Costur acull la 4ª jornada del projecte 'La dimensió territorial de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte Aranda'

31/03/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Costur acull la 4ª jornada del projecte 'La dimensió territorial de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte Aranda'

La localitat de Costur ha sigut la seu de la 4ª jornada tècnica del projecte 'La dimensió territorial de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte Aranda', una trobada que va servir perquè els assistents descobriren quina era la vinculació de la població amb la Reial Fàbrica, un fet que va documentar Josep Miquel Ribés, i per a conèixer de primera mà el patrimoni de pedra en sec que hi ha a la localitat. 

La tècnica d'acompanyament del projecte, Diana Sánchez, explica que aquest tipus de trobades estan pensades per a donar visibilitat al patrimoni que existeix en cada localitat. En aquest cas, va ser l'Associació Cultural La Fontanella l'encarregada d'organitzar les activitats de la jornada. La primera activitat que es va portar a terme va ser la xerrada de l'historiador Josep Miguel Ribés que va explicar la relació que va tindre el municipi amb la Reial Fàbrica, una vinculació que es basava, sobretot, en l'aportació de malea per als forns de la indústria ubicada a l'Alcora. 

A continuació, els arquitectes Ivana Ponsoda i Sixto Lozano, els dos tècnics que estan portant a terme la catalogació del patrimoni de pedra en sec que hi ha en el terme municipal gràcies a una subvenció demanada per La Fontanella, van participar en una conferència, en la qual van explicar el treball que estan realitzant. L'activitat va estar recolzada per una exposició fotogràfica del abundant patrimoni que hi ha a la localitat i, d'una manera més pràctica, per una visita als pous de Costur, construccions de pedra en sec. 

Corrals, casetes i Pous són una part de les edificacions que ja estan recollides en l’estudi realitzat per Ponsoda i Lozano, el qual van donar a conèixer als 23 participants d'aquesta trobada de la Reial Fàbrica. Diana Sánchez argumenta que la trobada que es va realitzar a la localitat de l'Alcalatén “va ser una bona oportunitat per a donar visibilitat i posar en valor la important quantitat d’edificacions de pedra en sec que hi ha en el terme i que solen passar desapercebudes entre els visitants”. 

Aquesta iniciativa impulsada pel projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària de l’UJI que ja s'ha realitzat anteriorment a Xodos, Llucena i Figueroles, té com a objectiu recórrer les diferents poblacions que van tindre relació d'una u altra manera en la Reial Fàbrica. 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals