El projecte sobre patrimoni industrial de la Seu dels Ports de Campus Obert UJI realitzarà un inventari sobre elements existents a la comarca

21/02/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte sobre patrimoni industrial de la Seu dels Ports de Campus Obert UJI realitzarà un inventari sobre elements existents a la comarca

El projecte sobre patrimoni industrial i preindustrial que ha encetat recentment el programa Campus Obert de la Universitat Jaume I a la seu dels Ports ha portat a terme la segona acció prèvia a la definició de la iniciativa. Ha sigut una reunió presencial que s'ha celebrat a la biblioteca Matilde Escuder de Vilafranca i a ella han assistit ADLs i diferents agents locals dels municipis de Sorita del Maestrat, Villores, la Mata, Palanques, Vilafranca, Forcall, Ares del Maestrat, a més d'un representant de Joventut de la Mancomunitat dels Ports i tècnics del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI.

La iniciativa es du a terme en col·laboració amb Diana Sánchez Mustieles, doctora arquitecta especialista en Patrimoni Industrial i té com a objectiu donar visibilitat i fer valdre el patrimoni d'aquestes característiques que existeix a la comarca dels Ports. Així, el primer pas que s'ha donat és posar damunt la taula la voluntat de realitzar un inventari del patrimoni immoble, moble i immaterial, industrial i preindustrial, existent a la zona.

Per a portar a terme el mapatge es dissenyaran fitxes de recopilació de dades de cadascun dels elements patrimonials, on es tindrà en compte el tipus de patrimoni que siga, i aquestes es regiran segons la Llei de Patrimoni Cultural. Durant la reunió de Vilafranca, Diana Sánchez ha realitzat un taller en el qual els tècnics dels diferents municipis han aportat el nom de tres dels patrimonis industrials o preindustrials que consideren més rellevants de cada localitat.

Aquesta és una de les accions emmarcades dins de la fase de definició de la iniciativa i en ella s'han recollit les aportacions de les persones presents al mateix temps que s'han intentat resoldre dubtes. Durant la reunió, segons explica Diana Mustieles “s'ha observat que la problemàtica de cada una de les localitats que participen de la iniciativa és diferent i també els objectius que poden tindre a l'hora de revalorar elements de patrimoni industrial”.

Durant la jornada, la tècnica Diana Sánchez va mostrar una figura, una espècie d'artefacte industrial, amb l'objectiu de donar a conéixer d'una manera més visual què és el patrimoni industrial. Cada una de les cares de la figura representava un tipus de patrimoni, l'immoble, el moble i l'immaterial. En aquest sentit, Diana Sánchez va explicar el Pla Nacional de Patrimoni Industrial i dels “100 elements de Patrimoni Industrial a Espanya”, per a fer-lo servir d'exemple a l'hora de plantejar la dinàmica del taller.

La comarca dels Ports compta amb una gran quantitat de patrimoni industrial i preindustrial, sent de gran importància el patrimoni immaterial, i molts d'aquests recursos són visitables. La pròxima reunió de treball, encara sense data, tindrà lloc al municipi de Villores.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals