Congrés Internacional "La veu del Regne"

18/10/2018 | HIS
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Data: del 21 al 28 d'octubre
Acte: Congrés Internacional "La veu del Regne"
Lloc: València, Morella i Alacant
Organitza: les cinc universitats públiques valencianes: Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I (Castelló), Universitat Miguel Hernández (Elx).
Patrocina: Generalitat Valenciana

Breu descripció

Enguany fa 600 anys de la creació de la Generalitat Valenciana, la institució que, nascuda inicialment amb una finalitat fiscal i financera, acabaria ostentant la més alta representació política del regne. En realitat, i com les seues homòlogues catalana i aragonesa, la Generalitat del regne de València havia estat creada molt abans, en el context de la llarga guerra amb Castella durant la segona meitat del segle XIV, quan es va fer necessari un important esforç econòmic per a fer front a l’enorme volum de la despesa bèl·lica. Però no va ser fins 1418, amb Alfons el Magnànim, que la nova institució es va desenvolupar plenament i començà a funcionar amb normalitat. La Generalitat, dita inicialment Diputació del General, era una comissió permanent de les Corts, és a dir, una “diputació”, que representava el conjunt —el “general” o “generalitat”— dels habitants del regne de València.

Sens dubte, la celebració del 600 aniversari de la seua creació servirà per a un millor coneixement de la més important de les institucions valencianes, la que encarna la representació política dels valencians i valencianes l’administració de l’autogovern, i també de la història valenciana en general. Aquest és, entre altres de més acadèmics i historiogràfics, l’objectiu d’aquest congrés internacional que reuneix historiadors de diferents països, especialitzats en els grans temes que s’hi abordaran: Estat, finances, fiscalitat, deute públic, pensament polític, cultura, art...

La sessió organitzada per la Unviersitat Jaume I, tindrà lloc el dimecres 24 d'octubre a Morella 

Dimecres 24 d’octubre,
Lloc: Teatre Municipal de Morella
Parlaments de:
Honorable Sr. Vicent Marzà, Conseller d’Educació i Cultura
Prof. Dra. Eva Alcón Soler, Rectora Magnífica de la Universitat Jaume I de Castelló
Ilm. Sr. Rhamsés Ripollés Puig, Alcalde de Morella
Prof. Dr. Vicent Garcia Edo (Universitat Jaume I de Castelló), que llegirà la conferència “La Generalitat Valenciana en la Història”, d’Arcadi Garcia i Sanz.
12.45 Convent de Sant Francesc  LA VEU DEL REGNE. Cants d’un poble per a trencar silencis CAPELLA DE MINISTRERS / Carles Magraner 

SESSIÓ 7. DOCTRINA JURÍDICA I LLEIS PACCIONADES
Dimecres 24 d’octubre, Sala del Justícia de l’Ajuntament de Morella
Presidència de la sessió: Carles Rabassa (Universitat Jaume I de Castelló) / Mª Rosa Muñoz Pomer (Universitat de València)
16.00-16.20 Daniel Álvarez Gómez (Universitat Autònoma de Barcelona),
“Legislació i execució de l’Observança a la primera meitat del segle XV català”. 16.20-16.40 Elisabet Ferran (Universitat Abat Oliba),
“El jurista Joan de Socarrats i la seva visió de la monarquia i la Generalitat”. 16.40-17.00 Agustín Bermúdez (Universitat d’Alacant), “La Generalidad en las obras de los juristas valencianos de los siglos XVI y XVII”.

Programa

Informació proporcionada per: Departament d'Història, Geografia i Art