Taller de fotografia | Contar amb imatges. Accions i recursos per a la creació de projectes fotogràfics UJI-encultura formació

13/09/2021 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Cicle: cursos i tallers del SASC 2021/22 
Del 5 d’octubre de 2021 al 24 de maig de 2022
Impartit per Julián Barón. 111 hores

Inscripció: des del 15 de setembre de 2021 fins al 4 d’octubre o quan s’exhaurisquen les places.

Enllaç a la inscripció

Descripció
La fotografia és una eina d’expressió molt potent. Amb un conjunt d’imatges es poden explicar històries realment complexes. Aquest és un taller per a investigar, ordenar, guiar, participar, interpretar i entendre millor com les imatges fotogràfiques es poden combinar per a explicar una història.

Com es pot construir un relat? Com es pot contar una història amb imatges?

Aquest taller proporciona la possibilitat de submergir-se en els processos de pensament, creació i consciència que la pràctica fotogràfica requereix en la seua relació amb la societat actual i la seua aportació al coneixement. En cadascuna de les sessions s’estudiaran, s’analitzaran i es debatran aspectes essencials de la imatge fotogràfica en relació amb el seu passat i el seu present.

Des d’aquesta perspectiva, s’estimularà l’alumnat per a establir un vincle amb la fotografia de caràcter independent i basat en els seus propis interessos i preocupacions, amb la intenció de desenvolupar estratègies que ens permeten explorar i activar els seus projectes fotogràfics a través de les diferents fases del procés creatiu.

Objectius
L’objectiu principal del curs és conèixer, comprendre i aplicar els recursos de narrativa visual en projectes fotogràfics, així com aprofundir en la formació i l’intercanvi d’experiències en un ambient de reflexió crítica.

Programa
Mòdul 1. Processos
Al llarg del taller aprofundirem en les diferents fases que conformen un projecte fotogràfic: la concepció de la idea que volem desenvolupar, l’acció fotogràfica, l’edició, que ens permetrà dotar de sentit a les nostres imatges, la forma de presentació i, finalment, els canals més apropiats per a donar-los visibilitat.

Mòdul 2. Desenvolupaments
En aquest mòdul estudiarem l’espai en el qual la fotografia i el treball de cada alumne o alumna convergeixen amb diferents disciplines per a potenciar una propagació satisfactòria (difusió adequada i/o coherent) de les idees, formes o intencions de cada projecte. Diferents nocions d’història de la fotografia, disseny, llenguatge audiovisual, música o arquitectura enfortiran el treball i ens ajudaran a trobar la direcció definitiva en la qual la nostra fotografia ha de propagar-se.

Mòdul 3. Estudi de casos
A través d’aquest mòdul analitzarem treballs representatius d’autors i autores i les seues connexions, amb la finalitat de construir la nostra pròpia visió i fer una lectura crítica de les nostres imatges, per tal d’aconseguir generar amb aquestes una nova opinió i, per tant, un nou pensament. No només de fotografia s’ha d’alimentar la nostra capacitat creadora i és necessari posseir inquietuds i influències provinents d’altres àmbits. Els estímuls ens ofereixen noves possibilitats d’expressió, suggeriment, educació i transformació. Intentarem oferir diverses possibilitats de generar nous impulsos i motivacions. Finalment, abordarem la valoració de l’objecte que ha de contenir el projecte: maqueta, web, audiovisual, etc. 

Mòdul 4. Taules de treball
Per a avançar és necessari compartir. El propòsit de les taules de treball és promoure el diàleg entre les persones participants de manera guiada, coherent i crítica que servirà per a exposar idees, preguntes o respostes sobre qualsevol tema relacionat amb la revisió d’exercicis i projectes fotogràfics de l’alumnat.

Metodologia
La metodologia de treball és un taller crític i pràctic, en sessions setmanals, des del qual explorar i accionar els recursos dels quals disposem per a contextualitzar, construir i donar visibilitat als nostres projectes fotogràfics.

Cada sessió està organitzada en dues parts. Una primera part aborda els elements formals amb els quals es construeix un projecte fotogràfic a través de diversos estudis de casos. I una segona part destinada a la posada en comú i el debat obert sobre els projectes i exercicis proposats en cada sessió i que s’activaran a través de dinàmiques participatives.

L’experiència del taller es complementa amb trobades-conversa en línia amb fotògrafs i fotògrafes nacionals i internacionals per a posar en diàleg els treballs de les persones participants amb altres cercles. Durant el taller es proposa treballar de manera individual amb els projectes de les persones participants, i també realitzarem tres sessions dedicades a proposar tres exercicis per a desenvolupar de manera col·lectiva per tal de fomentar la contribució entre participants. El resultat o producte final del taller serà la conclusió de cada projecte individual, així com les resolucions dels exercicis col·lectius. Finalment, realitzarem una exposició i un audiovisual col·lectiu amb els projectes de les persones participants del taller.

Calendari i horaris: 
29 sessions + 8 sessions en línia de 3 hores

Sessions presencials
5, 19, 26 d’octubre
2, 9, 16, 23, 30 de novembre
7, 14, 21 de desembre
11, 18, 25 de gener
1, 8, 15, 22 de febrer
1, 8, 15, 29 de març
5, 12, 26 d’abril
3, 10, 17, 24 de maig

Horari: dimarts de 17.30 a 20.30 h

Durada: 111 hores (87 presencials i 24 en línia)

Matrícula: 100 €

Lloc: MENADOR espai cultural, aula 116 (Pl. de l’Hort dels Corders, 4. Castelló de la Plana)

Professorat: Julián Barón (Castelló de la Plana, 1978). Fotògraf, docent i impulsor de projectes que usen la imatge com a eina social de pensament. Una voluntat permanent en l’abordatge dels seus projectes és plantejar perspectives capaces de contribuir a afeblir la rígida imaginació col·lectiva i a qüestionar els discursos oficials que construeixen la memòria, la història i la identitat mitjançant la imatge.

Crèdits reconeguts per l’UJI: 2

Nombre de places: màxim 15 persones

Persones destinatàries: fotògrafs i fotògrafes, artistes i qualsevol persona interessada –tant amb projectes en curs o en fase d’inici– a crear noves situacions i relacions des de l’ús de les imatges com a mitjà d’expressió, comunicació i experimentació.

 

Recurs d'imatge 220214_taller-foto-monterde index

Taller de Fotografia | Classe oberta al públic | «Sent camí» amb Jesús Monterde

Dilluns, 14 de febrer de 2022 | 19 h | Sala de Conferències de MENADOR espai cultural

Recurs d'imatge 220216_taller-foto-marti index

Taller de Fotografia | Classe oberta al públic | «Idea – Caos – Transformación» amb Mati Martí

Dimecres, 16 de febrer de 2022 | 19 h | Sala de Conferències de MENADOR espai cultural

Recurs d'imatge 220309_taller-foto-alamar index

Taller de Fotografia | Classe oberta al públic | «La visió màgica» amb Jorge Alamar

Dimecres, 9 de març de 2022 | 19 h | Sala de Conferències de MENADOR espai cultural

Recurs d'imatge 220413_taller-foto-fores index

Taller de Fotografia | Classe oberta al públic | «Cinema i fotografia. Parla la imatge» amb Lidón Forés

Dimecres, 13 d'abril de 2022 | 19 h | Sala de Conferències de MENADOR espai cultural

Recurs d'imatge 220511_taller-foto-vargas index

Taller de Fotografia | Classe oberta al públic | «Sound & Vision» amb Manuel Vargas

Dimecres, 11 de maig de 2022 | 19 h | Sala de Conferències de MENADOR espai cultural

Recurs d'imatge 220525_taller-foto-baron index

Taller de Fotografia | Classe oberta al públic | «Actitud en la imatge», amb Julián Barón

Dimecres, 25 de maig de 2022 | 19 h | Sala de Conferències de MENADOR espai cultural

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals