Els graduats i graduades en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural posseeixen les atribucions professionals, reconegudes per la Llei 12/1986, de l’enginyer o enginyera tècnic.
Àmbits de treball
- Empreses agrícoles: maquinària, adobs, regs, etc.
- Empreses de comercialització de productes hortofructícoles.
- Explotacions hortícoles o fructícoles.
- Explotacions ramaderes.
- Indústries agroalimentàries (IV gamma, làctics, conserves, etc.)
- Cooperativisme i emprenedoria agrària.
- Administració pública.
- Indústria agroquímica.
- Departaments d’R+D d’empresa de sector i administracions.
- Departaments de medi ambient.
- Empreses de jardineria i paisatgisme.
- Exercici lliure de la professió: projectes, assessoria, consultoria, valoracions, peritatges, direcció d’obres, estudis d’impacte mediambiental, estudis de seguretat i salut laboral, etc.
Tasques professionals
Algunes de les tasques que realitzen són:
- Redactar, programar i executar projectes.
- Intervenir o redactar altres documents que poden formar part del projecte o que són conseqüència d’aquest, com ara l’estudi de seguretat i salut, estudis d’impacte ambiental, projectes d’activitats i avaluació financera de projectes agrícoles. S’instrueix l’alumnat en els principals procediments administratius derivats de la gestió de projectes.
- Assessorar en temes agrícoles i de comercialització de productes agrícoles.
- Realitzar estudis d’impacte mediambiental.
- Realitzar valoracions o peritatges.
- Analitzar les característiques dels aliments i els motius de la seua degradació.
- Analitzar els mètodes utilitzats en la conservació dels aliments.
- Analitzar els processos d’elaboració de productes d’origen animal i vegetal.
- Aplicar tècniques de producció i de control de plagues i malalties.
- Aplicar tècniques de conreu i de reconeixement de varietats i patrons en diferents cultius (cítrics, fruiters, hortícoles).
- Treballar amb els conreus hortícoles i fruiters.
- Analitzar el clima, el sòl, la fisiologia del desenvolupament del conreu, les necessitats nutricionals, les operacions de conreu i la recol·lecció.
- Estudiar i tractar fisiopaties, plagues i malalties que afecten cada conreu.
- Recuperar espais degradats: mines i abocadors.
- Revegetació de riberes.
- Actuar sobre el paisatge: rotondes i mitjanes enjardinades, parcs naturals, itineraris verds, cobertes enjardinades, pèrgoles, urbanitzacions, etc.
- Dissenyar i projectar jardins i altres projectes paisatgístics, conservar-los i mantenir-los (gestió).
- Associar programes de fertilització, adobs, etc., amb la fisiologia dels nutrients en les plantes.
- Estudiar l’expressió dels danys provocats per plagues, malalties o males herbes, tenint en compte la interacció entre l’agent causal, el cultiu i el medi ambient.
- Amidar el terreny natural, representar-lo i modificar-lo. El terreny és el principal àmbit de treball i constantment ens trobem amb la necessitat de conèixer la seua geometria i/o realitzar-hi modificacions.
Relació amb la generació de noves ocupacions
- Serveis de medi ambient
- Gestió de residus
- Tractament de residus sòlids, biodegradables, etc.
- Gestió de l’aigua
- Gestió de l’aigua residual, consum, eliminació de residus, etc.
- Protecció de la natura
- Gestió de conservació d’espècies vegetals.
- Regulació i control de la contaminació
- Aplicar tècniques de conservació de medi ambient per a evitar la contaminació.
- Agricultura ecològica
- Promoure la transformació de camps on s’aplica l’agricultura tradicional.
- Noves tecnologies
- Biotecnologia
- Aplicar tècniques de biotecnologia per a la propagació vegetal, millora genètica, etc.
- Qualitat i seguretat agroalimentària
- Producció integrada i certificació de qualitat
- Implementació de sistemes de producció integrada i traçabilitat segons les noves normatives.
- Auditories i certificació de l’ús de sistemes de producció integrada segons les normes oficials.
- Certificació de característiques de qualitat de productes hortofructícoles.
RESUM
S’estableixen per a aquest títol de grau deu perfils professionals que inclouen des dels purament productius fins als relacionats amb la gestió de la informació, el medi ambient i l’organització territorial. La relació de perfils proposats és la següent:
- Producció vegetal.
- Jardineria i paisatgisme.
- Producció animal.
- Biotecnologia i millora genètica.
- Gestió de recursos hídrics i altres recursos naturals.
- Tecnologia ambiental.
- Projectes d’enginyeria agrària.
- Gestió d’empreses agràries i comercialització.
- Desenvolupament rural.
- Enginyeria rural.