L'UJI reprén les activitats de la cinquena edició de la Universitat d’Estiu amb la inauguració del curs «Màgia, esoterisme i fantasia en la literatura» que se celebra a Benicàssim des de hui i fins al divendres 5 de juliol, i que compta amb la presència de tres premis Planeta com són Santiago Posteguillo, Luz Gabás i Javier Sierra. L'acte ha comptat amb la participació de la rectora de l'UJI, Eva Alcón; el director del curs, Santiago Posteguillo, i l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués. Durant la seua intervenció, Eva Alcón ha argumentat que el curs de literatura no és un més dels que se celebren dins de la Universitat d’Estiu, «ja que no sols ajuda a reflexionar i a debatre, sinó que té un vessant més que és la capacitat de sentir, que ens permet viure altres vides, ja que la literatura, en definitiva, és màgia».
A continuació, Santiago Posteguillo ha impartit la ponència titulada «De Macbeth a Harry Potter: les bruixes en la literatura anglesa», en la qual ha fet un recorregut pel món màgic i fantàstic plasmat en les obres angleses que ha iniciat amb l'anàlisi de Beowulf, un poema èpic extens escrit en anglosaxó antic, precursor de la literatura fantàstica anglesa. A través de l'estudi de l'obra de Shakespeare, J.R.R. Tolkien, Christopher Marlow, Oscar Wilde o J.K.Rowlling, entre altres, i el recorregut per les diverses èpoques de la història, el reconegut escriptor ha aprofundit en la importància que ha tingut aquesta temàtica en els autors anglosaxons fins al punt de reconéixer que «sense fantasia, sense bruixes, sense la màgia, no tindríem literatura anglesa».
La segona ponència de la jornada ha sigut a càrrec del premi Planeta en 2017, Javier Sierra, qui ha presentat «La literatura d’allò màgic», centrant la seua exposició en l'anàlisi de la presència d’allò màgic i allò fantàstic en obres, però sobretot en les vides d'autors espanyols com Gonzalo Torrente Ballester, Camilo José Cela o Antonio Buero Vallejo, entre altres. En el transcurs de la seua intervenció Sierra ha aprofundit en la relació personal d'aquests escriptors amb el món de l'ocult, del misteri i del fantàstic, incidint en l'estret vincle amb el món dels ovnis de Buero Vallejo, a través de la Societat d'Amics dels Visitants de l'Espai BURU.
Javier Sierra considera que «darrere de la façana de construir una literatura plena de realisme social hi ha una necessitat d'estar connectat amb allò màgic, una necessitat íntima, oculta, molt humana, com una manera de trobar la resposta a la pregunta que hi ha després de la mort». En aquest sentit, el premi Planeta ha assenyalat que «l'espècie humana necessita de la fantasia per a posar en ordre les coses que s'escapen a la lògica», per la qual cosa «la novel·la en si s'inventa per a tractar de trobar respostes a eixes grans preguntes, per a donar ordre al caos, i fins i tot en períodes secs, la fantasia apareix per davall perquè és necessària per a la vida».
La sessió matinal ha finalitzat amb la intervenció de l'escriptora de Sogorb Rosario Raro, que ha centrat la seua ponència sobre «Prohibida en Normandia. Una crònica sobre el major truc de màgia de la història», en la qual ha dissertat sobre la utilització per part dels aliats dels efectes especials del cinema durant la Segona Guerra Mundial, i ha explicat la història de la reportera Martha Gellhorn, que col·labora amb The Ghost Army, un exèrcit fantasma creat a Hollywood per a enganyar els nazis.
El curs continuarà a la vesprada amb una taula redona que comptarà amb la participació de Javier Sierra, Rosario Raro i Santiago Posteguillo.