L'Alcora va ser l'última parada del projecte 'Reial Fàbrica i Territori' durant l'any 2022

09/01/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'Alcora va ser l'última parada del projecte 'Reial Fàbrica i Territori' durant l'any 2022 

El diumenge 27 de novembre va tindre lloc la darrera jornada de 2022 del projecte Reial Fàbrica i Territori, emmarcat dins del programa Enclau_UJI. Van ser 18 les persones que van participar en un trobada que es va celebrar a l'Alcora, localitat on està ubicada la Reial Fàbrica del Comte Aranda i epicentre ceràmic de l'Alcalatén i que a comptar amb la col·laboració del Museu de Ceràmica de l'Alcora. 

L'objectiu de la jornada era donar a conéixer de primera mà la població i la seua especial i gran vinculació amb la Reial Fàbrica. Així, en primer lloc, es va rebre els assistents a l'esplanada del Castell de l'Alcalatén. Més tard, Teresa Artero, tècnic de didàctica del Museu de Ceràmica de l'Alcora, va explicar els canvis  econòmics, socials i del paisatge des de la fundació de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda.

La segona activitat de la jornada va tindre lloc a l'ermita del Salvador, ubicada junt al castell. En concret, es tracta d'un audiovisual a partir del qual Pilar Ulloa, la directora dels treballs arqueològics al Castell, va presentar les actuacions arqueològiques realitzades a la fortalesa entre 1998 i 2022. Així mateix, es va realitzar una visita guiada pel Castell. 

La trobada va continuar al Museu de Ceràmica de l'Alcora, on els participants van poder gaudir de la interessant col·lecció ceràmica que custodia aquest centre museístic gràcies a una visita guiada oferida pel director del museu Eladi Grangel. La darrera parada de la jornada va ser, com no, la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Allí, Diana Sánchez, tècnic d'acompanyament del projecte Reial Fàbrica i Territori, va guiar els assistents pels espais recuperats de l'antiga fàbrica i posant en valor aquest conjunt arquitectònic com a exemple de Patrimoni Industrial. 

La jornada va finalitzar amb un taller de ceràmica, impartit per Teresa Artero, on els participants van poder les seues pròpies peces ceràmiques emprant diferents tècniques com el torn, el modelatge a mà o la decoració pintada de les peces. No obstant, Artero va tindre temps de presentar el programa “L'Alcalatén Adaptada”, un projecte social d'innovació educativa per a poder fer accessible als alumnes i veïns amb diversitat funcional tot l'entorn en el qual es mouen, millorant la informació, el desplaçament i l'accés a la cultura mitjançant la realització de pictogrames i senyalística en braille, tot en realitzat en material ceràmic.
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals