Exposició | Història del sabó MENADOR espai cultural

30/03/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Títol
Exposició | Història del sabó

Data d'inauguració prevista
Divendres, 1 d'abril de 2022

Període expositiu
De l'1 al 30 d'abril de 2022

Horari de visita
Dilluns a divendres de 9:30 a 20:30 hores
Dissabte de 10:30 a 13:30 h i de 17:30 a 20.30 hores
Diumenges i festius de 10:30 a 13:30 h

Lloc
Sala Polivalent de MENADOR espai cultural

Projecte UJI-encultura

Més informació | El Menador recull una inèdita exposició sobre la història del sabó castellonenc

Bellmunt, Beltrán, Chavalín, Lorito o Sensal són, entre moltes altres, marques històriques del sector del sabó que possiblement molts castellonencs recorden. Aquestes marques, i la història que hi ha darrere, són recollides en una exposició organitzada per la Universitat Jaume I en el Menador al llarg del mes d'abril. La província de Castelló compta amb una llarga i important història en la producció d'aquest bé. El sabó ha sigut elaborat en nombroses llars castellonenques però també ha comptat amb una potent indústria. En la segona dècada del segle XX desenes de fàbriques s'estenien al llarg de diferents localitats de la província. En els anys quaranta i cinquanta van ser diverses les fàbriques que es van desplaçar des de pobles com Suera, Xert o Albocàsser fins a la capital, generant una concentració de la indústria sabonera. No obstant això, tal com narra l'exposició, la posterior arribada del detergent va canviar dràsticament el sector, produint una progressiva desaparició de moltes de les marques històriques de Castelló.  

A través de 12 panells l'exposició recull moments clau d'aquesta història gràcies a un selecte material escrit i visual. En aquests es recorren moments com la guerra civil, la postguerra i la posterior arribada de la democràcia. A més, l'exposició inclou l'explicació de les fases de la producció d'aquest producte així com una significativa selecció de maquinària, objectes i documentació antiga, cedida per l'empresa centenària Sabons Beltrán. 

Aquesta exposició és resultat d'una investigació duta a terme pel professor de l'UJI Ramón Feenstra, autor del llibre Història del sabó. 100 anys de Sabons Beltrán (Dykinson, Madrid). L'activitat s'emmarca dins dels projectes UJI-Encultura, promocionat pel Servei d'Activitats Socioculturals, i vinculat al Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I de Castelló. 

L'exposició a la Premsa

Castellón Plaza

Mediteráneo

 
Recurs d'imatge exposicio-sabo index

Exposició «Història del sabó»

A través de 12 panells, es recullen els moments més àlgids d'aquesta indústria gràcies a la documentació recopilada i als testimonis de famílies com Bellmunt o Beltrán, a més de l'explicació de les fases de producció del sabó.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals