22/11/2019 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

 

 

El patrimoni com a recurs per a la revitalització de la societat (Taller de recerca-acció de la Convenció de Faro)

Els dies 9 al 12 d'octubre el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló va participar en el workshop internacional “La Convenció de Faro en Recerca-Acció: Participació de la comunitat en una revitalització del patrimoni després d'un desastre” en el municipi italià de Fontecchio. Aquesta col·laboració és el resultat de la invitació realitzada per a presentar en aquest fòrum l'exemple del projecte Patrimoni i per a compartir experiències sobre projectes en els quals el patrimoni cultural constitueix un recurs principal per al desenvolupament del territori.

 

Fontecchio és un xicotet poble de 412 habitants del districte de L’Aquila en l'àrea central de la regió dels Abruzzo. L'elecció d'aquest municipi per a la realització del workshop ve determinada pel desastrós terratrèmol que en 2009 va assolar aquesta regió italiana i que va deixar un gran nombre de morts i un greu dany a molts dels municipis d'aquesta regió. 8 anys després, L’Aquila es troba immersa en un procés de recuperació integral que va més enllà dels seus edificis històrics. L’Aquila renaix i al voltant de la reconstrucció es van filant tot un seguit de iniciatives ciutadanes que, amb esperança i il·lusió, tornen al seu territori i somien amb un futur en el qual el patrimoni siga clau per al desenvolupament social, cultural i econòmic. Com a complement a les sessions de treball, aquest workshop va tenir tot un seguit de visites tècniques en les quals vam conèixer Fontecchio, L’Aquila i el seu Museu Nacional, que actualment ha sigut traslladat com a conseqüència dels greus danys que va patir l'emplaçament original en el terratrèmol.

 

El Taller de recerca-acció de la Convenció de Faro

En aquest workshop internacional van participar representants d'Àustria, Bèlgica, França, Grècia, Alemanya, Itàlia, Portugal i Espanya i va comptar amb la coordinació dels experts Isabelle Brianso i Prosper Wanner. En la primera sessió es va realitzar la benvinguda institucional per part de Sabrina Ciancone, alcaldessa de Fontecchio, i Hakan Shearer Demir, director de programació de la Divisió de Cultura i Patrimoni Cultural del Consell d'Europa. A continuació, Isabelle Brianso i Prosper Wanner van presentar el programa, metodologia i resultats esperats del workshop. En la segona jornada van tenir lloc les presentacions acadèmiques. En aquest espai presentem el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I.

 

Patrimoni és el projecte d'educació patrimonial del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I. Es tracta d'un projecte que es dissenya per a oferir assessorament i formació tècnica a aquells grups i associacions que inicien projectes sobre coneixement i posada en valor del patrimoni. Patrimoni es basa en tot un seguit de aspectes centrals com la importància del procés, la cerca de la participació dels grups locals, l'aprenentatge compartit, l'emoció i l'afecte. Com a projecte d'acompanyament tècnic, Patrimoni és també un espai per a l'anàlisi, estudi i prova de metodologies per a la socialització del patrimoni cultural.

En la tercera sessió es van sumar les comunitats de la regió de L’Aquila para, en tres grups mixts, donar resposta a dues preguntes principals: How Faro Convention ca be an useful tool to revitalise local communities? What Methodologies ca be used to actualise Faro Convention? (Com pot ser la Convenció Faro una eina útil per a revitalitzar les comunitats locals? Quines metodologies es poden utilitzar per a actualitzar la Convenció de Faro?).

 

Les diferents propostes i reflexions realitzades en el tercer dia van ser presentades en la sessió del matí del quart dia. Una vegada consensuades pels representants es va preparar un document que va ser presentat en la conferència final de la vesprada. Durant la sessió del matí també es van presentar propostes d'eixos temàtics per a l'Any Europeu del Patrimoni Cultural que serà en 2018. La conferència final va reunir en el convent de Sant Francesc a tots els participants i una representació política local, provincial i nacional italiana i va comptar amb la participació de Gianluca Silvestrini, secretari executiu de EUR-OPA i Cap de la Divisió de Riscos Majors i Medi ambient.

 

La importància de la participació democràtica basada en la comunitat

Aquest workshop en Fontecchio ens ha donat el lloc, el moment i l'oportunitat per a iniciar una reflexió sobre els conceptes, idees i pràctiques de la Convenció de Faro. Com a part del nostre treball, hem identificat una llista de conceptes metodològics.

El primer concepte metodològic és la participació democràtica basada en la comunitat (democratic, community-based participation). Des del principi, Com una de les principals vies per a incloure als habitants en noves propostes i projectes. No solament com a espectadors sinó com a participants que decideixen, des del principi de la planificació, les característiques, llocs, temps i objecte dels seus projectes. I per a fer possible aquesta participació democràtica basada en la comunitat, assenyalem la necessitat de realitzar una aproximació de baix cap a dalt on l'horitzontalitat i la inclusió són fonamentals per a involucrar a tota la ciutadania (grups, tècnics, administració, institucions, etcètera) interessada en aquest procés continu.

 

El segon concepte metodològic és la importància del procés basat en el patrimoni (heritage based process) en el qual temps, continuïtat, durabilitat però també flexibilitat són els principals temes. Un bon exemple d'aquest concepte seria la revitalització que hem vist en aquesta regió italiana en la qual el patrimoni cultural és un recurs per al manteniment de processos en els quals el patrimoni és l'element principal.

El tercer concepte metodològic és la importància de les narratives (narratives). La Convenció de Faro tracta sobre tres grans temes: persones, llocs i patrimoni i les narratives són un dels connectors més importants que ens permeten enllaçar entre aquests tres. El quart concepte metodològic és la importància del treball en xarxa (networking) entès com un lloc, físic o virtual, en el qual desenvolupar comunitats patrimonials. L'últim concepte metodològic és la valorització del coneixement local (valorization of local Knowledge) com a inici d'un procés per a la identificació, estudi, interpretació, conservació i difusió del patrimoni cultural.

 

 

Hem preparat una selecció de fotografies d'aquest workshop. Esperem que us agraden (https://www.flickr.com/photos/87737534@N04/sets/72157687258293771/)

Notícia relacionada: El projecte Patrimoni – PEU participarà en el Taller de recerca-acció de la Convenció de Faro a Fontecchio (Itàlia) organitzat pel Consell d'Europa

http://patrimoni.peu-uji.es/ca/noticies/1329-el-projecte-patrimoni-peu-participara-en-el-taller-de-recerca-accio-del-conveni-de-faro-a-fontecchio-italia-organitzat-pel-consell-d-europa

 

 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals