El projecte Display de l'UJI inaugura l'obra “Emergence R” a la sala polivalent del Paranimf UJI-encultura | Aula d'Innovació Artística | Projecte DISPLAY

01/06/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte Display de l'Aula d'Innovació Artística de la Universitat Jaume I ha inaugurat aquest matí l'obra “Emergence R.” de l'artista visual i codificadora creativa, Alba G. Corral. El treball és una reflexió sobre els sistemes que regeixen les nostres vides i com aquests poden operar en entorns complexos i interactuar amb altres sistemes, éssers vius i processos naturals. L'exposició que s'ha presentat avui a Castelló és una nova versió de l'obra “en la qual s'ha afegit una paleta de colors renovada que enriqueix l'experiència visual”, explica l'artista.

En l'acte de presentació que s'ha realitzat a la sala polivalent del Paranimf de l'UJI han estat presents la comissària de l'exposició, Maya-Marja Jankovic i la vicerectora de Cultura, Llegües i Societat, Carmen Lázaro, qui ha destacat “el compromís de la universitat amb la cultura i l'art contemporani”. Per la seua banda, la comissaria de l'exposició ha manifestat que “l'obra ens transmet un increïble víncle entre la natura i la informàtica”. 

I és que l'artista utilitza per a les seues obres la programació creativa i el llenguatge visual de Processing per a crear una peça d'instal·lació generativa en canvi constant, la qual evoluciona a mesura que s'executa. En el cas concret d'“Emergence R”, l'obra s'inspira en el fenomen d'emergència que ocorre en processos biològics i químics, i el seu enfocament radica a la generació d’un ecosistema simulat o un paisatge que evoluciona de manera interminable. Alba G. Corral assenyala que “és una peça viva en la qual porto treballant bastant temps i qui dibuixa les formes és l'ordinador, fet que la converteix en una peça atzarosa que emergeix d'una manera invisible”. 

En aquest sentit, l'artista explica que “la peça es desenvolupa a partir d'un conjunt inicial d'instruccions on el programa de computadora actua com un coautor i pren decisions basades en una sèrie de paràmetres preestablerts. El resultat final, com en la naturalesa, és impredictible i sorprenent, ja que també en la natura, l'arbre parteix del mateix punt, però no hi ha dos arbres iguals, amb les mateixes branques o formes”, conclou. 

Alba G. Corral té una ampla experiència en Enginyeria Informàtica i ha estat creant art generatiu utilitzant programari i codificació durant l’última dècada. La seua pràctica abasta actuacions en viu, vídeo, mitjans digitals i instal·lacions; explora narratives abstractes i expressa sensibilitat i gust pel color. En combinar sistemes generatius amb tècniques de dibuix improvisades, el llenguatge digita de l'artista establerta a Catalunya es torna orgànic i crea fascinants paisatges digitals. Corral és coneguda per les seues presentacions audiovisuals en viu on integra codificació i dibuix en temps real en col·laboració amb músics. L'exposició romandrà oberta fins al 23 d'octubre. 

Display és un espai d'art i noves tecnologies per a enfortir les relacions entre el públic i l'obra i entre actualitat i futur. Els continguts permeten traspassar l'esdeveniment i ampliar el coneixement a través del procés, l'experiència i l'emoció.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals