibilitat, màrqueting i comunicació, i atenció al client, a més de rols en consultoria, recerca i planificació. Les possibilitats són gairebé infinites i abasten tant el sector privat com el públic.
Avui dia, les tecnologies de la informació i la intel·ligència artificial estan transformant el turisme amb passes de gegant. L'UJI ha integrat l'aprenentatge d'eines digitals, anàlisis de dades i aplicacions de IA perquè, en graduar-te, no sols coneguis el sector, sinó que estiguis preparat per a liderar la seva evolució. Des de la creació d'experiències personalitzades fins a la gestió eficient de recursos i la promoció de la sostenibilitat, les habilitats que adquiriràs et permetran destacar en un mercat laboral competitiu. A més, el seu contingut multidisciplinari i eclèctic li aporta un valor diferencial cada vegada més buscat per les empreses i organismes públics per a incorporar als seus perfils professionals.
El futur del turisme es perfila com un equilibri entre la tecnologia i la sostenibilitat. Les tendències indiquen un major enfocament en el turisme responsable, la personalització d'experiències i l'aprofitament de la intel·ligència artificial per a millorar l'experiència del client. En l'UJI, entendràs com adaptar-te a aquestes tendències, anticipar-te als canvis i contribuir a un turisme que respecti al territori i les persones.
A la Universitat Jaume I, estudiar Turisme no és només obtenir un títol; és comprometre't amb un futur professional que impacta positivament en el món. És una oportunitat per a ser part d'una comunitat que valora la innovació, el respecte i l'excel·lència. Estàs llest per a transformar el turisme del demà? El viatge comença aquí!
Ací trobaràs informació sobre el perfil d'accés, vies d'accés, l'oferta de places i els processos de preinscripció, llistes d'espera i matrícula.
El perfil de ingrés més adequat dels estudiants que volen cursar aquest grau és el de persones convençudes de la importància que té el turisme en el món actual i que estiguin motivades per gestionar les diverses activitats turístiques de manera que els impactes econòmics, socials i culturals d'aquestes siguen positius. Els qui accedeixen al Grau en Turisme han de tenir facilitat per comunicar-se en llengües estrangeres i habilitat per les relacions interpersonals. Així mateix han de mostrar respecte per altres cultures i territoris, tenir interès per conèixer els secrets de la gestió d'organitzacions en els diversos aspectes (jurídics, economicofinancers, recursos humans, etc...), i saber incorporar a la vida quotidiana les noves tecnologoes de la informació i la comunicació. Han de ser persones tolerants, creatives i amb do de gents, desitjoses de conèixer millor els principis del turisme: la seva dimensió espacial, social, cultural, política, laboral i econòmica.
Per a accedir a la universitat és important que tingues en compte una sèrie d’aspectes referents al procediment d’admissió a una determinada titulació:
Oferta de places...
En el grau en Turisme s’ofereixen 75 places.
La nota de tall o d’accés...
Per exemple, si en Turisme s’han oferit 75 places, i la nota de tall per a un determinat any ha sigut 6,780, això significa que la persona que va accedir en l’últim lloc (el número 75) tenia aquesta qualificació.
Preinscripció
Encara que es tinga una nota inferior a la nota de tall de l’últim any també es pot sol·licitar.
Més informació
Llistes d’espera
Matrícula
Permanència i rendiment
Permanència en primer curs
Rendiment acadèmic
Coneix les assignatures, professorat, competències del títol, responsables acadèmics, etc.
Primer curs
Introducció a la Comptabilitat per a l’Empresa Turística (FBA)
Introducció al Dret Empresarial (FB)
Història Econòmica del Turisme (OB)
Organització d’Empreses Turístiques (FBA)
Recursos Territorials Turístics (OB)
Patrimoni Cultural i Turisme (FB)
Introducció a l’Anglès per a Turisme (FB)
Informàtica per a Turisme (OB)
Màrqueting Turístic (FBA)
Introducció a l’Economia per al Turisme (FBA)
Segon curs
Introducció a l’Estadística (FB)
Ètica per al Turisme (FB)
Geografia de les Destinacions Turístiques i de l’Oci (OB)
Direcció Estratègica d’Organitzacions Turístiques (FBA)
Sociologia de l’Oci i del Turisme (OB)
Màrqueting Digital (OB)
Anglès per a Turisme (OB)
Gestió d’Allotjaments, de Restauració i d’Agències de Viatges (OB)
Turisme Cultural i Patrimoni Artístic Espanyol (OB)
Comptabilitat de Gestió per al Sector Turístic (OB)
Tercer curs
Investigació Turística (OB)
Règim Jurídic del Turisme (OB)
Gestió de Sistemes d’Informació en Organitzacions Turístiques (OB)
Segon idioma per a Turisme I (OB)
Metodologia d’Elaboració i Avaluació de Programes Turístics (OB)
Dret del Treball (OB)
Sostenibilitat i Canvi Climàtic en l’Activitat Turística (OB)
Geografia del Turisme a Espanya (OB)
Gestió de Recursos Humans en el Sector Turístic (OB)
Segon Idioma per a Turisme II (OB)
Quart curs
Treball de Final de Grau (TFG)
Pràctiques Externes (PE)
Itinerari 1 (OP) o Itinerari 2 (OP)
Itinerari 1: Gestió Pública del Turisme
Planificació Turística Integrada (OP)
Gestió de Recursos Turístics i Disseny de Productes (OP)
Cultural Routes about the Valencian Art (OP)
Mercats Turístics (OP)
Dinamització Turística i Canvi Social (OP)
Itinerari 2: Direcció i Gestió d’Empreses Turístiques
Comercialització de Productes Turístics (OP)
Gestió de Qualitat en Empreses Turístiques (OP)
Customer Relationship Màrqueting in Tourism (OP)
Gestió Financera per a l’Empresa Turística (OP)
Règim Jurídic del Transport de Passatgers (OP)
Consulta l'oferta d'assignatures optatives de cada curs acadèmic en http://www.sia.uji.es.
1Per a cursar les assignatures Pràctiques Externes (PE) i Treball de Final de Grau (TFG) cal haver superat el 80% dels crèdits ECTS de les assignatures de formació bàsica (FB) / formació bàsica de àmbit de coneiximent (FBA) i obligatòries (OB).
*Docència en llengua estrangera.
**Docència parcial en llengua estrangera.
En el Sistema d'Informació Acadèmica (SIA), trobaràs tota la informació relacionada amb cada assignatura del grau (horaris, aules, professorat, temaris, dates d'examen, sistema d'avaluació, guies docents, ....):
https://ujiapps.uji.es/sia/rest/publicacion/2024/estudio/246
En el Grau en Turisme per la Universitat Jaume I, es garantirà el desenvolupament per part de l'estudiantat dels resultats d'aprenentatge arreplegats en l'Art. 6 Nivell de Grau del RD1027/2011. Són els següents:
a) haver adquirit coneixements avançats i demostrat una comprensió dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball en el seu camp d'estudi amb una profunditat que arribe fins a l'avantguarda del coneixement;
b) poder, mitjançant arguments o procediments elaborats i sustentats per ells mateixos, aplicar els seus coneixements, la comprensió d'aquests i les seues capacitats de resolució de problemes en àmbits laborals complexos o professionals i especialitzats que requereixen l'ús d'idees creatives i innovadores;
c) tenir la capacitat de recopilar i interpretar dades i informacions sobre les quals fonamentar les seues conclusions incloent, quan calga i pertinent, la reflexió sobre assumptes d'índole social, científica o ètica en l'àmbit del seu camp d'estudi;
d) ser capaces de desembolicar-se en situacions complexes o que requerisquen el desenvolupament de noves solucions tant en l'àmbit acadèmic com laboral o professional dins del seu camp d'estudi;
e) saber comunicar a tota mena d'audiències (especialitzades o no) de manera clara i precisa, coneixements, metodologies, idees, problemes i solucions en l'àmbit del seu camp d'estudi;
f) ser capaces d'identificar les seues pròpies necessitats formatives en el seu camp d'estudi i entorn laboral o professional i d'organitzar el seu propi aprenentatge amb un alt grau d'autonomia en tota mena de contextos (estructurats o no).
Aquests resultats d'aprenentatge es concreten en els següents coneixements o continguts, habilitats o destreses i competències avaluables i que corresponen als objectius genèrics i exigibles per a obtenir el títol.
CONEIXEMENTS O CONTINGUTS
HABILITATS O DESTRESES
COMPETÈNCIES
Ací podràs consultar la informació i normativa sobre el TFG, així com el repositori de treballs dels cursos anteriors.
El requisit previ per a la matrícula és haver superat el 80% de la formació bàsica i obligatòria. El TFG un treball de caràcter personal i autònom amb l'objectiu d'avaluar les competències bàsiques, genèriques i específiques associades al títol del grau, la qual cosa implica un domini dels coneixements adquirits en diverses matèries estudiades, especialment:
Estructura de mercats turístics
Recursos territorials turístics
Organització d'empreses
Patrimoni cultural
Dret i legislació
Sociologia
Economia
Comptabilitat
Estadística
Anglès
Així, atesa la transversalitat que adquireix l'activitat turística, s'aprofundirà en els coneixements, capacitats i actituds desenvolupats al llarg del grau directament vinculats amb el turisme, tant en el sector de l'empresa privada com en la gestió pública. Per això, es pot accedir al repositori de la Biblioteca de l’UJI, on es poden consultar treballs dels cursos anteriors en obert.
D’altra banda, també és recomanable la consulta de la guia docent de l’assignatura, atenent a la informació que conté. En particular a la metodologia didàctica i als criteris de superació de l’assignatura: Consulta guia docent de l'assignatura
La Universitat Jaume I ha elaborat una normativa que conté les directrius bàsiques relacionades amb la definició, organització, elaboració, tutela, presentació, defensa, avaluació, revisió i gestió administrativa dels TFG en la Universitat Jaume I. Per la seua banda, la Comissió del Grau en Turisme ha elaborat unes directrius internes que es troben a l'Aula Virtual de l'assignatura.
Quant als criteris de presentació en l'Aula Virtual de l'assignatura es troben accessibles les normes d'estil de Turisme, on apareixen detallats els criteris formals i l'estructura del TFG. Ha d'elaborar i exposar el TFG en anglès l’estudiantat que durant la titulació no haja superat 12 crèdits en assignatures que s'imparteixen en aquesta llengua.
Pel que fa a la comunicació amb l’estudiantat i tutors i tutores, es du a terme per mitjà de l'Aula Virtual (assignaturaTU0944) on a través de l'espai de fòrum, es comunica qualsevol informació, fita, activitat o documentació rellevant.
La tipologia de professors tutors i professores tutores és la de doctors, en la qual preval la dedicació a temps complet en els departaments de: Administració d'empreses i Màrqueting; Economia; Estudis Anglesos; Filologia i Cultures Europees; Història, Geografia i Art; Filosofia i Sociologia; Finances i Comptabilitat; Dret Privat; Dret Públic; Dret del Treball, Seguretat Social, Eclesiàstic de l'Estat. Consulta professorat tutor de TFG
La temàtica és àmplia i variada en implicar 15 àrees de coneixement que responen a la transversalitat de l'activitat turística. La gestió es fa mitjançants una aplicació informàtica en la qual el professorat tutor estableix la proposta de temes juntament amb la seua descripció, objectius, bibliografia i observacions que consideren. La consulta dels temes és accessible als estudiants a través de l'IGLU, a fi de facilitar la seua posterior elecció.
Per a la defensa del TFG s'exigeix com a requisit previ un informe d'avaluació del tutor o tutora en el qual recomana la seua defensa. D'acord amb el termini establert per la Comissió del Grau i publicat a l'Aula Virtual, l'estudiant haurà de realitzar el dipòsit del TFG. La Comissió del Grau publicarà amb antelació el lloc, hora, i la composició dels tribunals avaluadors. La defensa es realitzarà de manera presencial, davant un tribunal de tres membres, en el qual l'estudiantat disposarà de 10 minuts per a dur a terme l'exposició del seu TFG.
Explora les diferents eixides laborals i els perfils professionals que t'ofereix aquest grau, així com les opcions de continuar la teva formació.
Màster
Què és?
Els estudis de màster tenen com a objectiu la formació avançada, especialitzada o multidisciplinària, dirigida a una especialització acadèmica o professional o a la iniciació en activitats investigadores.
Quina és la diferència entre màster oficial i màster propi?
Els màsters oficials tenen una càrrega lectiva de 60 a 120 crèdits europeus (1 o 2 cursos acadèmics) i han de disposar d’una acreditació oficial per part del Ministeri d’Educació.
El màster oficial és reconegut en tota la Unió Europea sense haver de realitzar cap tràmit de reconeixement i, per això, garanteix la mobilitat entre països.
El màster propi acredita un cicle universitari de formació de postgrau no doctoral, i reconeix un nivell qualificat de formació superior a la de grau.
El màster propi de la universitat comprèn, com a mínim, 50 crèdits (un crèdit correspon a 10 hores d’ensenyament teòric, pràctic o de les seues equivalències).
Quins màsters pots cursar a l’UJI relacionats amb el grau en Turisme?
- Màsters Oficials:
Així mateix, amb el títol de grau en Turisme també pots accedir a altres màsters.
Doctorat
Els ensenyaments de doctorat tenen com a finalitat la formació avançada de l'estudiantat en les tècniques d'investigació. Poden incorporar cursos, seminaris o altres activitats orientades a la formació investigadora i inclouen l'elaboració i presentació de la corresponent tesi doctoral, que consisteix en un treball original d'investigació.
Més informació sobre Estudis de Postgrau a l'UJI:
https://www.uji.es/serveis/ode
Per a continuar la teua formació professional
Consulta els programes per a titulats/des en la guia PROMOTE your International Career elaborada per la OIPEP
https://www.uji.es/societat/laboral/promote
Consulta la Guia PREOCUPA’T: Com millorar l’empleabilitat?
https://www.uji.es/societat/laboral/preocupat/
Més informació:
Àmbits de treball
Els àmbits de treball on pot desenvolupar la seua feina un graduat o graduada en Turisme són molt nombrosos:
Institucions públiques
Ajuntaments
Conselleries
Diputacions
Oficines d’informació
Empreses d’allotjament i de restauració
Hotels
Balnearis
Càmpings
Casinos
Discoteques
Centres termals
Camps de golf
Clubs de vacances
Restaurants
Complexos recreatius i comercials
Empreses de gestió d’hoteleria de col·lectivitats o d’empreses de càtering
Empreses privades
Empreses d’organització d’actes
Agències de viatges
Operadors turístics
Consultories i assessories del sector turístic
Empreses d’oci
Companyies de transport
Lloguer de cotxes
Autobusos
Museus
Agències de publicitat
Associacions turístiques
Docència i investigació
Professorat d’escoles universitàries
Professorat tècnic de formació professional i mòduls formatius
Tasques professionals
Les tasques més importants que han de desenvolupar els graduats i graduades en Turisme, amb lleugeres variacions depenent del lloc i, sobretot, del grau de responsabilitat, són les següents: planificar, motivar, prendre decisions, dirigir i supervisar.
Concretament, en els llocs de treball següents, les tasques serien:
Hotels
- Llocs de direcció o sotsdirecció, cap de vendes, comercial, relacions públiques, cap de sala, animació hotelera, reserves, atenció al client, recepció, administració de l’hotel...
Agències de viatges
- Comercial, de direcció o cap de vendes.
Entitats públiques
- Informació turística (monuments, museus, paratges arqueològics, parcs naturals), agent de desenvolupament local, responsable d’oficines turístiques (municipals, comarcals i provincials) i guia turístic.
Iniciativa privada
- Es basa en l’autoocupació i l’explotació de negocis turístics propis.
RESUM
- Administració i ordenació del turisme en institucions públiques amb competències en la planificació i gestió pública de destinacions, productes i activitats turístiques, en l'àmbit de l'oci i temps lliure en museus, centres de visitants o d'interpretació.
- Gestió i direcció d'empreses turístiques: allotjaments (hotels, apartaments turístics, càmpings i complexos turístics), restauració i empreses de gestió d'hoteleria de col·lectivitats o de càtering, empreses d'activitats de turisme actiu, o parcs temàtics.
- Gestió i direcció d'intermediaris turístics: les agències de viatges, tant les tradicionals com les OTT, i les empreses majoristes de viatges.
- Direcció de màrqueting i comunicació turística: tasques associades a la informació i atenció al turista, en oficines de turisme i també tasques de generació i promoció de productes turístics.
- Gestió d'empreses de transport de passatgers, tant aeri com marítim, fluvial, per carretera o ferroviari, així com les dedicades a altres serveis de logística, com el lloguer de cotxes.
- Expert en consultoria turística, agències de publicitat, entitats de promoció turística i associacions culturals i turístiques.
- Docència i investigació.
Més informació
Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques (OIPEP)
Accedeix a tots els sistemes de qualitat d'aquest grau i a la informació completa del títol.
Enllaç a totes les normatives d'aquest grau: avaluació, permanència, reconeixements, etc.