UJI

Informació personal

MARZAL FELICI, JOSÉ JAVIER
 • Catedràtic/a d'Universitat
 • Especialista de matèria (PAU)
 • Representant CIT
 • Vocal
 • Subdirector/a del Laboratori de Comunicació Audiovisual i Publicitat
 • Coordinador/a de doctorat
 • Director/a de departament
 • Membre del Claustre
 • Coordinador/a del grup d'investigació ITACA - Investigació en Tecnologies Aplicades a la Comunicació Visual
 • HC1031DD - (964 729824)
 • marzal@uji.es
 • ORCID: 0000-0002-2462-1122
 • Ressenya Personal

  Javier Marzal Felici (València, 1963)

  Llicenciat en Comunicació Audiovisual i Doctor per la Universitat de València. Llicenciat en Filologia Hispànica i Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de València, Màster en Comunicació i Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona, és Catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I.

  Membre de l'Associació Espanyola d'Historiadors del Cinema (AEHC), de l'Associació Espanyola per a la Investigació en Comunicació (AE-IC) i de la European Communication Research and Education Association (ECREA), el professor Marzal ha desenvolupat una llarga activitat investigadora, entre les principals publicacions de la qual destaquen l'estudi David Wark Griffith (Madrid: Càtedra, 1998) –resultat de la seva investigació doctoral sobre el naixement de la narrativitat fílmica en el melodrama mut americà–, els textos publicats en la Història general del cinema. Vol. II (Madrid: Càtedra, 1998), al costat dels professors Dr. Douglas Gomery (University of Texas, Austin) i el Dr. Jean-Louis Leutrat (Université de Paris III), l'assaig La mirada cautiva. Formas de ver en el cine contemporáneo (València: Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, 1999), amb el professor Dr. Juan Miguel Company (Universitat de València); l'assaig Metodologies d'anàlisis del film (Madrid: Edipo, 2007), amb el professor Dr. Francisco Javier Gómez Tarín, com a editors; l'assaig Cómo se lee una fotografía. Interpretaciones de la mirada (Madrid: Càtedra, 2007), que porta tres reimpressions; el llibre col·lectiu El desarrollo de la televisión digital en España (La Corunya: Netbiblo, 2007), amb Andreu Casero Ripollés; l'obra col·lectiva Eines per a la producció de vídeo documental (Benicarló: Onada, 2008), amb el professor Longi Gil; el llibre col·lectiu Teoría y técnica de la producción audiovisual (València: Tirant Lo Blanch, 2008), amb Francisco López Cantos; i de l'assaig Equipos e infraestructuras audiovisuales. El Laboratorio de Comunicación Audiovisual y Publicidad de la Universitat Jaume I (Castelló: Servei de Publicacions de la Universitat Jaume I, 2008); el llibre col·lectiu Periodismo en televisión: nuevos horizontes, nuevas tendencias (Zamora i Sevilla: Comunicació Social. Edicions i Publicacions, 2011), amb el professor Andreu Casero Ripollés, en el qual s'analitza el fenomen del infoentreteniment en televisió; l'obra col·lectiva Videojuegos y cultura visual (La Llacuna: Quaderns Artesans Llatina, 2013), amb el professor Emilio Sáez Soro; el llibre col·lectiu Diccionario de conceptos y términos audiovisuales. Herramientas para el análisis fílmico (Madrid: Càtedra, 2015), amb Francisco Javier Gómez Tarín; l'obra col·lectiva La crisis de la televisión pública. El caso de RTVV y los retos de una nueva gobernanza (Barcelona, Bellaterra, Castelló i València: Aldea Global, 2015), amb Jessica Izquierdo i Andreu Casero; i el llibre col·lectiu Les televisions públiques autonòmiques del segle XXI. Nous escenaris després del tancament de RTVV (Barcelona, Bellaterra, Castelló i València: Aldea Global, 2015), com a editor.

  És co-director de la Col·lecció de llibres “Guías para ver y analizar cine”, publicades per les editorials Nau Llibres de València i Octaedro de Barcelona. Aquesta col·lecció d'assajos sobre anàlisis de pel·lícules de referència en la història del cinema mundial, compta amb 56 llibres publicats, i actualment s'editen en format digital ebook i en paper. És co-director de adComunica. Revista Científica sobre Estrategias, Tendencias e Innovación en Comunicación, des de 2011, amb 8 nombres publicats, indexada en Latindex, In-Recs, DIU i Dialnet.

  Actualment és Investigador Principal del Projecte d'Investigació “El sistema d'investigació a Espanya sobre pràctiques socials de comunicació. Mapa de projectes, grups, línies, objectes d'estudi i mètodes”, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, per al període 2014-2016, i del Projecte d'Investigació, avaluat per la ANEP, “La crisi del real: la representació documental i informativa a l'entorn de la crisi financera global”, finançat per la Universitat Jaume I, per al període 2015-2017. El professor Marzal és, a més, Director del Grup d'Investigació “Investigació en Tecnologies Aplicades a la Comunicació Audiovisual” (ÍTACA-UJI), els interessos de la qual se centren en l'estudi de la cultura visual, les relacions entre tecnologia i visualitat, la teoria de la imatge, l'economia política de la comunicació i l'anàlisi de textos audiovisuals.

  Paral·lelament, el Dr. Marzal ha compatibilitzat aquesta activitat investigadora amb l'exercici professional en els mitjans fotogràfic, radiofònic i televisiu, i una activitat docent com a professor de teoria de la imatge, tecnologia, producció i realització audiovisuals. A més, és Director del Departament de Ciències de la Comunicació de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Director del Màster Universitari en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació, Director del Programa de Doctorat en Ciències de la Comunicació i Sotsdirector del Laboratori de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I de Castelló (LABCOM UJI), una infraestructura dissenyada i engegada pel professor Marzal. Amb una inversió superior a tres milions d'euros, el LABCOM ofereix unes possibilitats excepcionals per a la docència, la investigació i la producció audiovisual, en diferents suports.

  Castelló de la Plana, 6 de juliol de 2015


  Horari Actual


  Consultar Tutories
  Consultar Horari Docència

  Assignatures amb docència


  Assignatures Titulació
  CA0903 - Teoria de la Imatge (Comunicació) Grau en Comunicació Audiovisual
  SBP001 - Metodologies d'Investigació en Comunicació Màster Universitari en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació (Pla de 2016)
  SBP052 - Treball de Final de Màster Màster Universitari en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació (Pla de 2016)

  Publicacions


  Publicacions periòdiques amb comitè de selecció


  Llibres


  • La crisis de lo real. Representaciones de la crisis financierade 2008 en el audiovisual contemporáneo
  • José Javier Marzal Felici, Antonio Loriguillo López, Aaron Rodríguez Serrano, Teresa Sorolla Romero. 2018. Edició. Científic. ISBN 9788417203474. València (Espanya). Ed. Tirant Humanidades.

  • Contenidos transmedia para la radiotelevisión de proximidad
  • Esteban Galán Cubillo, Aaron Rodríguez Serrano, José Javier Marzal Felici. 2018. Edició. Científic. ISBN 9788431332877. Pamplona (Espanya). Ed. Universidad de Navarra (EUNSA).

  • Los medios de comunicación públicos de proximidad en Europa. RTVV y la crisis de las televisiones públicas
  • Jose Javier Marzal Felici, Pablo López Rabadán, Jéssica Izquierdo Castillo. 2017. Edició. Científic. ISBN 9788416786107. València (Espanya). Ed. Tirant Humanidades.

  • La crisis de la televisión pública. El caso de RTVV y los retos de una nueva gobernanza
  • Jose Javier Marzal Felici, Andreu Casero Ripollés, Jéssica Izquierdo Castillo. 2015. Edició. Científic. ISBN 9788415444701. Castelló (Espanya). Ed. Universitat Jaume I.

  • Las televisiones públicas autonómicas del Siglo XXI. Nuevos escenarios tras el cierre de RTVV
  • Jose Javier Marzal Felici. 2015. Edició. Científic. ISBN 9788415444916. Castelló (Espanya). Ed. Universitat Jaume I.

  • Diccionario de conceptos y términos audiovisuales. Herramientas para el análisis fílmico
  • Asier Aranzubia Cob, Roberto Arnau Roselló, Iván Bort Gual, Fernando Canet Centellas, Pablo Ferrando García, Esteban Galán Cubillo, Shaila García Catalán, José Vicente García Santamaría, Francisco Javier Gómez Tarín, Cristina González Oñate, Rubén Higueras Flores, Jéssica Izquierdo Castillo, Javier López Villanueva, Antonio Loriguillo López, Marta Martín Núñez, José Martínez Sáez, Jose Javier Marzal Felici, Jose Antonio Palao Errando, Aarón Rodríguez Serrano, Agustín Rubio Alcover, Emilio Sáez Soro, María Soler Campillo, Teresa Sorolla Romero, Imano Zumalde Arregui. 2015. Autoria. Científic. ISBN 9788437633862. Madrid (Espanya). Ed. Ediciones Cátedra.

  • Videojuegos y cultura visual
  • Jose Javier Marzal Felici, Emilio Sáez Soro. 2013. Edició. Científic. ISBN 9788415698326. La Laguna (Espanya). Ed. Sociedad Latina de Comunicación Social.

  • Periodismo en televisión.Nuevos horizontes,nuevas tendencias
  • Andreu Casero Ripollés, Jose Javier Marzal Felici. 2011. Edició. Científic. ISBN 9788492860777. Manganeses de la Lampreana( Zamora) (Espanya). Ed. Comunicación Social Ediciones y Publicaciones.

  • Competencia Mediática
  • Cristina González Oñate, Jose Javier Marzal Felici. 2011. Autoria. Científic. ISBN 9788436952063. Madrid (Espanya). Ed. Ministerio de Educación / Cultura.

  • Tendencias del periodismo audiovisual en la era del espectáculo
  • Jose Javier Marzal Felici, Andreu Casero Ripollés, Francisco Javier Gómez Tarín. 2009. Edició. Científic. ISBN 9788469221792. MADRID. Ed. Ediciones de las Ciencias Sociales.

  • El productor y la producción en la industria cinematográfica
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. 2009. Edició. Científic. ISBN 9788474919585. Madrid. Ed. Universidad Complutense de Madrid.

  • Equipos e infraestructuras audiovisuales. El Laboratorio de Comunicación Audiovisual i Publicidad de la Universitat Jaume I
  • Jose Javier Marzal Felici. 2009. Autoria. Científic. ISBN 9788480216753. Castelló de la PLana. Ed. Universitat Jaume I.

  • Eines per a la producció de vídeo documental
  • Jose Javier Marzal Felici, Longinos Gil Puertolas. 2008. Edició. Científic. ISBN 9788496623217. Benicarló. Ed. Onada Edicions.

  • Teoría y técnica de la producción adiovisual
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco José López Cantos. 2008. Edició. Científic. ISBN 9788498762204. València. Ed. Tirant Lo Blanch.

  • Todo sobre mi madre
  • Jose Javier Marzal Felici. 2007. Edició. Científic. ISBN 9788476427415. València. Ed. Nau Llibres.

  • La enseñanza de los medios audiovisuales en los niveles no universitarios
  • Cristina González Oñate, Jose Javier Marzal Felici, María Lorena López Font. 2007. Autoria. Docent. ISBN 9788448246617. Valencia. Ed. Generalitat Valenciana.

  • Remando al viento
  • Jose Javier Marzal Felici. 2007. Edició. Científic. ISBN 9788476427330. València. Ed. Nau Llibres.

  • El Show de Truman
  • Jose Javier Marzal Felici. 2007. Edició. Científic. ISBN 9788476427255. València. Ed. Nau Llibres.

  • Guia para ver y analizar SHREK
  • Jose Javier Marzal Felici. 2007. Edició. Científic. ISBN 9788476427408. València. Ed. Nau Llibres.

  • Cómo se lee una fotografía. Interpretaciones de la mirada
  • Jose Javier Marzal Felici. 2007. Autoria. Científic. ISBN 9788437624297. Madrid. Ed. Ediciones Cátedra.

  • El desarrollo de la Televisión Digital en España
  • Jose Javier Marzal Felici, Andreu Casero Ripollés. 2007. Edició. Científic. ISBN 9788497452137. A Coruña. Ed. Netbiblo.

  • La enseñanza de los medios audiovisuales en los niveles no universitarios
  • Jose Javier Marzal Felici, Jorge Adell Segura, María Lorena López Font, Cristina González Oñate. 2007. Edició. Científic. ISBN 9788448246617. Valencia. Ed. Generalitat Valenciana.

  • Industria Cultura Digital en Cantabria. Diágnostico y Perspectivas
  • Ana Nistal, Angel Fuentes, Antonio Rodríguez de las Heras, Jose Javier Marzal Felici, Joan Boadas, Jorge Huguet, José Antonio Nillán, José ramón Alcalá, Luís Martínez, Mario Diaz Barrado. 2006. Autoria. Científic. ISBN 8469022296. Santander. Ed. Empresa Cántabra para el Desarrollo de las Nuevas Tecnologías en la Administración (EMCANTA).

  • Guía para ver y analizar : Roma, ciudad abierta. Roberto Rosellini (1945)
  • Jose Javier Marzal Felici. 2006. Edició. Científic. ISBN 8476427328. València. Ed. Nau Llibres.

  • Guía para ver y analizar : Al final de la escapada. Jean-Luc Godard (1959)
  • Jose Javier Marzal Felici. 2006. Edició. Científic. ISBN 8476427204. Valencia. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • La guerra de las galaxias de George Lucas
  • Jose Javier Marzal Felici. 2006. Edició. Científic. ISBN 847642731X. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Guía para ver y analizar: Minoriry Report. Steven Spielberg (2002)
  • Jose Javier Marzal Felici, David Serna Mené. 2006. Edició. Científic. ISBN 8476427212. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Guía para ver y analizar : Matrix. Andy y Larry Wachowski (1999)
  • Jose Javier Marzal Felici, José Antonio Palao, Rebeca Crespo. 2005. Edició. Científic. ISBN 8476427026. València. Ed. Nau Llibres.

  • Guía para ver y analizar 'Dos en la carretera'
  • Jose Javier Marzal Felici, Agustin Rubio Alcover. 2005. Edició. Científic. ISBN 9788476426920. València (Espanya). Ed. Nau Llibres.

  • El análisis de la imagen fotográfica
  • Rafael López Lita, Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. 2005. Edició. Científic. ISBN 8480215224. Castelló de la Plana. Ed. Universitat Jaume I.

  • ¡Qué bello es vivir! De Frank Capra
  • Jose Javier Marzal Felici, Antonio Lastra. 2004. Edició. Científic. ISBN 8476426909. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • La parada de los monstruos de Tod Browining
  • Jose Javier Marzal Felici, Lucia Solaz Frasquet. 2004. Edició. Científic. ISBN 8476426933. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Seven de David Fincher
  • Jose Javier Marzal Felici, Salvador Rubio Marco. 2004. Edició. Científic. ISBN 8476426984. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • La dolce vita de Federico Fellini
  • Jose Javier Marzal Felici, Salvador Rubio Marco. 2004. Edició. Científic. ISBN 8476426917. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Apocalypse Now Redux de Francis Ford Coppola
  • Jose Javier Marzal Felici, Salvador Rubio Marco. 2003. Edició. Científic. ISBN 847642678X. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • La semilla del diablo de Roman Polanski
  • Jose Javier Marzal Felici, Salvador Rubio Marco. 2003. Edició. Científic. ISBN 8476426771. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • El sol del membrillo de Victor Erice
  • Jose Javier Marzal Felici, Salvador Rubio Marco. 2003. Edició. Científic. ISBN 8476426860. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • James Bond contra goldfinger de Guey Hamilton
  • Jose Javier Marzal Felici, Salvador Rubio Marco. 2003. Edició. Científic. ISBN 8476426895. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Lawrence de Arabia de David Lean
  • Jose Javier Marzal Felici, Salvador Rubio Marco. 2003. Edició. Científic. ISBN 8476426887. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Ser o no ser de Ernst Lubitsch
  • Jose Javier Marzal Felici, Salvador Rubio Marco. 2003. Edició. Científic. ISBN 8476426852. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Annie Hall de Woody Allen
  • Jose Javier Marzal Felici. 2002. Edició. Científic. ISBN 8476426674. València. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Los olvidados de Luis Buñuel
  • Jose Javier Marzal Felici. 2002. Edició. Científic. ISBN 8476426682. Valencia. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Pulp Fiction de Quentin Tarantino
  • Jose Javier Marzal Felici. 2002. Edició. Científic. ISBN 8476426577. Valencia, Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • La mujer pantera de Jacques Tourneur
  • Jose Javier Marzal Felici. 2002. Edició. Científic. ISBN 8476426569. Valencia, Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Pesadilla antes de Navidad de Tim Burton. Co-Director de la Colección "Guías para Ver y Analizar Cine"
  • Jose Javier Marzal Felici. 2001. Edició. Científic. ISBN 8476426461. Valencia. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • En busca del arca perdida de Steven Spielberg. Colección "Guías para Ver y Analizar Cine"
  • Jose Javier Marzal Felici. 2001. Edició. Científic. ISBN 847642647X. Valencia. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Excalibur de John Boorman. Colección "Guías para Ver y Analizar Cine",
  • Jose Javier Marzal Felici. 2001. Edició. Científic. ISBN 8476426267. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Drácula de Bram Stoker de Francis Ford Coppola. Colección "Guías para Ver y Analizar Cine",
  • Jose Javier Marzal Felici. 2001. Edició. Científic. ISBN 8476426275. Valencia. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Guía para ver y analizar : Arrebato. Iván Zulueta (1979)
  • Jose Javier Marzal Felici. 2001. Edició. Científic. ISBN 8476426453. Valencia. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • La reina Cristina de Suecia de Rouben Mamoulian
  • Jose Javier Marzal Felici. 2000. Edició. Científic. ISBN 8476426283. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Laura de Otto Preminger
  • Jose Javier Marzal Felici. 2000. Edició. Científic. ISBN 8476426194. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Con la muerte en los talones de Alfred Hitchcock
  • Jose Javier Marzal Felici. 2000. Edició. Científic. ISBN 8476426119. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Centauros del desierto de John Ford
  • Jose Javier Marzal Felici. 2000. Edició. Científic. ISBN 8476425953. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Ciudadano Kane de Orson Welles
  • Jose Javier Marzal Felici. 2000. Autoria. Científic. ISBN 8476426127. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Con faldas y a lo loco de Billy Wilder
  • Jose Javier Marzal Felici. 2000. Edició. Científic. ISBN 8476426208. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • Blade Runner de Ridley Scott
  • Jose Javier Marzal Felici. 1999. Autoria. Científic. ISBN 847642566X. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • La mirada cautiva. Formas de ver en el cine contemporáneo
  • Jose Javier Marzal Felici. 1999. Autoria. Científic. ISBN 8448222563. Valencia. Ed. Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.

  • La naranja mecánica de Stanley Kubrick
  • Jose Javier Marzal Felici. 1999. Autoria. Científic. ISBN 8476425678. Valencia y Barcelona. Ed. Editorial Octaedro; Nau Llibres.

  • El espíritu de la colmena de Víctor Erice
  • Jose Javier Marzal Felici. 1998. Autoria. Científic. ISBN 8476424784. Valencia. Ed. Nau Llibres.

  • David Wark Griffith
  • Jose Javier Marzal Felici. 1998. Autoria. Científic. ISBN 8437616050. Madrid. Ed. Ediciones Cátedra.

  Capítols de llibre


  • Ojos cerrados, tierras arrasadas: apuntes sobre el espectador de cine contemporáneo y su mundo a partir de Guy Debord
  • Aaron Rodríguez Serrano, José Javier Marzal Felici. Cine, imagen y representación en Guy Debord. València (Espanya). Ed. Tirant Humanidades. 2019. ISBN 9788417973667. Científic.

  • La crisis financiera de 2008 a través de la fotografía y el cine mainstream: entre la crítica y la legitimación del modelo económico neoliberal
  • José Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. La crisis de lo real. Representaciones de la crisis financierade 2008 en el audiovisual contemporáneo. València (Espanya). Ed. Tirant Humanidades. 2018. ISBN 9788417203474. Científic.

  • Introducción: la crisis de lo real y sus representaciones
  • José Javier Marzal Felici, Antonio Loriguillo López, Aaron Rodríguez Serrano, Teresa Sorolla Romero. La crisis de lo real. Representaciones de la crisis financierade 2008 en el audiovisual contemporáneo. València (Espanya). Ed. Tirant Humanidades. 2018. ISBN 9788417203474. Científic.

  • La estrategia transmedia de À Punt Mèdia y la nueva gobernanza. Hacia un nuevo modelo de RTV de proximidad
  • Esteban Galán Cubillo, María Soler Campillo, José Javier Marzal Felici. Contenidos transmedia para la radiotelevisión de proximidad. Pamplona (Espanya). Ed. Universidad de Navarra (EUNSA). 2018. ISBN 9788431332877. Científic.

  • El estudio MapCom y la investigación en España en las tesis doctorales y los proyectos de I+D
  • José Luís Piñuel, Juan Javier Sánchez Carrión, CARMEN PEÑAFIEL, BERNARDO DIAZ NOSTY, Jose Javier Marzal Felici. Tendencias de la investigación universitaria española en comunicación. Pamplona (Espanya). Ed. Aranzadi; Thomsom Reuters. 2017. ISBN 9788491357179. Científic.

  • Perfiles de la investigación en proyectos de I+D y tesis doctorales en el Área IV de MAPCOM
  • Samuel Gil Soldevilla, Aaron Rodríguez Serrano, Esteban Galán Cubillo, Jose Javier Marzal Felici. Tendencias de la investigación universitaria española en comunicación. Pamplona (Espanya). Ed. Aranzadi; Thomsom Reuters. 2017. ISBN 9788491357179. Científic.

  • El impacto del cierre de RTVV en la prensa española y valenciana. Algunas reflexiones sobre la inmadurez del sistema comunicativo valenciano
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. Los medios de comunicación públicos de proximidad en Europa. RTVV y la crisis de las televisiones públicas . València (Espanya). Ed. Tirant Humanidades. 2017. ISBN 9788416786107. Científic.

  • Introducción. La crisis de los medios de comunicación públicos: un problema de alcance internacional. El caso de RTVV en el contexto de la crisis de la Radiotelevisión Pública
  • Jose Javier Marzal Felici, Pablo López Rabadán, Jéssica Izquierdo Castillo. Los medios de comunicación públicos de proximidad en Europa. RTVV y la crisis de las televisiones públicas . València (Espanya). Ed. Tirant Humanidades. 2017. ISBN 9788416786107. Científic.

  • A economia narrativa na era da modernidade líquida. Análise de alguns casos do cinema de animação espanhol contemporâneo
  • María Soler Campillo, Jose Javier Marzal Felici. Narrativas mínimas nos novosdiscursos audiovisuais. Metodologias e análises de caso. Covilha (Portugal). Ed. Universidade da Beira Interior; Editora Labcom.IFP. 2016. ISBN 9789896543310. Científic.

  • Retos de la futura radiotelevisión pública de la Comunidad Valenciana. Un espacio para la aplicación de buenas prácticas públicas
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. Nuevos modelos mediáticos. Diversidad, usuarios y ventanas. Madrid (Espanya). Ed. Editorial Síntesis. 2016. ISBN 9788490773253. Científic.

  • Intervenciones digitales en la fotografía de moda: ficciones de la representación del cuerpo femenino
  • Marta Martín Núñez, Jose Javier Marzal Felici. La mirada mecánica. 17 ensayos sobre la imagen fotográfica. Madrid (Espanya). Ed. Fragua Editorial. 2016. ISBN 9788470746802. Científic.

  • Propuestas para la gobernanza de una radiotelevisión pública valenciana
  • Josep lluís Fitó, Jose Javier Marzal Felici. La crisis de la televisión pública. El caso de RTVV y los retos de una nueva gobernanza. Castelló (Espanya). Ed. Universitat Jaume I. 2015. ISBN 9788415444701. Científic.

  • Introducción: La crisis de la televisión pública y el cierre de RTVV como síntoma
  • Jose Javier Marzal Felici, Jéssica Izquierdo Castillo, Andreu Casero Ripollés. La crisis de la televisión pública. El caso de RTVV y los retos de una nueva gobernanza. Castelló (Espanya). Ed. Universitat Jaume I. 2015. ISBN 9788415444701. Científic.

  • La relevancia estratégica de RTVV en el sistema comunicativo valencianoy para el desarrollo económico, social y cultural de la Comunidad Valenciana
  • María Soler Campillo, Jose Javier Marzal Felici. La crisis de la televisión pública. El caso de RTVV y los retos de una nueva gobernanza. Castelló (Espanya). Ed. Universitat Jaume I. 2015. ISBN 9788415444701. Científic.

  • Introducción: Las televisiones públicas autonómicas en el escenario de la crisis
  • Jose Javier Marzal Felici. Las televisiones públicas autonómicas del Siglo XXI. Nuevos escenarios tras el cierre de RTVV. Castelló (Espanya). Ed. Universitat Jaume I. 2015. ISBN 9788415444916. Científic.

  • La economía narrativa en la era de la modernidad líquida. Análisis de algunos casos en el cine de animación español contemporáneo
  • María Soler Campillo, Jose Javier Marzal Felici. Narrativas [mínimas] audiovisuales Metodologías y análisi aplicado. Santander (Espanya). Ed. Shangrila Textos Aparte. 2014. ISBN 9788494175367. Científic.

  • Planet 51 and Spanish Animation: The Risks and Attractions of Globalization
  • María Soler Campillo, Marta Martín Núñez, Jose Javier Marzal Felici. (Re)viewing Creative, Critical and Commercial Practices in Contemporary Spanish Cinema. Chicago (Estats Units de l'Amèrica del Nord). Ed. lntellect. 2014. ISBN 9781783204069. Científic.

  • La convergencia mediática como ideología. Algunas reflexiones sobre la evolución de la narrativa audiovisual en la era digital
  • Jose Javier Marzal Felici. A linguagem nas mídias na era da convergência. Sâo Paulo (Brasil). Ed. Cultura Acadêmica. 2014. ISBN 9788579835186. Científic.

  • Prólogo:El grano de lo real
  • Jose Javier Marzal Felici, Hugo Doménech Fabregat. Missions and world civilizations. Valencia (Espanya). Ed. UNESCO. 2014. ISBN 9788461684823. Científic.

  • Dinámicas en la formación universitaria para la creación de videojuegos
  • Emilio Sáez Soro, Jose Javier Marzal Felici. Videojuegos y cultura visual. La Laguna (Espanya). Ed. Sociedad Latina de Comunicación Social. 2013. ISBN 9788415698326. Docent.

  • La emergencia del infoentretenimiento en España:la visión de editores y productores de informativos en televisión
  • María Soler Campillo, Jose Javier Marzal Felici. Periodismo en televisión.Nuevos horizontes,nuevas tendencias. Manganeses de la Lampreana( Zamora) (Espanya). Ed. Comunicación Social Ediciones y Publicaciones. 2011. ISBN 9788492860777. Científic.

  • Presentación.Algunas claves para la compresión de las hibridaciones entre información y entretenimiento en el periodismo televisivo :el infoentretenimeinto en la era del espectáculo
  • Andreu Casero Ripollés, Jose Javier Marzal Felici. Periodismo en televisión.Nuevos horizontes,nuevas tendencias. Manganeses de la Lampreana( Zamora) (Espanya). Ed. Comunicación Social Ediciones y Publicaciones. 2011. ISBN 9788492860777. Científic.

  • Coordinación integral de materias docentes con aplicaciones prácticas en producciones audiovisuales creativas (cursos 2006-2007 y 2007-2008)
  • Agustín Rubio Alcover, Andreu Casero Ripollés, Emilio Sáez Soro, Francisco Javier Gómez Tarín, Francisco José López Cantos, Hugo Doménech Fabregat, Jéssica Izquierdo Castillo, Jose Antonio Palao Errando, Jose Javier Marzal Felici, Longinos Gil Puertolas, María Soler Campillo, Roberto Arnau Roselló. Metodologías centradas en el estudiante en el Espacio Europeo de Educación Superior. Castellón. Ed. Universitat Jaume I. 2009. ISBN 9788480217255. Docent.

  • Disseny integral d'un itinerari docent per a l'aprenentatge en l'ús de mitjans audiovisual. Continuació i profundització al curs 2006-07 i 2007-19
  • Jose Javier Marzal Felici. Metodologías centradas en el estudiante en el Espacio Europeo de Educación Superior. Castellón. Ed. Universitat Jaume I. 2009. ISBN 9788480217255. Docent.

  • Preámbulo
  • Jose Javier Marzal Felici. Olas rotas. El cine español de los sesenta y las rupturas de la modernidad. Madrid. Ed. Asociación Española de Historiadores del Cine (AEHC); Ediciones del Imán. 2009. ISBN 9788489133105. Científic.

  • Disseny integral d'un itinerari docent per a l'aprenentatge en l'ús de mitjans audiovisual. Continuació i profundització al curs 2006-07 i 2007-08
  • Roberto Arnau Roselló, Rafael López Lita, José Antonio Aguilar García, Francisco Javier Gómez Tarín, Andreu Casero Ripollés, Hugo Doménech Fabregat, Cesáreo Fernández Fernández, Longinos Gil Puertolas, Jéssica Izquierdo Castillo, Francisco José López Cantos, Marta Martín Núñez, Jose Javier Marzal Felici, Jose Antonio Palao Errando, Emilio Sáez Soro, Pablo Ferrando García, Agustín Rubio Alcover, María Soler Campillo. Metodologías centradas en el estudiante en el Espacio Europeo de Educación Superior. Castellón. Ed. Universitat Jaume I. 2009. ISBN 9788480217255. Docent.

  • Introducció
  • Jose Javier Marzal Felici, Longinos Gil Puertolas. Eines per a la producció de vídeo documental. Benicarló. Ed. Onada Edicions. 2008. ISBN 9788496623217. Científic.

  • La producción audiovisual: generalidades y fundamentos
  • Jose Javier Marzal Felici. Teoría y técnica de la producción adiovisual. València. Ed. Tirant Lo Blanch. 2008. ISBN 9788498762204. Científic.

  • L'anàlisi del documental
  • Jose Javier Marzal Felici. Eines per a la producció de vídeo documental. Benicarló. Ed. Onada Edicions. 2008. ISBN 9788496623217. Científic.

  • INTRODUCCIÓN: la producción audiovisual en la era digital
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco José López Cantos. Teoría y técnica de la producción adiovisual. València. Ed. Tirant Lo Blanch. 2008. ISBN 9788498762204. Científic.

  • Innovació i creativitat en la preparació, presentació i defensa de continguts publicitaris i audiovisuals.
  • Rafael López Lita, María del Rocío Blay Arráez, María José Gámez Fuentes, María Lorena López Font, Ana María Rivas Machota, María Consuelo Balado Albiol, Eloísa Fernanda Nos Aldás, Jose Javier Marzal Felici, Jose Antonio Palao Errando, Rosario Solá Climent, María Teresa Benlloch Osuna, Cesáreo Fernández Fernández. El diseño de planes de estudio en el marco del Espacio Europeo de Educación Superior. Castellón. Ed. Universitat Jaume I. 2007. ISBN 9788480216258. Docent.

  • Disseny integral d'un itinerari docent per a l'aprenentatge en l'ús de mitjans audiovisuals. Continuació i profundització al curs 2005-06
  • Agustín Rubio Alcover, Ana María Rivas Machota, Andreu Casero Ripollés, Cesáreo Fernández Fernández, Emilio Sáez Soro, Eva Breva Franch, Fernando Vilar Moreno, Francisco Javier Gómez Tarín, Francisco José López Cantos, Gustavo Llach Mollón, Hugo Doménech Fabregat, Innocenci Ortín Ramos, Jéssica Izquierdo Castillo, Jorge Adell Segura, José Antonio Aguilar García, Jose Antonio Palao Errando, Jose Javier Marzal Felici, Longinos Gil Puertolas, Luis Roberto Simón Delgado, Magdalena Mut Camacho, María Consuelo Balado Albiol, María del Rocío Blay Arráez, María Estela Bernad Monferrer, María Lorena López Font, María Soler Campillo, María Teresa Benlloch Osuna, Pablo Ferrando García, Rafael López Lita, Roberto Arnau Roselló, Rosario Solá Climent. El diseño de planes de estudio en el marco del Espacio Europeo de Educación Superior. Castellón. Ed. Universitat Jaume I. 2007. ISBN 9788480216258. Docent.

  • Una poética del silencio: relato mítico y aprendizaje del tiempo
  • Jose Javier Marzal Felici. El espíritu de la Colmena...31 años después. València. Ed. Ediciones de la Filmoteca (Generalitat Valenciana). 2006. ISBN 844824091X. Científic.

  • Interpretar un film. Reflexiones en torno a las metodologías de análisis del texto fílmico para la formulación de una propuesta de trabajo
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. Nuevos temas de comunicación. Madrid. Ed. Fundación General de la Universidad Complutense de Madrid. 2006. ISBN 846080528X. Científic.

  • Disseny integral d'un itinerari docent per a l'aprenentatge en l'ús de mitjans audiovisuals. Continuació i profundització
  • Jorge Adell Segura, Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín, Emilio Sáez Soro, Cesáreo Fernández Fernández, José Antonio Aguilar García, Francisco José López Cantos, José Pascual Peset Ferrer, Andreu Casero Ripollés, Jose Antonio Palao Errando, Jesús López Flor, Roberto Arnau Roselló. Qualitat educativa i millora docent a l'Espai Europeu d'Educació Superior. Castelló. Ed. Universitat Jaume I. 2006. ISBN 9788480216234. Docent.

  • El análisis documental. Estrategias de la ficción en el cine documental contemporáneo
  • Jose Javier Marzal Felici. Cidadanía e documental. Ciudadanía y documental. A Coruña. Ed. Foro da Cidadanía e da Comunicación. 2006. ISBN 8469015257. Científic.

  • "Blackton, Porter e Ince"
  • Jose Javier Marzal Felici, Jean Louis Leutrat, Douglas Gomery. Historia general del cine. Madrid. Ed. Ediciones Cátedra. 1998. ISBN 8437616042. Científic.

  • "David Wark Griffith"
  • Jose Javier Marzal Felici, Jean-Louis Leutrat, Douglas Gomery. Historia general del cine. Madrid. Ed. Ediciones Cátedra. 1998. ISBN 8437616042. Científic.

  Ponències a congressos


  • El proyecto audiovisual transmedia como estrategia para la excelencia docente en entornos de aprendizaje creativos
  • Esteban Galán Cubillo, Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. XIII Foro sobre la evaluación de la calidad de la investigación y de la educación superior (FECIES). Granada (Espanya). 30-06-2016. Docent. 2019. Ed. Universidad de Granada; Asociación Española de Psicología Conductual (AEPC). ISBN 9788409020959.

  • Análisis de la utilización de narrativas transmedia en los servicios informativos de los medios audiovisuales de titularidad pública en España
  • Esteban Galán Cubillo, José Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. VI Congreso Nacional de la Unión Latina de Economía Política de la Información, la Comunicación y la Cultura (ULEPICC): Digitalización de la comunicación. Democracia y ciudadania. Cuenca (Espanya). 22-11-2018. Científic. 2018.

  • Propuesta analítica de aplicación on-line: representación publicitaria y contenidos espirituales
  • Samuel Gil Soldevilla, Jose Antonio Palao Errando, José Javier Marzal Felici. VI Congreso Internacional de la Asociación Española de investigación de la Comunicación (AE-IC): Comunicación y Conocimiento. Salamanca (Espanya). 26-06-2018. Científic. 2018. Ed. Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). ISBN 9788409033935.

  • El relato informativo de proximidad en el entorno transmedia
  • Esteban Galán Cubillo, María Soler Campillo, Jose Javier Marzal Felici. ComLoc 2017. XIV Congreso de Comunicación Local Contenidos transmedia para la televisión de proximidad. Castelló (Espanya). 09-02-2017. Científic. 2017.

  • El cierre de RTVV. Retos ante la reapertura de la radiotelevisión pública de la Comunidad Valenciana
  • Jose Javier Marzal Felici. Retos de Futuro de la Televisión Autonómica:Estructura, Financiación, Contenido y Audiencia (XXX Congreso Internacional de Comunicación (CICOM)). Pamplona (Espanya). 12-11-2015. Científic. 2016. Ed. Universidad de Navarra (EUNSA). ISBN 9788480815284.

  • El modelo de televisión de proximidad en España: la estrategia tranmedia como solución. Análisis del caso de Radio Televisión Valenciana
  • Esteban Galán Cubillo, Samuel Gil Soldevilla, Jose Javier Marzal Felici. V Congreso de la Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AC-IC). Congreso Iberoamericano de Comunicación. Madrid (Espanya). 04-07-2016. Científic. 2016. Ed. Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). ISBN 9788460889410.

  • Intervenciones digitales en la fotografía de moda: ficciones de la representación del cuerpo femenino
  • Jose Javier Marzal Felici, Marta Martín Núñez. I Congreso Nacional de Fotografía Contemporánea. (CONFOCO 2015). Universidad Complutense de Madrid (Espanya). 27-04-2015. Científic. 2015.

  • Mapa del sistema de investigación en Comunicación en las Universidades de la Comunitat Valenciana, Catalunya, Illes Balears y Murcia, respecto a Tesis Doctorales
  • Samuel Gil Soldevilla, Esteban Galán Cubillo, Jose Javier Marzal Felici. III CONGRESO NACIONAL DE METODOLOGÍA EN LA INVESTIGACIÓN EN COMUNICACIÓN. Málaga (Espanya). 12-11-2015. Científic. 2015. Ed. Universidad de Málaga. ISBN 9788460870531.

  • Transmetodologías: la lectura del arte y la fragmentación subjetiva. De Aby Warburg al Transmedia
  • Teresa Sorolla Romero, Jose Antonio Palao Errando, Jose Javier Marzal Felici. III Congreso Nacional de Metodología de la Investigación en Comunicación :Rumbos de la Investigación en España sobre Comunicación. Málaga (Espanya). 12-11-2015. Científic. 2015. Ed. Universidad de Málaga. ISBN 9788460870531.

  • El relato audiovisual en el escenario transmedia: el dilema del espejo fragmentado en la televisión pública de proximidad
  • Esteban Galán Cubillo, Samuel Gil Soldevilla, Jose Javier Marzal Felici. La pantalla insomne (lLibro ResúmenesVII Congreso Internacional Latina de Comunicación Social). La Laguna, Tenerife (Espanya). 07-12-2015. Científic. 2015. Ed. Sociedad Latina de Comunicación Social. ISBN 9788415698982.

  • Les bones pràctiques públiques nacionals
  • Jose Javier Marzal Felici. Jornades. els mitjans de comunicació al servei de la democràcia: present i futur. Barcelona (Espanya). 20-02-2014. Científic. 2014.

  • Transferencias de conocimiento entre los sistemas educativos superiores y la industria del videojuego (Abstract)
  • Jose Javier Marzal Felici, Emilio Sáez Soro, Marta Martín Núñez, Esteban Galán Cubillo. VI Congreso Internacional Latina de Comunicación Social La democracia no es un editorial Patrones neoliberales en los medios de comunciación. La Laguna. Tenerife (Espanya). 02-12-2014. Científic. 2014. Ed. Universidad de La Laguna; Universitat d'Alacant, Universidad de Málaga, Universidade de Santiago de Compostela. ISBN 9788415698289.

  • Narrativa audiovisual e convergência midiática
  • Jose Javier Marzal Felici. XV Jornada Multidisciplinar "A Linguagem nas Mídias na Era da Convergência". Bauru (76). 14-05-2013. Científic. 2013.

  • Historia de la fotografía, técnicas actuales
  • Jose Javier Marzal Felici. Cicle de conferències de la Seu del Camp de Morvedre. Port de Sagunt (Espanya). 15-01-2013. Científic. 2013.

  • Reflexiones en torno a la relevancia estratégica de RTVV en el sistema comunicativo valenciano en el contexto de la crisis financiera de 2012
  • María Soler Campillo, Jose Javier Marzal Felici. IV Congreso Nacional ULEPICC españa. Castelló de la Plana (Espanya). 15-11-2012. Científic. 2012.

  • Retos del cine español ante el escenario del cambio digital. La producción de cine en la Comunidad Valenciana y la crisis del modelo de la televisión pública autonómica
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. Congreso Internacional Hispanic Cinemas "En Transición: Cambios históricos, pilíticos y culturales en el cine y la televisión". Getafe (Espanya). 07-11-2012. Científic. 2012.

  • La organización y evaluación del trabajo 'Fin de máster' en el "Máster Universitario en Nuevas Tendencias y Procesos de Innovación en Comunicación" de la Universitat Jaume I
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. IX Foro sobre evaluación de la calidad de la investigación y de la educación superior. Santiago de Compostela. 12-06-2012. Docent. 2012.

  • Pensar la fotografia a l'era digital
  • Jose Javier Marzal Felici. XIX Congrés Valencià de Filosofia. València (Espanya). 28-03-2012. Científic. 2012.

  • Application on the DOCENTIA programme for teaching performance assessment at postgraduate level: reflections on complexity management in a real case at Universitat Jaume I
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. 4th Internacional Conference on Education and New Learning Technologies (EDULEARN12). Barcelona. 02-07-2012. Docent. 2012. Ed. International Academy of Technology, Education and Development (IATED). ISBN 9788469534915.

  • El sector empresarial del videojuego en España. ¿Atomización o flexibilidad globalizada?
  • Emilio Sáez Soro, Jéssica Izquierdo Castillo, María Soler Campillo, Jose Javier Marzal Felici. IV Congreso Internacional Latina de Comunicación Social. Comunicación, control y resistencias. Universidad de la Laguna (Tenerife) (Espanya). 04-12-2012. Científic. 2012. Ed. Sociedad Latina de Comunicación Social. ISBN 9788415698067.

  • Remediaciones y transtextualidades de la cultura visual contemoránea. Un balance acerca de las hibidraciones discursivas en torno al medio fílmico
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. III Congreso Internacional Asociación Española de Investigación en Comunicación "Comunicación y riesgo". Tarragona (Espanya). 18-01-2012. Científic. 2012. Ed. Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). ISBN 9788461556786.

  • La fotografía como industria cultural reflexiones en torno a la industria fotográfica desde el estudio de las estructuras de los sectores de la comunicación
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. I Congresso Mundial de Comunicaçao Ibero-Americana. Sistemas de Comunicaçao em Tempos de Diversidade Cultural. Sao Paulo. 31-07-2011. Científic. 2011.

  • La aplicación del programa DOCENTIA de evaluación del profesorado en los posgrados. Reflexiones sobre la gestión de la complejidad en un caso real de la Universitat Jaume I
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. VIII Foro sobre la evaluación de la calidad de la investigación y de la educación superior (FECIES). Santander (Espanya). 31-05-2011. Científic. 2011.

  • Sesión Plenaria del Simposio: Convocatoria de Proyectos: Revisión de Áreas, Evaluaciones y Presupuestos
  • Jose Javier Marzal Felici. 1er Congreso Nacional de Metodología de la Investigación en Comunicación. Madrid (Espanya). 14-04-2011. Científic. 2011.

  • Coordinación de asignaturas y seminarios docentes del Grado en Periodismo (Curso 2009-2010)
  • Andreu Casero Ripollés, Hugo Doménech Fabregat, Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín, Jose Antonio Palao Errando, María José Gámez Fuentes, Carlos Fanjul Peyró, Rosario Solá Climent, Francisco Javier Vellón Lahoz, Cristina Pauner Chulvi, Antonio José Silvestre López, Raquel Segovia Martín, Enriqueta Planelles Riera, Adoración Sales Salvador, Nicolás Joaquín Bas Martín, Joan Josep Peraire Ibáñez. Projectes d'innovació educativa de la convocatòria 2009/10. Actes de la IX Jornada de Millora Educativa de l'UJI i XI Jornada sobre aprenentatge cooperatiu.. Castellón. 27-06-2011. Docent. 2011. Ed. Universitat Jaume I. ISBN 9788469503003.

  • La aplicación del programa DOCENTIA de evaluación del profesorado en los posgrados. Reflexiones sobre la gestión de la complejidad en un caso real de la Universitat Jaume I
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. VIII Foro de Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior. Santander. 31-05-2011. Docent. 2011. Ed. Asociación Española de Psicología Conductual (AEPC). ISBN 9788469434895.

  • Les usages de la photographie numérique par des étudiants en Sciences de la Communication en Espagne.Un travail sur le terrain
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. 7e congrès international du GRIMH- Groupe de réflexion sur l'image dans le monde hispanique. Lyon (França). 18-11-2010. Científic. 2010.

  • Repensar la fotografía en el marco de la cultura visual contemporánea
  • Jose Javier Marzal Felici. II Congreso Internacional de la Asociación Española de Investigadores de la Comunicación (AE-IC). Málaga (Espanya). 03-02-2010. Científic. 2010. Ed. Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). ISBN 9788461428182.

  • Reflexiones en torno a la semiótica de la fotografía en la era digital
  • Jose Javier Marzal Felici. X Congreso Mundial de Semiótica. A Coruña. 22-09-2009. Científic. 2009.

  • Introducción
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. II Congreso Internacional de Análisis Fílmico. El productor y la producción en la industria cinematográfica. Madrid (Espanya). 10-02-2007. Científic. 2009. Ed. Universidad Complutense de Madrid. ISBN 9788474919585.

  • La répresentation photographique comme manipulation du réel. La crise d'identité de la photographie à l'êre
  • Jose Javier Marzal Felici. 6º Congreso del Grimh Imagen y Manipulación. Lyon. 20-11-2008. Científic. 2008. Ed. Le Grimh. ISBN 9782862725437.

  • Panorama del desarrollo de la televisión digital en España. Expectativas e incertidumbres
  • Andreu Casero Ripollés, Jose Javier Marzal Felici. La televisión digital ante el fin de la era analógica (VII Congreso de Comunicación Local . ComLoc 2007). Castelló de la Plana. 29-11-2007. Científic. 2008. Ed. Universitat Jaume I. ISBN 9788480216920.

  • Interpretar un film. Reflexiones en torno a las metodologías de análisis del texto fílmico para la formulación de una propuesta de trabajo
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. I congreso Internacional de Análisis Fílmico. Perspectivas y aproximaciones al análisis del film. Madrid. 10-11-2005. Científic. 2007. Ed. Edipo. ISBN 9788488365200.

  • La identidad de las industrias culturalesdigitales:mitologías y oportunidades
  • Jose Javier Marzal Felici, María Soler Campillo. XVII Cursos monogràficos sobre el patrimonio histórico. Reinosa. 04-07-2006. Científic. 2007. Ed. Universidad de Cantabria. ISBN 9788481024708.

  • Interpretar un film. Reflexiones en torno a las metodologías de análisis del texto filmico para la formulación de una propuesta de trabajo
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. I Congreso Internacional de Análisis Filmico. Perpectivas y aproximaciones al análisi del film. Madrid. 10-11-2005. Científic. 2007. Ed. Edipo. ISBN 9788488365200.

  • La aproximación semiótica al análisis de la fotografía y el uso de las nuevas tecnologías
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. XI Congreso Internacional de Semiótica. Universidad de la Laguna. 03-11-2004. Científic. 2007. Ed. Universidad de La Laguna. ISBN 9788477567226.

  • Las ayudas a la producción en el cine norteamericano. Nota sobre los mitos del libre mercado en la era de la globalización
  • Jose Javier Marzal Felici. II Congreso Internacional sobre cine europeo. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. 05-06-2006. Científic. 2006.

  • El melodrama teatral y el nacimiento de la narratividad fílmica: el cine de David Wark Griffith"
  • Jose Javier Marzal Felici. 5º Seminario sobre antecedentes y orígines del cine. Museu del Cinema-Colecció Tomás Mallol. Universitat de Girona. 17-03-2005. Científic. 2005.

  • Una propuesta metodológica de análisis de la imagen fotográfica
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. III Congreso Internacional de Análisis Textual: de la deconstrucción a la reconstrucción. Universidad Complutense de Madrid. 15-04-2005. Científic. 2005. Ed. Asociación Cultural Trama & Fondo. ISBN 8469017284.

  • Una propuesta metodológica para el análisis fílmico
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. III Congreso Internacional de Análisis Textual: de la deconstrucción a la reconstrucción. Universidad Complutense de Madrid. 15-04-2005. Científic. 2005. Ed. Asociación Cultural Trama & Fondo. ISBN 8469017284.

  • Disseny integral d'un itinerari docent per a l'aprenentatge l'us de mitjans audiovisuals
  • Jose Javier Marzal Felici, Jorge Adell Segura, Francisco Javier Gómez Tarín, Emilio Sáez Soro, José Antonio Aguilar García, Francisco José López Cantos, Pascual Peset, Longinos Gil Puertolas, Pascual Torres Alberich, Hector Zaragoza Claramonte, Albert Peña Ruiz, Roberto Arnau Roselló, Juan Manuel Plasencia García. Formació del professorat davant la convergència europea. Actes de la V Jornada de milora educativa i IV Jornada d'harmonització europea de la Universitat Jaume I. Castelló. 25-01-2005. Científic. 2005. Ed. Universitat Jaume I. ISBN 8480215364.

  • Una propuesta de análisis de la imagen fotográfica mediante la utilización de tecnologías digitales e informacionales
  • Jose Javier Marzal Felici. I Congreso de Teoría y Técnica de los Medios Audiovisuales. "El análisis de la imagen fotográfica". Universitat Jaume I. 13-10-2004. Científic. 2004.

  • Una poética del silencio: relato mítico y aprendizaje del tiempo
  • Jose Javier Marzal Felici. El espiritu de la colmena... 31 años despues. SGAE Valencia. 06-05-2004. Científic. 2004.

  • Generación y utilización de tecnologias digitales e informacionales para el análisis de la imagen fotográfica
  • Jose Javier Marzal Felici. II Congreso Ibérico de Comunicación. Covilha (Portugal). 23-04-2004. Científic. 2004.

  • La imagen cinematográfica: proyecto de guía didáctica de recursos expresivos y narrativos
  • Emilio Sáez Soro, José Antonio Aguilar García, Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín. X Congreso Asociación Española de Historiadores del Cine (AEHC). Granada. 12-02-2004. Científic. 2004. Ed. Consejería de Cultura y Filmoteca de Andalucía. ISBN 8496229165.

  • Generación y utilización de tecnologías digitales e informacionales para el análisis de la imagen fotográfica
  • José Antonio Aguilar García, Francisco Javier Gómez Tarín, Jose Javier Marzal Felici, Emilio Sáez Soro. II CONGRESO IBÉRICO DE COMUNICACIÓN. Covilha (Portugal). 21-04-2004. Científic. 2004. Ed. Universidade da Beira Interior. ISBN 9728790368.

  • Proyecto hipermedia y recursos audiovisuales
  • Jose Javier Marzal Felici, Emilio Sáez Soro, Jéssica Izquierdo Castillo. VIII Jornades per al Foment de la Investigació en Ciències Humanes i Socials. Universitat Jaume I. 16-05-2003. Científic. 2003. ISSN 1139-5486.

  • La televisión de proximidad en la sociedad del conocimiento: el modelo de comunicación de la Universidad Jaume I de Castellón
  • Jose Javier Marzal Felici. III Jornadas de Comunicación y Cultura Contemporáneas. Las Televisones Locales en Europa. Proximidad, Programación y Políticas de Comunicación. Santiago de Compostela (Espanya). 23-10-2002. Científic. 2003. Ed. Unidixital. ISBN 8493331325.

  • El modelo de comunicación local de la Universidtat Jaume I: la formación y la producción audiovisual
  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco José Fernández Beltrán. II Congreso de Comunicación Local (ComLoc 2002). Radio y televisión en el ámbito local. Castelló de la Plana (Espanya). 17-12-2002. Científic. 2003. Ed. Universitat Jaume I. ISBN 8480214546.

  • La gestión de las televisiones locales¿Negocio/o servicio público?
  • Enrique Campos Led, Ignasi Mora Tarazona, Elsa González Esteban, Jose Javier Marzal Felici. II Congreso de Comunicación Local (ComLoc 2002). Radio y televisión en el ámbito local. Castelló de la Plana (Espanya). 17-12-2002. Científic. 2003. Ed. Universitat Jaume I. ISBN 8480214546.

  • Producción audiovisual e hipermedia: un modelo de gestión docente de los Laboratorios de Comunicación Audiovisual y Publicidad
  • Jose Javier Marzal Felici. III Conferencia Europea "Empleo y patrimonio cultural, promoción económica y nuevas tecnologías en la sociedad de la información y del conocimiento". Madrid. 22-05-2002. Científic. 2002. Ed. Universidad Complutense de Madrid. ISBN 8474917107.

  Participació en programes de doctorat extern


  • Lenguaje Publicitario y Lenguaje Hipermedia
  • Jose Javier Marzal Felici. Javier Marzal Felici. 20-04-2004.Universidad de Extremadura. Facultat Biblioteconomia.

  • Lenguaje Publicitario y Lenguaje Hipermedia
  • Jose Javier Marzal Felici. Javier Marzal Felici. 24-03-2003.Universidad de Extremadura. F. Biblioteconomia y Documentación.

  Conferències invitades en altres centres d'investigació


  • El análisis de la cultura y de la comunicación en la sociedad-red. La convergencia mediática como ideología
  • Jose Javier Marzal Felici. Universidad Carlos III (Espanya). 10-05-2017.

  • La fotografía como arte
  • Jose Javier Marzal Felici. Guadalajara. 26-10-2010.

  • Imagen y sentido
  • Jose Javier Marzal Felici. Facultat de Filosofia de la Universitat de Murcia. 05-05-2005.

  Comités de congresos


  • José Javier Marzal Felici. VII Congreso la Unión Latina de Economía Política de la Información, la Comunicación y la Cultura(ULEPICC): “La investigación crítica, hoy. Grupos, proyectos e iniciativas”. Segovia (Espanya). 11-02-2021. Científic.

  • José Javier Marzal Felici. VI Congreso Nacional de ULEPICC-España. Cuenca (Espanya). 22-11-2018. Científic.

  • Roberto Arnau Roselló, Andreu Casero Ripollés, Francisco José Fernández Beltrán, Esteban Galán Cubillo, Shaila García Catalán, Marta Martín Núñez, Jose Javier Marzal Felici, Jose Antonio Palao Errando, Aaron Rodríguez Serrano. IV Congreso Nacional de Metodología de la Investigación en Comunicación. Castelló de la Plana (Espanya). 23-11-2017. Científic.

  • Francisco Javier Gómez Tarín, Jose Javier Marzal Felici. 9e Congrès International du GRIMH. IMAGE et VIOLENCE. Université de Lyon (França). 20-11-2014. Científic.

  • Andreu Casero Ripollés, Jéssica Izquierdo Castillo, Pablo López Rabadán, Hugo Doménech Fabregat, Sonia González Molina, Cristina Cullell March, Sara Ortells Badenes, María Soler Campillo, Francisco José Fernández Beltrán, Jose Javier Marzal Felici. IV Congreso Nacional ULEPICC España. Comunicación y regeneración democrática. Castelló de la Plana (Espanya). 15-11-2012. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco José Fernández Beltrán, Francisco Javier Gómez Tarín, Carlos Fanjul Peyró, Andreu Casero Ripollés. XI Congreso de Comunicación Local. La prensa local ante el reto digital. Castelló de la Plana (Espanya). 15-12-2011. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici. I Congreso Abierto y Virtual Castellón 2020. Castelló de la Plana. 14-01-2010. Científic.

  • Rafael López Lita, Francisco José Fernández Beltrán, Jose Javier Marzal Felici, Andreu Casero Ripollés, Francisco Javier Gómez Tarín, Magdalena Mut Camacho, Fernando Vilar Moreno. VII Congreso de Comunicación Local (ComLoc2007), La televisión local ante el fin de la era analógica.. Castellón de la Plana. 29-11-2007. Científic.

  • Roberto Arnau Roselló, María Teresa Benlloch Osuna, María Estela Bernad Monferrer, María del Rocío Blay Arráez, Eva Breva Franch, Hugo Doménech Fabregat, Francisco José Fernández Beltrán, Cesáreo Fernández Fernández, Francisco Javier Gómez Tarín, Cristina González Oñate, Francisco José López Cantos, María Lorena López Font, Rafael López Lita, Jose Javier Marzal Felici, Magdalena Mut Camacho, Jose Antonio Palao Errando, Agustín Rubio Alcover, Emilio Sáez Soro, María Soler Campillo, Fernando Vilar Moreno. VII Congreso de Comunicación Local (ComLoc2007), La televisión local ante el fin de la era analógica.. Castellón de la Plana. 29-11-2007. Científic.

  • Rafael López Lita, María Estela Bernad Monferrer, María del Carmen Boldó Roda, Francisco José Fernández Beltrán, Diego López Olivares, Jose Javier Marzal Felici, Wenceslao Rambla Zaragozá. I Congreso Internacional de Gestión de Eventos. Castelló de la PLana. 24-09-2007. Científic.

  • Rafael López Lita, Francisco José Fernández Beltrán, Jose Javier Marzal Felici, Eloísa Fernanda Nos Aldás, María Ángeles Durán Mañes, Magdalena Mut Camacho, Fernando Vilar Moreno, José Antonio Aguilar García, Juan Carlos Barreda Cruselles, Vicente José Benet Ferrando. VI Congreso de Comunicación Local (ComLoc 2006) - Nuevas tendencias en la prensa local: los gratuitos y los blogs. Castelló de la Plana. 13-12-2006. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici. I Congreso de Análisis Fílmico. Universitat Jaume I. 10-11-2005. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici, Francisco Javier Gómez Tarín, Rafael López Lita. I Congreso Internacional de Análisis Fílmico. Perspectivas y aproximaciones al análisis del film. Palacio de Buenavista. Madrid. 10-11-2005. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici, Eloísa Fernanda Nos Aldás, María José Gámez Fuentes, Francisco Javier Gómez Tarín, Emilio Sáez Soro. IX JORNADAS DE FOMENTO DE INVESTIGACION. Universitat Jaume I. 13-05-2005. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici. I Congreso de Teoría y Técnica de los Medios Audiovisuales. "El análisis de la imagen fotográfica". Castelló. 13-10-2004. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici. II Congreso de Comunicación Local (ComLoc) 2002. Castelló. 17-12-2002. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici. IX Congreso de la Asociación Española de Historiadores del Cine. Valencia. 29-11-2001. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici. I Congreso de Comunicación Local. Castelló. 10-11-2001. Científic.

  • Jose Javier Marzal Felici. Comunicación y Educación: Una realidad del siglo XXI. Valencia. 05-07-1999. Científic.

  Referee de publicacions periòdiques


  • Francisco Javier Gómez Tarín, Jose Javier Marzal Felici. 2017 EU-TOPIAS.

  • Jose Javier Marzal Felici. 2016 REVISTA LATINA DE COMUNICACION SOCIAL.

  • Jose Javier Marzal Felici. 2014 DIGITOS.

  • Jose Javier Marzal Felici. 2013 EU-TOPIAS.

  • Roberto Arnau Roselló, Pablo Ferrando García, María José Gámez Fuentes, Jéssica Izquierdo Castillo, Jose Javier Marzal Felici. 2013 ARCHIVOS DE LA FILMOTECA.

  • Jose Javier Marzal Felici. 2012 COMUNICACIO-REVISTA DE RECERCA I D ANALISI.

  • Roberto Arnau Roselló, Hugo Doménech Fabregat, Francisco Javier Gómez Tarín, Jose Javier Marzal Felici, Jose Antonio Palao Errando, Agustín Rubio Alcover. 2012 ATALANTE-REVISTA DE ESTUDIOS CINEMATOGRAFICOS.

  • Jose Javier Marzal Felici. 2012 ARCHIVOS DE LA FILMOTECA.

  Edició de monogràfic


  Comité revistes científiques


  • Comité científico
  • Francisco Javier Gómez Tarín, José Javier Marzal Felici. ARCHIVOS DE LA FILMOTECA. 2020. Comité científic-Consell assesor. ISSN 0214-6606.

  • Editor
  • Jose Javier Marzal Felici, Andreu Casero Ripollés. ADCOMUNICA. 2017. Direcció. ISSN 2174-0992.

  • Editor
  • Jose Javier Marzal Felici. ADCOMUNICA. 2016. Direcció. ISSN 2174-0992.