El PEU obri la convocatòria per a participar en el curs “Com muntar un laboratori ciutadà i construir xarxes de col·laboració”

21/01/2025 | SASC
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  241004_peu-lab 600x400-01_labpeuuji

    Projecte ReReRe en el laboratori ciutadà 'Circular la Tèxtil' organitzada por 'Back to Eco Lab' a Barcelona en 2023. Foto Marcos García. Llicència Creative Commons BY SA

La formació està oberta a qualsevol persona o col·lectiu i consta de quatre sessions en format en línia que tindran lloc els dies 24 i 29 d'octubre,12 de novembre i 3 de desembre de 2024 de 19 a 20.30 h.

El projecte sobre laboratoris ciutadans impulsat pel Programa d'Extensió Universitària (PEU-UJI) ha obert la convocatòria per a participar en el curs denominat “Com muntar un laboratori ciutadà i construir xarxes de col·laboració”. Es tracta de la primera fase de la iniciativa presentada aquest passat dilluns i està dirigida a persones i organitzacions que estiguen interessades a conèixer quina és la metodologia que s'ha d'utilitzar per a dissenyar i implementar activitats i projectes en un laboratori ciutadà. En aquest sentit, des de l'organització es considera recomanable que participen almenys dos persones per cadascun dels laboratoris ciutadans que es vagen a organitzar. 

El curs serà impartit per Marcos García, gestor cultural especialitzat en laboratoris ciutadans i consta de quatre sessions en línia que se celebraran entre els mesos d'octubre i novembre. En elles, els participants es familiaritzaran amb la metodologia dels laboratoris ciutadans a través d'alguns exercicis pràctics i l'anàlisi de casos presentats per convidats amb experiència en l'organització de laboratoris ciutadans en diferents contextos.

L'objectiu d'aquesta primera fase del projecte pilot Xarxa de Laboratoris Ciutadans de Castelló és que durant el curs es puga donar forma a entre 15 i 20 laboratoris ciutadans des de diferents àmbits, amb diferents enfocaments temàtics i diferents llocs del territori. 

Els laboratoris ciutadans són llocs d'experimentació i creació col·laborativa de projectes que cerquen millorar la vida de la societat. La intenció és que en aquests espais participen persones amb diferents perfils acadèmics, professionals i veïnals per a materialitzar propostes rebudes per convocatòries obertes a través de l'experimentació i el prototipatge col·laboratiu de solucions. 

Aquestes convocatòries permeten que tant organitzacions com persones individuals interessades participen a l'hora de posar en marxa -durant el primer semestre de 2025- laboratoris ciutadans en institucions i dotacions existents com a escoles, biblioteques, centres culturals, instituts, arxius, ajuntaments, parròquies, associacions culturals, centres de salut, empreses i en la mateixaUniversitat Jaume I.

Les persones interessades poden realitzar la inscripció en aquest enllaç https://e-ujier.uji.es/pls/www/!uji_formacion.inscripcion?p_ic=B0BCB94B50E5E6E2589F2C2418C024C2 


Contingut i dates de les sessions:

Sessió 1. 24 d'octubre de 19h a 20:30h
Introducció als laboratoris ciutadans.
Intervencions en la presentació a càrrec de Benito Burgos, Subdirector General de Cooperació Cultural amb les Comunitats Autònomes.

Sessió 2. 29 d'octubre de 19h a 20:30h
Primera aproximació. Diagnòstic i mapatge de necessitats, oportunitats, problemes i desitjos del territori.
Presentació a càrrec d'Ana Querol, Tècnic de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca. Ponent convidat: Jesús Fernández, historiador i arqueòleg impulsor de laboratoris ciutadans en la Universitat d'Oviedo i de Rural Experimenta en l'ecomuseu La Ponte, de Villanueva de Sant Adriano (Astúries).

Sessió 3. 12 de novembre de 19h a 20:30h
Mapa d'actors. Institucions, col·lectius i altres entitats potencials col·laboradores en l'organització d'un laboratori ciutadà.
Ponent convidada: Marta Álvarez, faedora cultural i professora de filosofia i psicologia. Promotora del projecte Farmacopea santadrina en el laboratori Rural Experimenta I. 

Sessió 4. 3 de desembre de 19h a 20:30h
Logística dels laboratoris ciutadans. Cap a una xarxa de laboratoris ciutadans.
Ponent convidada: María Montesino, sociòloga, investigadora i productora agroecològica especialitzada en processos i metodologies participatives, laboratoris ciutadans, mediació cultural i ciència ciutadana. Des de La Ortiga Colectiva ha organitzat laboratoris ciutadans com a Rural Experimenta II i Cantàbria Experimenta.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals