Ressenya Personal
Rafael Ballester Arnal és professor catedràtic de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana des de 2017. Si bé la seva trajectòria investigadora es va iniciar en l'àmbit de la Psicologia Clínica -concretament en el tractament de trastorns com la fòbia social o el pànic-, on va destacar tant amb articles com amb manuals de referència, en l'actualitat el camp que acapara la seva activitat docent i investigadora és el de la Psicologia de la Salut.
Dins l'àmbit de la psicologia de la salut, la seva activitat científica es pot classificar en dues principals línies d'investigació: una d'elles es refereix en termes globals a la promoció de la salut i es concreta en l'anàlisi de diferents conductes de salut, destacant entre elles la salut sexual i especialment, les conductes sexuals de risc per a la transmissió del VIH, l'estudi de la compulsivitat sexual, les addiccions sexuals, l'homofòbia, la transsexualitat i els treballadors masculins del sexe; l'altra està dirigida a la intervenció en contextos sanitaris i més específicament a la intervenció psicològica en les Unitats de Cures Intensives, pacients amb Infecció per VIH, persones davant la fi de la seva vida i el dol.
La seva activitat en les línies d'investigació anteriorment descrites bé li ha valgut una important producció científica: entre els seus mèrits investigadors destaquen la participació en 30 projectes de recerca (19 com a investigador principal), finançats per organismes públics com el Ministeri de Ciència i Tecnologia, el Ministeri de Sanitat juntament amb la Fundació per a la Investigació per a la Prevenció de la Sida a Espanya, la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, la Universitat Jaume I i la Fundació Bancaixa. Especialment remarcable és el projecte de recerca multicèntric, concedit al gener de 2010 per la fundació FIPSE i el Ministeri de Sanitat per a l'estudi de la qualitat de vida en pacients amb VIH i l'eficàcia d'una intervenció psicològica per millorar-la. En aquest projecte van participar 34 investigadors de tot el país, repartits en 7 universitats públiques, 9 hospitals i la Coordinadora de totes les ONG (CESIDA) que lluiten contra la Sida en aquest país. Constitueix el major projecte finançat a Espanya per a la recerca en aspectes psicosocials vinculats amb la Sida, tant per la dotació econòmica com pel nombre d'investigadors i centres que formen part de l'equip investigador. Per la resta, la seva activitat investigadora s'ha traduït en un total de 20 llibres, 60 capítols de llibre, 150 articles en revistes científiques (100 d'ells indexats en les principals bases de dades i publicats en revistes amb importants índexs d'impacte), 50 ponències convidades a congressos, 150 comunicacions lliures i 200 pòsters, alguns dels quals han estat publicats en revistes tan rellevants en el nostre àmbit com el Journal of Sex Research, l'International Journal of Behavioral Medicine, el Intensive Care Medicine, Aids and Behavior, Journal of Sex and Marital Therapy, Journal of Community Health o al nostre país, Medicina Intensiva.
Un altre important aspecte de la seva tasca acadèmica ha estat la de direcció i formació de personal investigador. En aquest sentit, ha dirigit un total de 15 tesis doctorals, totes elles qualificades amb la màxima distinció (excel·lent Cum Laude). També ha estat tutor de 15 becaris de col·laboració, 20 investigadors a càrrec de projectes, 8 becaris FPI i dos PICD (Personal investigador contractat doctor).
Si bé gran part de la seva activitat docent s'ha desenvolupat a la Universitat Jaume I -on ha impartit des de 1992 classes en diverses assignatures tant de llicenciatura com de grau i màster-, també ha participat com a professor convidat en màsters d'altres universitats tant nacionals com internacionals (Universitat de Girona, Universitat Complutense de Madrid, Universitat Miguel Hernández, Universitat Nacional d'Educació a Distància, Universitat Autònoma de Santo Domingo i Universitat de València). Aquest compromís amb l'activitat docent li ha suposat la felicitació per part del vicerector tots els cursos des de 1993 fins a l'actualitat per l'excel·lència docent avaluada a través de la valoració dels estudiants en la impartició de les assignatures i en dos ocasions, la concessió del Premi a l'Excel·lència Docent a la I Convocatòria d'Excel·lència Docent del Consell Social de la Universitat Jaume I de Castelló. També va rebre el premi a la Divulgació Científica per part del Banc de Santander.
La seva activitat docent i investigadora s'ha compaginat amb l'exercici de diferents tasques de gestió i organització acadèmica; entre ells, destaquen haver estat vicedegà de la llicenciatura i grau de Psicologia de la Facultat de Ciències de la Salut (2010-2012) i en l'actualitat, ser degà electe de la Facultat de Ciències de la Salut des d'octubre de 2012.
Càrrecs
-
Membre
-
Membre del Claustre
(Claustre)
-
Vocal
(Comissió de Seguiment del III Pla d'Igualtat)
-
Vocal
(Comissió Assessora del III Pla d'Igualtat de l'UJI)
Grups d'investigació i Instituts
Grups d'innovació educativa