El PEU organitza el 'Seminari Sud' amb l'objectiu de conèixer experiències culturals en zones rurals d'Andalusia

14/11/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Programa d'Extensió Universitària de l'UJI (PEU-UJI) ha organitzat un seminari formatiu que visitarà diverses experiències culturals que s'estan portant a terme en el medi rural a Andalusia. La iniciativa tindrà lloc entre els dies 23 i 26 de novembre i té com a objectiu conèixer de primera mà els diferents projectes i les bones pràctiques comunitàries que estan en marxa a diferents indrets de la comunitat andalusa.

En concret, els participants en l'activitat visitaran de forma itinerant i coneixeran iniciatives culturals que s'estan desenvolupant en el triangle que conformen la localitat d'Ubeda, diferents municipis de la Serrania de Ronda i Còrdova durant quatre dies. Des del PEU-UJI s'argumenta que el fet de triar aquests destins “és perquè són tres llocs de la geografia andalusa que estan especialment reconeguts pel valor del seu patrimoni cultural”. 

El seminari, que compta amb la participació de la Generalitat Valenciana dins del Conveni de Col·laboració d'Universitats per a la formació de professionals de la cultura 2024, visitarà diferents iniciatives a la localitat de Benalauría com el Molí de Calleja (1755), el Museu Etnogràfic, el Forn artesanal de la família Guerrero (1882), o la Universitat Rural Paulo Freire, un compromís social amb el territori, la ciutat d'Úbeda o els Patis de l'Axerquia a Còrdova. 

En cada visita, diferents especialistes acolliran als participants i els aproparan a un coneixement millor dels projectes culturals del territori. Entre ells estan Pepe Verdugo, impulsor del poble-escola; Marcelino Sánchez, gerent de l'Institut d' Estudis Gienencs, exdirector general de Béns Culturals i Museus de la Junta d'Andalusia i exalcalde d'Úbeda; Antonio Javier González, de la Universitat de Cadis; Damarís Romero, coordinadora del Grau de Gestió Cultural a la Universitat de Còrdova; o Carlos Anaya, arquitecte i membre de Patis de l'Axerquia (PAX).

A Còrdova es realitzarà una trobada d'intercanvi en la qual participaran Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat i una representació de la xarxa del PEU: Ángel Portolés (tècnic del PEU), Xavi Ginés (Aula de la Nova Ruralitat), Anabel Ejarque (Xarxa Experta), Eugeni Trilles (AEDL ajuntament de Vilanova d'Alcolea) y Joan Traver (director Museu Pedagògic de Castelló)

A més, també s'han programat diferents intervencions a l'autobús sobre diferents temàtiques. La primera versarà sobre “Els reptes de l'acció cultural al medi rural des de la perspectiva de les administracions locals”, a càrrec de Angelita Cavero, tècnica de cultura de la comarca Hoya de Huesca. Una altra de les accions sobre rodes serà “L'Institut Andalús de Patrimoni Històric (IAPH) com a referent: situació i claus en la formació de professionals del sector”, a càrrec d'Isabel Luque, cap del Departament de Formació de l'IAPH. La darrera de les intervencions a l'autobús analitzarà com “Generar comunitats a través de la cultura contemporània” i serà a càrrec de Nomad Garden. 

Durant els quatre dies els participants podran viure les experiències en primera persona, contrastar models culturals i també analitzar possibles aliances entre agents culturals, públics i privats, els quals poden cristal·litzar en projectes futurs, tot dins de la filosofia del PEU-UJI. 
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals