El PEU de la UJI posa en valor la tasca de la dona en la conservació del patrimoni gastronòmic rural amb l'Escola de Cuina “Gastroagràries” El curs està organitzat conjuntament amb el restaurant Pou de Beca i es realitzarà entre setembre i febrer. 

13/09/2021 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Posar en valor el patrimoni rural i la gastronomia del territori a través d'una oferta formativa continuada i feta des del seu context natural. Aquest és un dels objectius de l'Escola de Cuina Rural 'Gastroagraris', una iniciativa dissenyada conjuntament pel Programa d'Extensió Universitària-PEU de la UJI i de la gerència de la cooperativa Pou de Beca de la Vall d'Alba i que compta amb el suport econòmic de la Diputació.

El projecte s'inicia enguany amb un curs de 128 hores que es realitzarà entre el 24 de setembre de 2021 i el 27 de febrer de 2022 i vol parar atenció especial al paper que van tindre les dones que regentaven restaurants en la segona meitat del segle passat, en la selecció del patrimoni gastronòmic, en la reelaboració dels plats i en la conservació de la seua essència. Al mateix temps, la iniciativa vol ser un agraïment per tot el que han aportat a la cuina actual. 

El curs està codirigit per Xavier Ginés, professor del departament de Filosofia i Sociologia, i Nicolás Barrera, xef i gerent de Pou de Beca, qui assenyala que “la tasca de les dones als fogons i a les cuines dels diferents restaurants del territori mai ha estat reconeguda i es corre un greu perill de perdre el seu valuosíssim coneixement ara que ja no estan en edat productiva”. Per eixe motiu, l'escola de cuina vol recuperar tot eixe patrimoni gastronòmic amb l'ajuda de diferents cuiners que durant les classes pràctiques traslladaran els participants a eixe univers culinari rural vinculat al caràcter emprenedor i dinàmic de la població de l'interior. 

Al mateix temps, la intenció d'aquest espai formatiu es vincular la cuina a l'agricultura, es a dir, posar en valor el patrimoni agrícola que hi ha a les comarques de l'interior i mostrar la manera de transformar-lo a les cuines.

Cuina de temporada, de producte local, arrelada a les històries de cada poble i amb les tècniques actualitzades. Aquests seran els ingredients que es trobaran els assistents a 'Gastroagraris', un espai en el qual la tradició no estarà renyida ni amb la innovació ni amb la tecnologia i que enllaçarà la temàtica de la dona i la gastronomia amb l'agricultura i el turisme, que seran els quatre eixos al voltant del qual es desenvoluparà el curs. 

La transmissió d'aquests ensenyaments es realitzarà amb classes teòriques, que seran en format virtual els divendres de vesprada i els dissabtes de matí, i amb classes pràctiques al restaurant Pou de Beca els caps de setmana 22, 23 i 24 de novembre i 24, 25 i 26 de gener, on també es faran visites al territori. La inscripció es pot fer de forma telemàtica al següent ENLLAÇ fins el dia 13 de setembre.

Díptic de "Gastroagraris" 2021

Cartell

Més informació

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals