El dijous 25 d’abril a les 19:00 en el Menador, concretament en la Sala d’exposició del Museu Pedagògic, es va dur a terme una inauguració per exhibir certes obres originals i innovadores. Efectivament, ens estem referint a una sèrie de peces elaborades per la dissenyadora i artista francesa Laure Julien, qui va presentar aquesta exposició anomenada «Contindre el moviment» junt amb els organitzadors de l’exposició: el Servei d’Activitats SocioCulturals i el Museu Pedagògic de Castelló.
Les seues obres d’art realitzades amb bambú envoltaven la sala, hipnotitzant als espectadors des de tots els racons. A mesura que entraves en l’espai podies apreciar a través d’un contingut audiovisual projectat el procés d’elaboració de les peces: el trenat de bambú. Laure Julien és una artista moguda per la curiositat, que gràcies a l’oportunitat que va viure de fer un doble màster a la universitat Bunka Gakuen, en Tòquio, va familiaritzar-se amb la cultura japonesa i amb la seua artesania. Així va ser com va assolir les tècniques ancestrals que plasma en la seua obra. Tanaka Kyokusho, de gran renom, va ser un dels artistes que li van ensenyar els secrets de la cistelleria japonesa de bambú.
Amb les seues vivències i aprenentatges Laure Julien crea peces artístiques amb bambú, però també amb altres fibres vegetals o materials com el cuir i la ceràmica. És capaç de crear una bellesa extraordinària combinant materials, tècniques, formes i volums. La majoria de les obres que exposa a Castelló han sigut realitzades amb bambú i constitueixen una mostra del seu últim treball que ha fet a Madrid, en la Casa Velázquez, una institució en la qual es realitzen intercanvis artístics, fet que li va permetre familiaritzar-se amb la tècnica de l’espart, que forma part del nostre patrimoni artesanal.
A les parets de la sala del MPdC del Menador se succeïen formes surrealistes i oníriques, però amb una clara arrel tradicional que aporta la complexa tècnica ancestral del trenat de bambú. En un dels aparadors fins i tot es poden apreciar diferents tipus de bambú que l’artista utilitza en les seues creacions. El patrimoni immaterial de la tècnica tradicional que empra s’uneix amb la innovació i el conceptualisme de les formes de les seues figures. Ella busca jugar amb els volums i el moviment, dos aspectes que es plasmen a la perfecció en les peces exposades. En especial, al final de la sala, darrere d’una pantalla de vidre es presenta davant dels ulls dels espectadors, imponent i subtil al mateix temps, una gran estructura de bambú que fins i tot sembla que té vida pròpia i que ha sigut Laure Julien la responsable de solidificar el seu moviment per convertir-la en escultura.
Les obres d’aquesta artista han estat reconegudes per la crítica tant en el Japó com en França. Laure Julien actualment investiga sobre l’ús del bambú francés i, a més, es dedica a promoure l’artesania local per Europa.
De fet, el 9 de maig farà un taller de bambú artesanal en el Menador. Per apuntar-se a aquesta activitat que es desenvoluparà des de les 16h a les 19h i que té un preu de 9 euros, amb els materials inclosos, no cal tindre cap experiència prèvia, només ganes d’experimentar i crear. La finalitat del taller és que l’artista mostre la tècnica del trenat japonés perquè els participants puguen dur a terme una cistella tradicional japonesa anomenada Sikanami. El mateix 9 de maig és el dia que finalitza l’exposició, no vos la podeu perdre!
Andrea Sifre Segovia