El Museu Pedagògic de Castelló presenta a Atzeneta el projecte de l'UJI “Escoles de Masos. Un arxiu viu”

13/12/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Museu Pedagògic de Castelló ha realitzat aquest mes de desembre una jornada sobre el projecte “Escoles de Masos” a la localitat d'Atzeneta amb l'objectiu de posar en comú el treball de camp que s'ha dut a terme fins ara i consensuar les accions per a l'any 2024. La recuperació de la memòria al voltant d'aquest patrimoni es un dels objectius del Museu que es realitza a través del PEU-UJI i amb el suport del prrograma UJI-Encultura i que es va iniciar ara fa 5 anys. 

La jornada es va celebrar al Casal Popular del municipi i va comptar amb la participació activa de l'alcalde d'Atzeneta, Santiago Agustina, dels membres del col·lectiu de la localitat implicats en la recuperació de la memòria de les Escoles de Masos d'Atzeneta, d'alumnat de les titulacions de Mestre/a d'Educació Infantil i Primària natius del poble i d'una reprensentació del Museu Pedagògic de Castelló.

La trobada va servir per a presentar el projecte d'investigació de l'UJI “Escoles de Masos. Un arxiu  viu”, per part del professors Tomás Segarra i Joan Traver, que, al mateix temps, van realitzar un balanç de les tasques realitzades sobre la recuperació de la memòria de les Escoles de Masos d'Atzeneta. En el mateix context, el col·lectiu d'Atzeneta va presentar els resultats del treball que han dut a terme fins ara que ha suposat l'enregistrament de diverses entrevistes a una part de l'antic alumnat de les escoles ubicades als masos del terme i, també, la recuperació d'un important material d'arxiu referent a aquests centres educatius, entre els quals destaquen els plànols originals dels projectes de construcció d'algunes d'aquestes escoles.

La trobada va finalitzar amb una taula rodona en la qual es van definir diverses accions per al pròxim exercici, entre les que es troben organitzar una jornada de difusió sobre la informació i el material recuperat durant el treball de camp i ampliar la col·laboració a altres organismes del municipi que es puguen sumar al projecte.  

Visita alumnat universitat de Lleida

Una altra de les activitats que ha realitzat el projecte Museu Pedagògic de Castelló, ha sigut la visita a l'escola del Mas d'En Ramona de les Coves de Vinromà junt a un grup d'estudiantat de la titulació de Magisteri en Educació Primària de la Universitat de Lleida. La visita forma part del projecte d'intercanvi d'alumnat entre les universitats de Lleida i la Jaume I de Castelló. 

L'estudiantat va conèixer de primera mà les instal·lacions d'aquest centre escolar inclós dins del projecte “Escoles de masos”, que va estar en funcionament des dels anys de la segona República (dècada de 1930) fins el seu tancament cap a l'any 1970. Durant la segona jornada de la visita, l'alumant de Magisteri de la Universitat de Lleida va conèixer les instal·lacions de la secció de etnologia del Museu de Belles Arts de Castelló i va realitzar una activitat conjunta amb l'estudiantat de l'UJI vinculat al Museu Pedagògic de Castelló. 

 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals