Per a la comprensió del funcionament dels éssers vius és necessari tenir un coneixement precís dels nivells d’organització bàsics comuns a tots els organismes, específicament, del nivell molecular. L’estudi dels constituents dels éssers vius i de la seua interacció és l’objectiu de la bioquímica i la biologia molecular; concretament, la bioquímica estudia la biosíntesi i el catabolisme de les molècules que componen els éssers vius i els seus cicles metabòlics, i la biologia molecular posa el focus en el comportament de les macromolècules en la cèl·lula i explica les funcions biològiques de l’ésser viu per aquestes propietats en el nivell molecular.
Aquesta branca del coneixement centra el seu interès en problemes que afecten directament la nostra qualitat de vida en aspectes tan rellevants com la salut, l’alimentació i el medi ambient. Per aquest motiu, els seus avanços són molt importants per al desenvolupament de la societat. És un camp en constant evolució, i les seues possibilitats presents i futures són immenses.
A la Universitat Jaume I s’ha dissenyat un grau transversal, amb una orientació aplicada que permetrà que les graduades i graduats en Bioquímica i Biologia Molecular assolisquen la capacitat per a desenvolupar la seua activitat professional en l’àmbit de la recerca, la docència, això com en l’àmbit de l´assessorament genètic, desenvolupament de vacunes i productes farmacèutics, desxifratge de genomes, teràpies gèniques, cultiu de cèl·lules i teixits, biofactories, biobancs, bioremediació, etc.
La consecució del títol de grau possibilita l’accés als màsters oficials que suposen un pas més en l’especialització del graduat o graduada. Disposem d’una àmplia oferta de màsters relacionats amb aquest grau i orientats a l’activitat docent, professional i investigadora.
Ací trobaràs informació sobre el perfil d'accés, vies d'accés, l'oferta de places i els processos de preinscripció, llistes d'espera i matrícula.
És recomanable que la persona que vagi a estudiar el Grau en Bioquímica i Biologia Molecular tingui un interès i motivació a adquirir coneixements en les bases moleculars de la vida, la biologia, la microbiologia, la genètica, la biotecnologia i altres aplicacions de la bioquímica. És recomanable tenir bones aptituds en Biologia i Química, amb capacitat per a treballar en equip i per a raonar de manera crítica. En general, tenen una formació adequada aquelles persones que han cursat el batxillerat de la modalitat de ciències.
Per a accedir a la universitat és important que tingues en compte una sèrie d’aspectes referents al procediment d’admissió a una determinada titulació:
Oferta de places
La nota de tall o d’accés...
Per exemple, si en Bioquímica i Biologia Molecular s’han oferit 60 places, i la nota de tall per a un determinat any ha sigut 11,017 això significa que la persona que va accedir en l’últim lloc (el número 60) tenia aquesta qualificació.
Preinscripció
Encara que es tinga una nota inferior a la nota de tall de l’últim any també es pot sol·licitar.
Llista d’espera
Matrícula
Permanència i rendiment
Permanència en primer curs
Rendiment acadèmic
Coneix les assignatures, professorat, competències del títol, responsables acadèmics, etc.
En el Sistema d'Informació Acadèmica (SIA), trobaràs tota la informació relacionada amb cada assignatura del grau (horaris, aules, professorat, temaris, dates d'examen, sistema d'avaluació, guies docents, ....) Consulta SIA.
Primer curs:
Biologia (FBB)*
Física (FBB)
Matemàtiques (FBB)
Química (FBB)
Història del Pensament Científic (FB)*
Química Orgànica (FBB)
Fonaments de Bioquímica (FB)*
Informàtica i Gestió de la Informació (FB)
Citologia i Histologia (OB)
Evolució i Diversitat Biològica (FBB)
Segon curs:
Microbiologia (FBB)
Biofísica i Membranes Biològiques (FBB)
Estadística (FB)
Biosíntesi de Macromolècules (OB)*
Termodinàmica i Cinètica (OB)*
Fisiologia Animal i Humana (OB)
Tècniques Instrumentals d'Anàlisis (OB)
Fonaments de Genètica (OB)
Fisiologia Vegetal (OB)
Mètodes en Biologia Molecular (OB)*
Tercer curs:
Immunologia i Mecanisme de Defensa (OB)
Metabolisme i Regulació (OB)
Química Bioinorgànica (OB)
Senyalització Cel·lular (OB)*
Enzimologia (OB)
Fonaments de Bioreactors (OB)
Bases Moleculars del Desenvolupament (OB)*
Ciència de Dades i Tècniques Òmiques (OB)
Enginyeria Genètica i Processos Biotecnològics (OB)*
Ampliació de Genètica (OB)
Quart curs:
Genètica Humana i Bioquímica Clínica (OB)
Biotecnologia Microbiana (OB)
Biologia de Sistemes (OB)*
Biomaterials (OB)
Pràctiques Externes (PE) (1)
Treball de Final de Grau (TFG) (1)
Optativa 1 (OP)
Optativa 2 (OP)
Optativa 3 (OP)
Menció en Bioquímica Agroalimentària
Fisiologia Vegetal (OB)
Ampliació de Genètica (OB)
Bioquímica Ambiental (OP)
Bioquímica Vegetal (OP)*
Bioquímica Agroalimentària (OP)*
Optatives:
Garantia de Qualitat i Gestió del Laboratori Químic (OP)
Bioquímica Ambiental (OP)
Modelització en Bioquímica (OP)
Bioquímica Agroalimentària (OP)*
Bioprocessos Industrials (OP)
Bioquímica Vegetal (OP)*
Consulta l'oferta d'assignatures optatives de cada curs acadèmic en http://sia.uji.es.
1 Per a poder matricular-se de les assignatures Pràctiques Externes (PE) i Treball de Final de Grau (TFG) cal haver superat almenys 144 crèdits ECTS de les assignatures de formació bàsica (FB)/ formació bàsica de branca (FBB) i obligatòries (OB).
*Docència parcial en llengua estrangera.
En el Grau en Bioquímica i Biologia Molecular, es garantirà el desenvolupament per part dels estudiants de les competències bàsiques recollides en el RD1393/2007:
Aquestes competències bàsiques es concreten en les següents competències genèriques i/o específiques avaluables corresponents als objectius genèrics i exigibles per a obtenir el títol.
G - COMPETÈNCIES GENÈRIQUES
CG01 - Capacitat d’anàlisi i síntesi
CG02 - Capacitat d’organització i planificació
CG03 - Comunicació oral i escrita en llengua nativa
CG04 - Coneixement d’una llengua estrangera
CG05 - Treball en equip
CG06 - Raonament crític
CG07 - Aprenentatge autònom
CG08 - Presa de decisions
T - COMPETÈNCIES TRANSVERSALS
CT1 - Actuar de manera ètica, igualitària, inclusiva, responsable i sostenible, amb un mateix, amb els altres, amb la societat i amb el planeta en el seu conjunt.
E - COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES
CE01 - Resumir les generalitats i conceptes bàsics relacionats amb els éssers vius: estructura, organització i funcionament cel·lular.
CE02 - Gestionar adequadament el material biològic en el laboratori incloent-hi seguretat, manipulació, eliminació de residus biològics i registre anotat d’activitats.
CE03 - Descriure les estructures dels virus i dels microorganismes procariotes i eucariotes i les seues bases fisiològiques.
CE04 - Resumir el procés evolutiu i la diversitat dels éssers vius mitjançant l’estudi de les diferents teories i mecanismes que intervenen en l’evolució.
CE05 - Interpretar models matemàtics, estadístics i informàtics de representació de sistemes i processos biològics en els nivells cel·lular i molecular.
CE06 - Establir les limitacions de l’aproximació científica, així com les seues possibles aplicacions a casos biològics.
CE07 - Definir les bases de la bioquímica estructural.
CE08 - Identificar les bases químiques dels processos biològics.
CE09 - Discutir l’estructura i funció de les cèl·lules i els teixits com a fonament de la fisiologia d’animals i vegetals.
CE10 - Dissenyar les molècules que imiten o modifiquen (activant o inactivant) accions catalítiques de caràcter biològic.
CE11 - Analitzar les teories físiques més importants amb èmfasis en els fonaments de la física moderna: la seua estructura lògica i matemàtica, el seu suport experimental i els fenòmens que descriuen.
CE12 - Interpretar els principis i teories que conformen la bioquímica.
CE13 - Identificar les bases moleculars dels processos implicats en la transmissió de la informació genètica i de la seua regulació.
CE14 - Aplicar les lleis de la termodinàmica i la cinètica químiques i la seua aplicació a l’estudi de sistemes biològics.
CE15 - Identificar la funció dels òrgans i sistemes animals més importants, així com els seus mecanismes de regulació i adaptació.
CE16 - Identificar les bases metodològiques de les tècniques utilitzades en estudis moleculars.
CE17 - Aplicar les tècniques de biologia molecular i la manipulació genètica.
CE18 - Analitzar les interaccions entre gens (intra locus i inter loci), i d’aquests amb l’ambient.
CE19 - Analitzar els elements fisiològics principals dels sistemes vegetals.
CE20 - Comparar les bases moleculars i cel·lulars de la resposta immune en animals i vegetals.
CE21 - Diferenciar la regulació del metabolisme animal i vegetal.
CE22 - Analitzar la funció d’elements i compostos inorgànics en els éssers vius.
CE23 - Analitzar la funció de les biomolècules i les seues interaccions bioquímiques.
CE24 - Contrastar les bases de la comunicació i senyalització intracel·lular.
CE25 - Identificar balanços de matèria, transferència de matèria i disseny de bioreactors.
CE26 - Avaluar les bases genètiques i moleculars de les variacions poblacionals, l’evolució de les espècies i la millora genètica.
CE27 - Integrar els sistemes de senyalització intracel·lular, comunicació intercel·lular i processos de desenvolupament.
CE28 - Integrar l’anàlisi de xarxes biològiques mitjançant la utilització de les principals bases de dades biològiques.
CE29 - Avaluar les tècniques utilitzades per a la manipulació dels àcids nucleics i obtenció d’organismes modificats genèticament.
CE30 - Aplicar els marcadors bioquímics, genètics i de biologia molecular a les biociències.
CE31 - Avaluar les aplicacions biotecnològiques dels microorganismes.
CE32 - Aplicar els biomaterials a la biotecnologia i a l’enginyeria tissular.
CE33 - Avaluar la importància de la diversitat microbiana en els ecosistemes.
EEPP -Integrar-se adequadament en un entorn de treball real per a l’aplicació en casos pràctics dels coneixements i les competències adquirides en les diferents assignatures del grau.
TFG - Realitzar i defensar individualment un exercici original, consistent en un projecte en l’àmbit professional de la bioquímica i la biologia molecular en el qual se sintetitzen i integren les competències adquirides en els ensenyaments.
Ací podràs consultar la informació i normativa sobre el TFG, així com el repositori de treballs dels cursos anteriors.
Requisits: és imprescindible haver superat 144 crèdits de formació bàsica i obligatoris per a poder matricular-se d’aquesta matèria.
L’assignatura Treball de Final de Grau (TFG) consisteix en l’elaboració, per part de l’estudiantat, d’un projecte o estudi original i individual amb la supervisió de professorat tutor encarregat de la direcció del treball. Constitueix la culminació dels estudis de grau, per la qual cosa ha d’estar relacionat amb qualsevol de les assignatures cursades prèviament.
En aquesta assignatura s’impartiran dos crèdits ECTS en anglès.
La matèria té com a finalitat establir un primer contacte amb la pràctica professional associada amb la bioquímica i la biologia molecular en diversos vessants i permet, a més a més, la immersió en la dinàmica empresarial o institucional amb la participació dins del funcionament intern d’empreses químiques, centres d’R+D o laboratoris d’anàlisis, entre d’altres.
La Universitat Jaume I ha elaborat una normativa que conté les directrius bàsiques relacionades amb la definició, organització, elaboració, tutela, presentació, defensa, avaluació i gestió administrativa dels TFG a la Universitat Jaume I. Per la seua banda, la Comissió de Titulació del Grau ha elaborat directrius internes que es recullen en la guia docent de l’assignatura.
Quant als criteris de presentació, en la guia docent de l’assignatura es troben accessibles les normes d’estil, i hi apareixen detallats els criteris formals i l’estructura del TFG. Cal que tot l’estudiantat elabore en anglès, com a mínim, el resum del TFG.
La comunicació entre l’estudiantat i el professorat tutor es porta a terme a través de l’aula virtual de l’assignatura. Qualsevol informació, activitat o documentació rellevant s’ha de comunicar en el fòrum.
S’ha desenvolupat una aplicació informàtica en què el professorat tutor estableix la proposta de tema de TFG, juntament amb la seua descripció, objectius, bibliografia, i formula les observacions que creu convenients. La consulta dels temes és accessible per a l’estudiantat a través d’IGLU, per a facilitar la posterior elecció.
Per a la defensa del TFG s’exigeix com a requisit previ un informe del professorat tutor en què se n’autoritze la defensa. Segons el termini establit per la Comissió de Titulació del Grau, per a la defensa del TFG l’estudiantat ha de fer-ne el dipòsit. La coordinació de TFG publicarà el lloc, l’hora i la composició dels tribunals de defenses per a les diferents sessions que es planifiquen. La defensa és presencial, davant d’un tribunal format per tres membres, excloent-hi el professorat tutor. L’estudiantat disposa de quinze minuts per a defendre el TFG en anglès.
Explora les diferents eixides laborals i els perfils professionals que t'ofereix aquest grau, així com les opcions de continuar la teva formació.
Màster
Què és?
Els estudis de màster tenen com a objectiu la formació avançada, especialitzada o multidisciplinària, dirigida a una especialització acadèmica o professional o a la iniciació en activitats investigadores.
Quina és la diferència entre màster oficial i màster propi?
Els màsters oficials tenen una càrrega lectiva de 60 a 120 crèdits europeus (1 o 2 cursos acadèmics) i han de disposar d’una acreditació oficial per part del Ministeri d’Educació.
El màster oficial és reconegut en tota la Unió Europea sense haver de realitzar cap tràmit de reconeixement i, per això, garanteix la mobilitat entre països.
El màster propi acredita un cicle universitari de formació de postgrau no doctoral, i reconeix un nivell qualificat de formació superior a la de grau.
El màster propi de la Universitat comprèn, com a mínim, 50 crèdits (un crèdit correspon a 10 hores d’ensenyament teòric, pràctic o de les seues equivalències).
Quins màsters pots cursar a l’UJI relacionats amb el Grau en Bioquímica i Biologia Molecular?
-Màsters Oficials:
Aixi mateix, amb el títol de grau en Bioquímica i Biologia Molecular també pots accedir a altres màsters.
Doctorat
Els ensenyaments de doctorat tenen com a finalitat la formació avançada de l'estudiantat en les tècniques d'investigació. Poden incorporar cursos, seminaris o altres activitats orientades a la formació investigadora i inclouen l'elaboració i presentació de la corresponent tesi doctoral, que consisteix en un treball original d'investigació.
Més informació sobre Estudis de Postgrau a l'UJI: https://www.uji.es/serveis/ode/
Per a continuar la teua formació professional
Consulta els programes per a titulats/des en la guia PROMOTE your International Career elaborada per la OIPEP
Consulta la Guia PREOCUPA’T: Com millorar l’empleabilitat?
http://ujiapps.uji.es/societat/laboral/preocupat/preocupat/millora/
Més informació:
www.uji.es/serveis/oipep
L’activitat professional del graduat o graduada en Bioquímica i Biologia Molecular es desenvolupa en els camps següents:
Més informació
Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques (OIPEP)
Accedeix a tots els sistemes de qualitat d'aquest grau i a la informació completa del títol.
Enllaç a totes les normatives d'aquest grau: avaluació, permanència, reconeixements, etc.