Eixides professionals

30/11/2018 | InfoCampus
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els graduats i graduades en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural posseeixen les atribucions professionals, reconegudes per la Llei 12/1986, de l’enginyer o enginyera tècnic.

Àmbits de treball

  • Empreses agrícoles: maquinària, adobs, regs, etc.
  • Empreses de comercialització de productes hortofructícoles.
  • Explotacions hortícoles o fructícoles.
  • Explotacions ramaderes.
  • Indústries agroalimentàries (IV gamma, làctics, conserves, etc.)
  • Cooperativisme i emprenedoria agrària.
  • Administració pública.
  • Indústria agroquímica.
  • Departaments d’R+D d’empresa de sector i administracions.
  • Departaments de medi ambient.
  • Empreses de jardineria i paisatgisme.
  • Exercici lliure de la professió: projectes, assessoria, consultoria, valoracions, peritatges, direcció d’obres, estudis d’impacte mediambiental, estudis de seguretat i salut laboral, etc.

 

Tasques professionals

Algunes de les tasques que realitzen són:

- Redactar, programar i executar projectes.

- Intervenir o redactar altres documents que poden formar part del projecte o que són conseqüència d’aquest, com ara l’estudi de seguretat i salut, estudis d’impacte ambiental, projectes d’activitats i avaluació financera de projectes agrícoles. S’instrueix l’alumnat en els principals procediments administratius derivats de la gestió de projectes.

  • Assessorar en temes agrícoles i de comercialització de productes agrícoles.
  • Realitzar estudis d’impacte mediambiental.
  • Realitzar valoracions o peritatges.
  • Analitzar les característiques dels aliments i els motius de la seua degradació.
  • Analitzar els mètodes utilitzats en la conservació dels aliments.
  • Analitzar els processos d’elaboració de productes d’origen animal i vegetal.
  • Aplicar tècniques de producció i de control de plagues i malalties.
  • Aplicar tècniques de conreu i de reconeixement de varietats i patrons en diferents cultius (cítrics, fruiters, hortícoles).
  • Treballar amb els conreus hortícoles i fruiters.
  • Analitzar el clima, el sòl, la fisiologia del desenvolupament del conreu, les necessitats nutricionals, les operacions de conreu i la recol·lecció.
  • Estudiar i tractar fisiopaties, plagues i malalties que afecten cada conreu.
  • Recuperar espais degradats: mines i abocadors.
  • Revegetació de riberes.
  • Actuar sobre el paisatge: rotondes i mitjanes enjardinades, parcs naturals, itineraris verds, cobertes enjardinades, pèrgoles, urbanitzacions, etc.
  • Dissenyar i projectar jardins i altres projectes paisatgístics, conservar-los i mantenir-los (gestió).
  • Associar programes de fertilització, adobs, etc., amb la fisiologia dels nutrients en les plantes.
  • Estudiar l’expressió dels danys provocats per plagues, malalties o males herbes, tenint en compte la interacció entre l’agent causal, el cultiu i el medi ambient.
  • Amidar el terreny natural, representar-lo i modificar-lo. El terreny és el principal àmbit de treball i constantment ens trobem amb la necessitat de conèixer la seua geometria i/o realitzar-hi modificacions.

 

Relació amb la generació de noves ocupacions

  • Serveis de medi ambient
    • Gestió de residus
      • Tractament de residus sòlids, biodegradables, etc.
    • Gestió de l’aigua
      • Gestió de l’aigua residual, consum, eliminació de residus, etc.
    • Protecció de la natura
      • Gestió de conservació d’espècies vegetals.
    • Regulació i control de la contaminació
      • Aplicar tècniques de conservació de medi ambient per a evitar la contaminació.
    • Agricultura ecològica
      • Promoure la transformació de camps on s’aplica l’agricultura tradicional.
  • Noves tecnologies
    • Biotecnologia
      • Aplicar tècniques de biotecnologia per a la propagació vegetal, millora genètica, etc.
  • Qualitat i seguretat agroalimentària
    • Producció integrada i certificació de qualitat
      • Implementació de sistemes de producció integrada i traçabilitat segons les noves normatives.
      • Auditories i certificació de l’ús de sistemes de producció integrada segons les normes oficials.
      • Certificació de característiques de qualitat de productes hortofructícoles.

RESUM

S’estableixen per a aquest títol de grau deu perfils professionals que inclouen des dels purament productius fins als relacionats amb la gestió de la informació, el medi ambient i l’organització territorial. La relació de perfils proposats és la següent:

  • Producció vegetal.
  • Jardineria i paisatgisme.
  • Producció animal.
  • Biotecnologia i millora genètica.
  • Gestió de recursos hídrics i altres recursos naturals.
  • Tecnologia ambiental.
  • Projectes d’enginyeria agrària.
  • Gestió d’empreses agràries i comercialització.
  • Desenvolupament rural.
  • Enginyeria rural.

 

 

 

Informació proporcionada per: InfoCampus