El projecte AVAN, Espais Rurals de Recerca Contemporània es configura com una xarxa de centres rurals d'investigació amb l'objectiu d'analitzar els vells mecanismes socials de producció simbòlica per a qüestionar els seus models.
Forcall - Altura - Vilafranca - Vilanova d’Alcolea - Viver
Partint del context per a analitzar, estudiar i participar dels fluxos del coneixement local, el projecte ens permet endinsar-nos en problemàtiques globals, desmantellar les visions negatives del territori per a reivindicar les virtuts i el que té de positiu el món rural cap a les visions folklòriques o les tendències a la fantasmagorització. A més, aquesta xarxa de centres vol plantejar noves formes de gestió en matèria de cultura atés que aquestes es pensen i es dissenyen des del món urbà.
Desde noves formes de gestió en matèria de cultura donant que les polítiques culturals es pensen i es dissenyen des del món urbà, en criteris urbans i no tenint en compte altres entrons. Per tant es produeix una discriminació i una exclusió cultural, fonamentada en:
· Excessiva centralització en els pressupostos en matèria de cultura, que limita l’autogestió les polítiques culturals del territori des d’un plantejament emancipatori.
· Manca d’accessibilitat a recursos econòmics i humans que perpetua el sentiment de discriminació.
· Manca de criteris de justícia social i d’equitat en les ajudes en matèria de cultura, amb manca de discriminació positiva cap al món rural.
· Manca de planificació dels espais culturals en termes de sostenibilitat.
· Manca de treball en xarxa a l’hora d’elaborar programes culturals.
Forcall, Vilafranca, Vilanova d'Alcolea, Viver i Altura participaren d'aquesta mostra multidisciplinària durant els dies 11, 13, 14 i 15 d'octubre
Presentació: AVAN/02, Espais Rurals de Recerca Contemporània
11 d'octubre, 18 h, sala de graus de la Facultat de Ciències Humanes i Socials