El projecte 'Recull de Patrimoni Industrial Els Ports' del programa Campus Obert UJI implica a veïns i col·lectius

26/05/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte denominat “Recull de Patrimoni Industrial Els Ports” impulsat pel programa Campus Obert de la Universitat Jaume I a través de la Seu dels Ports ha implicat els veïns, les entitats i les associacions de les diferents poblacions per a crear una base de dades sobre el patrimoni industrial de la comarca i així desenvolupar un inventari dels elements patrimonials. 

L'objectiu és definir una xarxa entre els municipis participants i activar als col·lectius, institucions i persones interessades a conèixer i compartir la importància i el valor del patrimoni industrial en tota la seua extensió, immoble, moble i immaterial. Amb aquest treball es vol donar visibilitat a la gran varietat de patrimoni que existeix en aquesta comarca i que ha de ser valorat i reconegut. 

Una de les primeres accions que planteja el projecte és catalogar l'ampli patrimoni immoble, moble i material de la comarca vinculat a l'època de la preindustrialització i la industrialització en el territori dels Ports que tenen un gran valor, no per la seua monumentalitat sinó pel que van poder significar per a cadascun dels municipis de la zona. 

El projecte està coordinat per Diana Sánchez, arquitecta especialista en Patrimonio Industrial, que explica que “la iniciativa pretén donar visibilitat i compartir la importància i els valors del patrimoni industrial i preindustrial que existeix a les comarques del nord, gràcies a la seua tradició empresarial”.

Durant el mes de maig, cadascun dels ajuntaments dels municipis de la comarca estan realitzant crides als veïns del municipi perquè participen en la selecció dels elements patrimonials que formaran part de la base de dades, com poden ser forns de calç i de ceràmica, la maquinària dels molins, teuleries, xemeneies, almàsseres, neveres naturals o teuleries, per exemple.

Els municipis i entitats que participen en el desenvolupament del projecte són Ares del Maestrat, Castellfort, Castell de Cabres, Cinctorres, Herbers, Olocau del Rey, La Mata, Palanques, Vallibona, Sorita, Forcall, La Pobla de Benifassà, Villores, Morella, Portell de Morella, Todolella, Vilafranca i Mancomunitat Comarcal Els Ports (Joventut Els Ports).

El programa Campus Obert de la Universitat Jaume I té com a objectiu millorar la integració de l’UJI en la societat de Castelló, a través de dues línies d'actuació: d'una banda, donar a conèixer la Universitat i d'una altra, difondre la cultura i l'extensió universitària, fonamentalment a través d'accions d'orientació i formació i activitats culturals.
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals