Esther Castillo Gómez
Perfil personal
Ressenya Personal
Esther Castillo-Gómez és llicenciada en Biologia (2000-2005) i Doctora en Neurociències (2006-2011) per la Universitat de València. Durant la seva tesi doctoral va investigar el paper de la dopamina i la molècula d'adhesió cel·lular neural en la plasticitat estructural de les neurones de l'escorça prefrontal, amb especial atenció a la seva rellevància per al tractament de l'esquizofrènia i la depressió severa. Va ser finançada per una beca FPU del Ministeri d'Educació i Ciència i va obtenir la qualificació d'Excel·lent "cum laude", menció de qualitat de doctorat europeu i premi extraordinari de doctorat. Els experiments de la tesi es van realitzar en la Universitat de València i en el "Institute of Medical Biology" (University of Southern Denmark), durant la seva estada pre-doctoral.
De 2011 a 2014 va treballar com a investigadora post-doctoral a la Unitat de Neurobiologia de la Universitat de València, finançada pel consorci europeu "Neuconnect" (ERA-NET Neuron). La seva investigació es va centrar en el desenvolupament de nous models animals d'esquizofrènia basats en la combinació de diferents factors de risc ambientals i genètics. Dins el mateix projecte, també va treballar en l'estudi de noves estratègies per al tractament de l'esquizofrènia basades en la variació genètica de molècules relacionades amb la plasticitat.
De 2014-2016 va treballar com a investigadora post-doctoral i directora del subgrup de recerca "Brain autoimmunity" al "Clinical Neuroscience Department" del Max-Planck Institute of Experimental Medicine (Alemanya), continuant els seus estudis sobre factors de risc genètics i ambientals en malalties mentals. En concret, va investigar el paper de la barrera hematoencefàlica i dels autoanticossos sèrics contra proteïnes cerebrals en l'aparició i modulació d'aquestes malalties.
En 2016 va obtenir un contracte “Juan de la Cierva Incorporación”, dins el programa Estatal de promoció al Talent del MINECO, per a la seva re-incorporació a la Universitat de València, on va romandre fins a Octubre de 2017. Durant aquesta etapa, va estudiar l'impacte de l'estrès en edats primerenques sobre l'estructura neuronal i la seva implicació en desordres psiquiàtrics.
Al novembre de 2017 es va unir a la Unitat Pre-departamental de Medicina de la Universitat Jaume I de Castelló com a professora ajudant doctora, en la qual continua actualment la seva carrera docent i investigadora.
Fins a la data, ha participat oficialment en 12 projectes de recerca autonòmics, nacionals, europeus i internacionals, publicat 30 articles científics en revistes indexades (21 d'ells en Q1; h-index = 19) i realitzat més de 40 contribucions a congressos. Ha impartit docència a la Universitat de València i en la Georg-August-Universität (Max-Planck, Alemanya) en diverses assignatures de llicenciatura, grau i màster en Biotecnologia, Biomedicina, Biologia, Medicina, Psicologia i Neurociències. A més, ha dirigit 6 treballs fi de màster, tots qualificats amb excel·lent (Universitat de València Università degli Studi di Parma, Itàlia) i una tesi doctoral a la Universitat de València, qualificada amb Excel·lent "cum laude" i menció de doctorat internacional. En l'actualitat, co-dirigeix 3 tesis doctorals més juntament amb el Dr. Joan Nàcher de la Universitat de València que seran finalitzades en 2018, 2019 i 2020, respectivament. Està acreditada per l'ANECA com a professora contractada doctora i posseeix l'acreditació com a investigadora de categoria C per a dirigir projectes que impliquen experimentació animal.
Càrrecs
Grups d'investigació i Instituts
Grups d'innovació educativa
Docència
Assignatures amb docència
Assignatures | Titulació |
---|---|
ES2406 - Anatomia del Moviment Humà | Grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport |
MD1758 - Treball de Final de Grau | Grau en Medicina (Pla de 2017) |
MD1761 - Aparell Genitourinari i Renal | Grau en Medicina (Pla de 2017) |
MD1762 - Aparell Cardiorespiratori | Grau en Medicina (Pla de 2017) |
SBT002 - Tècniques Experimentals Avançades en Neurociència | Màster Universitari en Investigació en Cervell i Conducta (Pla de 2021) |
SBT024 - Treball de Final de Màster | Màster Universitari en Investigació en Cervell i Conducta (Pla de 2021) |