Projecte CRS

28/06/2016 | SE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

 

PRESENTACIÓ

La Universitat Jaume I, a través del Servei d’Esports i amb la col·laboració de Fundació Trinidad Alfonso, Hospitales Nisa i la SD Correcaminos, estem realitzant un projecte d'investigació amb la intenció de millorar les capacitats dels esportistes des d'una faceta saludable.

Hem triat la Marató València Trinidad Alfonso EDP com a prova idònia per a dur a terme la nostra investigació i per a això tu ens pots ser de gran ajuda.

A través del següent document t'explicarem com l'equip d'investigació del projecte CRS (Corre, Recupera, Repeteix, Sempre Saludable) durà a terme la investigació, és a dir, quines dades necessitarem i com procedirem a recollir-les.

Si vols participar en el projecte i compleixes els requisits que s’indiquen a continuació has d'inscriure't omplint el qüestionari en línia que l'organització de la prova posarà a la teua disposició en el web de la Marató de València Fundació Trinidad Alfonso EDP.

A tots els corredors i corredores que sigueu admesos en el projecte se us entregarà un informe complet amb revisió mèdica, paràmetres físics, evolució del pes, etc., valorat en uns 1.200 € per participant, aproximadament.

DADES QUE MESURAREM EN LA INVESTIGACIÓ:

Si vols participar en el nostre projecte ens has de facilitar una sèrie de dades i mostres que utilitzarem per a analitzar els paràmetres següents:

  1. Pes
  2. Talla
  3. Índex de massa corporal
  4. Percentatge de greix corporal
  5. Nivell de força
  6. Nivell de resistència en carrera
  7. VO2 màx.
  8. Distribució de l'esforç diari i en carrera
  9. Funcionament cardíac (en esforç i en repòs)
  10. Anàlisi d'orina.
  11. Anàlisi de sang.
  12. Accelerometria durant la nit, la carrera i en la setmana de recuperació per a conèixer el repartiment de l'esforç i el consum de despesa calòrica.

A QUI MESURAREM AQUESTES VARIABLES?

Selecció de participants de l'estudi:

Durem a cap un seguiment a 100 corredors de la Marató de València Trinidad Alfonso EDP 2016, que dividirem en tres grups d'intervenció. A cada grup li assignarem un protocol diferent de recuperació que haurà de realitzar-se la setmana posterior a la carrera.

Recorda que aquest projecte no sols pretén analitzar com els danys aguts que es produeixen en una carrera de llarga duració són recuperats pels esportistes, sinó que també pretén esbrinar quin tipus d'exercici físic posterior a la carrera facilita un restabliment més ràpid.

Si vols participar en el projecte hauràs de complir els requisits següents:

·                    No patir una malaltia cardíaca diagnosticada

·                    No patir una malaltia renal diagnosticada

·                    No patir dislipèmia diagnosticada

·                    No tenir antecedent de cardiopatia isquèmica en familiar de primer grau.

·                    No prendre una medicació de forma continuada

·                    Tindre acreditada una marca en marató que oscil·le entre les 3 h i les 4 h en hòmens, i 3 h 30 min i 4 h 30 min en dones.

·                    Tindre entre 30 i 44 anys.

·                    Tindre un índex de massa corporal entre 16 i 24,99.

·                    La proporció de nombre d'hòmens i dones inclosos es realitzarà en funció de la proporció de les persones inscrites en l'esdeveniment.

·                    En el cas de les dones hauran de notificar el dia del cicle en què es troben cada vegada que realitzen una presa de dades, i si prenen algun tipus d'anticonceptiu.

El nostre projecte compta amb l'aprovació de la Comissió Deontològica de la Universitat Jaume I per a poder dur a terme tots els mesuraments respectant els i corredors i corredores, així com la privacitat de les seues dades mèdiques i d'acord amb els criteris de la Declaració d'Hèlsinki totes les persones que participeu en l'estudi haureu d'estar perfectament informats i donar el vostre consentiment per escrit per a complir els criteris ètics d'investigació en humans.

COM MESURAREM AQUESTES VARIABLES?

Recollida de dades i mostres precarrera:

Els corredors i corredores seleccionats en l'estudi haureu de contestar un qüestionari d'hàbits d'entrenament i un altre psicològic.

En els mesos anteriors a la realització de la prova se us realitzarà una analítica sanguínia i d'orina, una prova d'esforç amb analitzador de gasos i un ecocardiograma per a descartar patologies i conèixer l'estat de forma de cada un de vosaltres. A més, durant una setmana portareu un acceleròmetre per a establir el vostre estil de vida, necessari per a establir conclusions en la fase de recuperació.

El dia previ a la marató se us realitzarà una presa de sang i una exploració general amb valoració de la composició corporal a través de bioimpedència. A més, se us col·locarà un acceleròmetre que arreplegarà informació des de les 21 h de la nit prèvia a la carrera fins a 8 dies després de la marató. Igualment haureu de portar en carrera un pulsòmetre que facilitarà el projecte per a arreplegar la vostra funció cardíaca durant la carrera.

El dia de la carrera, abans de fer l'eixida, se us pesarà amb roba de competició. A més, haureu d'entregar una mostra de la primera orina del matí.

Recollida de dades i mostres postcarrera:

En finalitzar la prova sereu pesats de nou i passareu una enquesta sobre la vostra estratègia d'hidratació en carrera. A més, se us prendrà una mostra de sang i d’orina per a la seua anàlisi posterior.

Una vegada arreplegades les dades a l'arribada s'inicia la recollida d'informació de la fase de recuperació. En aquesta fase es van a realitzar una sèrie de preses sanguínies, d'orina i d'activitat física diària. Per a això els que participeu en l'estudi haureu d'acudir als centres determinats per a realitzar una extracció de sang a les 24 h de finalitzar la prova, a les 48 h, a les 96 h, a les 144 h i a les 192 h posteriors a la realització de la prova. Al mateix temps, haureu d'entregar una mostra de la primera orina del dia.

Paral·lelament, totes les persones participants portareu un acceleròmetre, col·locat en la monyica de la mà no hàbil, des de la vesprada abans de l'eixida a la prova de la marató. Aquest acceleròmetre es portarà posat fins a l'última presa de la mostra de sang postcarrera (192 h), moment en el qual serà retirat. D'aquesta manera es podrà classificar el tipus d'activitat física i consum calòric realitzat en la setmana posterior a la realització de la marató.

GRUPS DE CONTROL I ASSIGNACIÓ DE PROTOCOLS DE RECUPERACIÓ

D'entre els participants que arribeu a meta s'establiran tres grups de treball:

  • Grup 1. No realitzaran activitat física durant els set dies posteriors a la prova de marató.
  • Grup 2. Realitzaran exercici aeròbic programat i basat en la carrera, aquest es realitzarà durant tres dies alternatius (48 h, 96 h i 144 h després de la marató) i mitjançant unes pautes de treball estandarditzades.
  • Grup 3. Realitzaran exercici aeròbic programat basat en activitats que no tinguen impacte sobre les articulacions (bicicleta, el·líptica, etc.) en els mateixos dies que el grup 2. Igual que el segon grup, l'exercici estarà estandarditzat i ajustat a unes pautes de treball determinades.

Les pautes d'activitat física durant la recuperació controlada estaran monitorades per pulsòmetres, que permetran als corredors i corredores controlar el treball realitzat d'acord amb les pautes d'intensitat i volum de l'exercici establit en cada protocol d'intervenció.

L'equip investigador es reserva el dret a modificar o eliminar alguns dels mesuraments en cas de ser necessari per al correcte desenvolupament de les proves. En tot cas, sereu informats dels canvis en tot moment, i podreu abandonar la investigació si ho considereu oportú.

CONTRAPRESTACIONS PER ALS CORREDORS I CORREDORES

A tots els corredors i corredores admesos en el projecte se'ls entregarà un informe complet amb revisió mèdica, paràmetres físics, evolució del pes, etc., en el que s’indicarà la seua evolució en els dits paràmetres al llarg de la Marató de València Trinidad Alfonso EDP, a més de la seua posterior recuperació de l'esforç realitzat en carrera.

El cost de l'informe personalitzat de cada una de les persones participants ascendeix aproximadament a 1. 200 euros per persona. És per això que des del projecte CRS demanem que tots els voluntaris i voluntàries que han sigut seleccionats en el projecte realitzen totes les tasques d'avaluació per a així posteriorment poder portar a terme la investigació.

Per part de tot l'equip d'investigació, volem agrair a totes les persones participants i als patrocinadors que hagen format part d'aquest projecte la seua implicació i constància, atès que l'objectiu principal d'aquest treball és donar a conèixer científicament els aspectes que s’han de tindre en compte en la preparació física, nutricional i psicològica del corredor i corredora de maratons, així com poder tindre cura de la seua salut.

Informació proporcionada per: Servei d'Esports