Taller de fotografia | Contar amb imatges. Accions i recursos per a la creació de projectes fotogràfics UJI-encultura formació | Curs 2022/23 | Aula de Fotografia

28/04/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Cicle: cursos i tallers del SASC 2022/23 

Inscripció: des del 16 de setembre de 2022 fins al 14 d’octubre o quan s’exhaurisquen les places.

Enllaç a la inscripció

Descripció
La fotografia és una eina d’expressió molt potent. Amb un conjunt d’imatges es poden explicar històries realment complexes. Aquest és un taller per a investigar, ordenar, guiar, participar, interpretar i entendre millor com les imatges fotogràfiques es poden combinar per a explicar una història.
Com es pot construir un relat? Com es pot contar una història amb imatges?
Aquest taller proporciona la possibilitat de submergir-se en els processos de pensament, creació i consciència que la pràctica fotogràfica requereix en la seua relació amb la societat actual i la seua aportació al coneixement. En cadascuna de les sessions s’estudiaran, analitzaran i debatran aspectes essencials de la imatge fotogràfica en relació amb el seu passat i el seu present.
Des d’aquesta perspectiva, s’estimularà l’alumnat per a establir un vincle amb la fotografia de caràcter independent i basat en els seus propis interessos i preocupacions, amb la intenció de desenvolupar estratègies que ens permeten explorar i activar els seus projectes fotogràfics a través de les diferents fases del procés creatiu.

Objectius
L’objectiu principal del curs és conèixer, comprendre i aplicar els recursos de narrativa visual en projectes fotogràfics, així com aprofundir en la formació i l’intercanvi d’experiències en un ambient de reflexió crítica.

Programa

Mòdul 1. Processos
Al llarg del taller aprofundirem en les diferents fases que conformen un projecte fotogràfic: la concepció de la idea que volem desenvolupar, l’acció fotogràfica, l’edició, que ens permetrà dotar de sentit a les nostres imatges, la forma de presentació i, finalment, els canals més apropiats per a donar-los visibilitat.

Mòdul 2. Desenvolupaments
En aquest mòdul estudiarem l’espai en el qual la fotografia i el treball de cada alumne o alumna convergeixen amb diferents disciplines per a potenciar una propagació satisfactòria (difusió adequada i/o coherent) de les idees, formes o intencions de cada projecte. Diferents nocions d’història de la fotografia, disseny, llenguatge audiovisual, música o arquitectura enfortiran el treball i ens ajudaran a trobar la direcció definitiva en la qual la nostra fotografia ha de propagar-se.

Mòdul 3. Estudi de casos
A través d’aquest mòdul analitzarem treballs representatius d’autors i autores i les seues connexions, amb la finalitat de construir la nostra pròpia visió i fer una lectura crítica de les nostres imatges, per tal d’aconseguir generar amb aquestes una nova opinió i, per tant, un nou pensament. No només de fotografia s’ha d’alimentar la nostra capacitat creadora i és necessari posseir inquietuds i influències provinents d’altres àmbits. Els estímuls ens ofereixen noves possibilitats d’expressió, suggeriment, educació i transformació. Intentarem oferir diverses possibilitats de generar nous impulsos i motivacions. Finalment, abordarem la valoració de l’objecte que ha de contenir el projecte: maqueta, web, audiovisual, etc. 

Mòdul 4. Taules de treball
Per a avançar és necessari compartir. El propòsit de les taules de treball és promoure el diàleg entre les persones participants de manera guiada, coherent i crítica que servirà per a exposar idees, preguntes o respostes sobre qualsevol tema relacionat amb la revisió d’exercicis i projectes fotogràfics de l’alumnat.
Metodologia
La metodologia de treball és un taller crític i pràctic, en sessions setmanals, des del qual explorar i accionar els recursos dels quals disposem per a contextualitzar, construir i donar visibilitat als nostres projectes fotogràfics.

Cada sessió està organitzada en dues parts: la primera aborda els elements formals amb els quals es construeix un projecte fotogràfic a través de diversos estudis de casos; i la segona està destinada a la posada en comú i el debat obert sobre els projectes i exercicis proposats en cada sessió i que s’activaran a través de dinàmiques participatives.

L’experiència del taller es complementa amb trobades-conversa amb fotògrafs i fotògrafes nacionals i internacionals per a posar en diàleg els treballs de les persones participants amb altres cercles. Durant el taller es proposa treballar de manera individual amb els projectes de les persones participants, i també es realitzaran tres sessions dedicades a proposar tres exercicis per a desenvolupar de manera col·lectiva per tal de fomentar la contribució entre participants. El resultat del taller serà la conclusió de cada projecte individual, així com les resolucions dels exercicis col·lectius. Finalment, realitzarem una exposició i un audiovisual col·lectiu amb els projectes de les persones participants del taller.

Calendari i horaris: 
26 sessions al menador + 4 sessions classes obertes + 2 sessions de visita a estudis i tallers d’artista a la província de Castelló + 5 sessions taller experimentació i pràctiques artístiques col·laboratives (3 h)

Sessions al Menador espai cultural
8, 15, 17 (en línia), 22 i 29 de novembre 2022
5, 13, 15, 16,19, 20 i 22 de desembre de 2022
10, 17, 19, 24 i 31 de gener 2023
6, 7, 13, 14, 21, 27 i 28 de febrer 2023
7, 21 i 28 de març 2023
4, 18, 25 i 26 (en línia de 18 a 21h) de abril 2023

maig
3 (en línia de 18 a 21h)
6, dissabte (10 h Visita en Segorbe a la biblioteca Estudio Julián)
8 (en línia de 18 a 21h)
9
13, dissabte (sessió taller col·laboratiu Lument Print a Castelló)
16

Classes obertes: 6, 13 i 27 de febrer. I 27 de març. De 17.30 a 20.30 h

Les dates de la resta de sessions estan per determinar i s’organitzaran amb els i les participants del taller.

Horari: dimarts de 17.30 a 20.30 h

Durada: 111 hores 

Matrícula: 100 €

Lloc: MENADOR espai cultural, aula 116 (Pl. de l’Hort dels Corders, 4. Castelló de la Plana)

Crèdits reconeguts per l’UJI: 2

Nombre de places: màxim 15 persones

Persones destinatàries: fotògrafs i fotògrafes, artistes i qualsevol persona interessada –tant amb projectes en curs o en fase d’inici– a crear noves situacions i relacions des de l’ús de les imatges com a mitjà d’expressió, comunicació i experimentac

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals