Aquest projecte es realitza en el marc de la celebració de la XXXIX edició de l’Aplec dels Ports, de la festa comarcal per excel·lència, que es va celebrar en 2017 a La Mata.
Rafael Tormo i Cuenca (mediador): "La festa de l’Aplec ha ajudat a crear consciència de poble i de comarca entre moltes generacions. Amb aquest compromís volem conjugar espontaneïtat, expressivitat amb un estar col·laboratiu perquè tot estiga enllestit per a la trobada.
Una vegada delimitat el projecte i especificada la pràctica i a més a més de tindre clar un nom per al projecte, hem anat orientant de forma pràctica, materials i expressions perquè el grup del poble puga representar de manera més poètica allò que sent a l’hora de saber-se de la Mata; més enllà de conceptes, limitacions identitàries o lamentacions psicosocials i així després poder compartir aquests guions als carrers de la Mata durant l’Aplec dels Ports.
En la primera sessió de treball vam treballar de manera individual un relat personal amb el qual començar l’estructura del guió (base que de la pràctica artística).
En la segona sessió realitzarem un taller de tres dies, on introduirem materials, composicions i poètica expressiva perquè puguen desenvolupar la seua idea sobre unes teles de 200 cm x 150 cm de tela de lli cru.
Tot i que treballaran conjuntament, també s’ha potenciat el treball introspectiu i personal. Després d’aquests tres dies, ells seguiran quedant en aquest espai per anar enllestint el guió.
En aquesta tercera sessió es contemplarà el coneixement d’altres propostes vinculades a les pràctiques artístiques que s’hibriden en processos socials en altres entorns. Per ajudar a entendre que moltes de les problemàtiques contemporànies són comunes a entorns urbans encara que siguen diferents en dimensions o localització. En aquest cas coneixeran el treball de Bia Santos, membre de Salvem el Cabanyal i artista que treballa amb processos participatius des d’experiències tèxtils.
Al mateix temps planificarem el que queda de treball i la logística i comunicació del projecte durant l’Aplec. Una vegada finalitzat el projecte programarem un viatge al Cabanyal on podrem mostrar el treball del grup de la Mata i conéixer la realitat d’aquest espai amb l’artista Bia Santos, que ens farà un recorregut per la zona.
Al projecte hi ha una gran diversitat d’edats i contextos que fan complexa i atrevida la proposta. També hi participen els alumnes i mestres de l’escola pública del poble.
*Els guions són una mena de penons on es relata la vida d’algun il·lustre o sant. En aquest cas hem aprofitat aquest referent popular per a fer-lo servir de marc expressiu."