21/09/2016 | QUI
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’Institut de Tecnologia Ceràmica participarà en el projecte europeu REMEB. El projecte REMEB, les sigles del qual signifiquen «Recycled Membrane Bioreactor» (reactor biològic de membranes reciclades), és un projecte d’investigació i desenvolupament finançat per la Comissió Europea mitjançant el conveni de subvenció núm. 641998, en el marc de la convocatòria H2020-WATER-2014. El REMEB és un projecte per al desenvolupament d’aplicacions de mercat. Amb un pressupost total de 2.361.622,50 €, el projecte té una durada de tres anys, va començar al setembre del 2015 i conclourà a l’agost del 2018. A la Universitat Jaume I, el projecte està liderat pels professors Enrique Sánchez Vilches i Sergio Mestre Beltrán, del Departament d’Enginyeria Química.

Els principals objectius del projecte REMEB són la implementació i validació de reactors biològics de membranes de ceràmica reciclades a baix cost (MBR) per a la reutilització de l’aigua en plantes de tractament d'aigües residuals. El tractament d’aigües residuals mitjançant l’ús de reactors biològics de membrana pot ser una excel·lent alternativa per tal d’incrementar la quantitat d’aigua recuperada com a pràctica habitual arreu del món. El principal problema dels actuals reactors biològics, que utilitzen membranes inorgàniques, són els altíssims costos de funcionament i manteniment de la tecnologia. El projecte REMEB proposa un nou tipus de reactors biològics de membrana que reduiran considerablement els costos tecnològics.

En aquest sentit, REMEB desenvoluparà un reactor biològic de membrana de ceràmica ecològic i competitiu, per a plantes de tractament d'aigües residuals municipals i industrials, utilitzant matèries primeres ceràmiques i derivats i residus de les agroindústries.

En primera instància, les membranes de ceràmica a baix cost es desenvoluparan a Espanya amb matèries primeres utilitzades en l’àmbit de la indústria de rajoles, com ara la xamota dels fragments de rajoles cuites i els residus obtinguts en processos agrícoles i industrials, com ara els residus sòlids derivats de l’oli d’oliva i del marbre. D’aquesta manera, la membrana es reproduirà a escala pilot a Turquia i a Itàlia, què són també zones ceràmiques estratègiques, utilitzant materials reciclats i productes de rebuig disponibles a aquests països. A més, s’examinaran les diferències entre membranes fabricades. Els reactors biològics de membrana REMEB es validaran a la planta de tractament d'aigües residuals d’Aledo, amb l’objectiu de reutilitzar aquestes aigües residuals per al regadiu en zones de sequera.

El projecte REMEB està compost per onze participants procedents de set països diferents: FACSA (Espanya) com a coordinador del projecte; l’Institut de Tecnologia Ceràmica a la Universitat Jaume I de Castelló (Espanya); la companya d’enginyeria IMEC Process (França); la consultoria Atlantis Consulting (Xipre); Biowater (Noruega); el Consell de la Comunitat Valenciana de Cambres de Comerç (Espanya); el laboratori d’investigació i projectes de medi ambient Iproma (Espanya); Centre Ceràmic de Bolonya (Itàlia); el centre d’investigació ceràmica SAM (Turquia); la Universitat Antonio Ariño (Colòmbia) i l’Entitat Regional de Sanejament i Depuració d’Aigües Residuals ESAMUR, Múrcia (Espanya).

 

Pàgina web: www.remeb-h2020.com

Twitter: https://twitter.com/REMEB_H2020

Facebook: https://www.facebook.com/RemebH2020

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/remeb

                

Informació proporcionada per: Departament d'Enginyeria Química