Intervenció artística-sonora | «Substància»

10/02/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Intervenció artística-sonora | «Substància»

Intervenció artística-sonora: «Substància»

Emmarcada dins de l’Aula d’Innovació Artística del Servei d’Activitats Socioculturals, el passat novembre de 2021 va tenir lloc la proposta interdisciplinària «Substància», entre la performance, la intervenció artística i la música. La proposta va combinar la improvisació experimental del bateria, percussionista, compositor, improvisador i educador Jesús Gallardo amb el treball instal·latiu de l’artista Pascual Arnal.

La intervenció va consistir en un diàleg entre la música experimental/improvisada interpretada lliurement pel campus universitari del Riu Sec per Jesús Gallardo, i «Substància», la instal·lació artística de marcat caràcter simbòlic de Pascual Arnal, que pertany a la sèrie «Astral Management». Aquest diàleg ofereix una relectura, des del present, dels processos arquetípics de representació i la seua influència en la transmissió del coneixement. «Substància» és una intervenció artística no invasiva que roman latent i que només es fa visible quan se li proporciona llum.

Aquesta peça lumínica s’exposa de manera permanent a la façana d’una de les instal·lacions esportives de la Universitat i es pot visitar de manera lliure, preferiblement a poqueta nit.

Pascual Arnal
«Substància» és una instal·lació lumínica que pertany a la sèrie «Astral management», que només s’activa mitjançant l’aplicació de llum. Aquesta condició tècnica revela un element molt característic de tota la meua obra com ara és la metàfora simbòlica; qui no qüestiona, rarament obté resposta. Partint de l’evolució història de l’escriptura, en què les imatges van passar a ser lletres i les lletres, imatges, vaig escollir la paraula «substància» perquè en moltes de les accepcions d’aquesta destaca el seu caràcter relacionat amb les qualitats essencials de les coses, aquelles que ens nodreixen i que realment importen. Però, més enllà del que ens diu el diccionari, m’agradava com la dissecció de la paraula «substància» semblava que indicava l’existència d’un altre lloc, d’un altre espai; d’una estança subterrània on de segur que ocorren altres coses.

Jesús Gallardo
Bateria, percussionista, compositor, improvisador i educador. És llicenciat pel Conservatori Superior de Música de València en l'especialitat de Jazz. Va estudiar amb Aldo Caviglia i Jeff Jerolamon. També és director de l'escola de música Mondo Rítmic de Castelló, on imparteix tallers de bateria.
Al llarg de la seua carrera, ha col·laborat amb un gran nombre d'artistes, com ara Enjazzats Big Band, IVAM Big Band, UJI Big Band, Cruce de Caminos, Andres Belmonte i Jazz 7, Orange Swing, Ricardo Belda, Ramón Cardo, Kirk McDonald, Fabio Miano, Jesús Santandreu, David Pastor i Perico Sambeat.
Actualment lidera el projecte Yei Yi & Co, un quartet de jazz per al qual compon els seus propis temes i toca la bateria i amb el qual ha publicat
Aaah!!! (Lemon Songs, 2006), Otro muro sobre el ladrillo (Lemon Songs, 2007), Vorte er ca (Contraseña Records, 2010) i Mull (Lemon Songs, 2016). A més van guanyar el primer premi en el CS 2009 JZZ, organitzat per la Universitat Jaume I. El 2017 també va dur a terme un projecte de percussió experimental Imatges (Liquen Records, 2017). 
És endorser de Bosphorus Cymbals.

Organitza
Servei d’Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals

Col·labora
Servei d’Esports

Patrocina
Generalitat Valenciana - Conselleria d’Educació Cultura i Esport

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals