Els municipis de la Serra d'Espadà enforteixen les seues relacions gràcies a accions formatives organitzades pel PEU i Territori Espadà

19/01/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El 25 aniversari de la declaració de la Serra d'Espadà com a Parc Natural, commemorat l'any passat, ha servit per a donar visibilitat a les diferents iniciatives que es realitzen dins d'aquest espai natural, a través d'un cicle d'accions formatives incloses dins de la campanya '25 anys per tu'. El programa ha estat coordinat pel projecte Territori Espadà i pel Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI) i ha constat de sis activitats que s'han desenvolupat en el darrer trimestre de 2023.

La tècnica d'educació ambiental del Parc, Gemma del Amo, assegura que “donar a conèixer tot el que es fa al parc a la gent de fora també serveix per a augmentar l'autoestima de la població local i els fa ser conscients de la importància del món rural, on es produeixen quasi totes les matèries primeres que es necessiten a les ciutats”. Així, segons del Amo, als participants en els diferents actes “els ha agradat conéixer les propostes que diferents entitats desenvolupen pels pobles del parc i les persones que ens han acompanyat de les associacions agraeixen un espai per divulgar el seu projecte, molts d'ells s'emocionaven mentre feien la seua presentació i ha sigut molt bonic”. La responsable mediambiental explica que la campanya “ha suposat una manera d'enfortir relacions amb la població local i pensem que és una proposta que podria tenir continuïtat el 2024, tenim moltes entitats per donar a conèixer”.

Les activitats que s'han portat a terme per a posar en valor les característiques ambientals i patrimonials del parc natural s'han desenvolupat a diferents localitats com Higueras, Matet, Azúebar, Alcudia de Veo, Villamalur, Torralba del Pinar i Artana gràcies a la participació del grup Guix, Associació de Dones de Matet, Centro para el Conocimiento del Paisaje, la microbodega Dominio de Ródeno, Connecta Natura i l'Associació Muntanyes de la Guerra. 

Gemma del Amo entén que la Serra d'Espadà a banda d'un espai on les persones poden disfrutar d'activitats a l'aire lliure “és un parc natural habitat, amb moltes propostes patrimonials i ambientals que volen donar vida a aquests pobles i mitjançat aquest projecte moltes associacions han pogut conéixer actuacions de pobles propers i treballar conjuntament”. 

Un dels objectius del projecte és que “les persones que duen en marxa les diferents iniciatives als municipis vinculats a la serra es coneguen entre si i puguen establir col·laboracions i que vegen a la figura del parc natural i a les persones que treballem en ell com un agent aglutinador i de reforç de les seues propostes”, conclou la tècnica mediambiental. 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals