Cicle: cursos i tallers del SASC
Inscripció: des del 31 de juliol de 2019 a les 10.00 h fins al 13 d’octubre o quan es cobrisquen les places
Enllaç a l'inscripció | Atenció: Taller Complet, podeu inscriure-vos en llista d'espera
Descripció
La fotografia és una eina d’expressió molt potent. Amb un conjunt d’imatges es poden contar històries realment complexes. Aquest és un taller per a investigar, ordenar, guiar, participar, interpretar i entendre millor com les imatges fotogràfiques es poden combinar per a explicar una història. Com construir un relat? Com contar una història amb imatges?
Aquest taller proporciona la possibilitat de submergir-se en els processos de pensament, creació i consciència que la pràctica fotogràfica requereix en la seua relació amb la societat actual i la seua aportació al coneixement. En cadascuna de les sessions s’estudiaran, analitzaran i debatran aspectes essencials de la imatge fotogràfica en relació amb el seu passat i el seu present, així com les estratègies de creació, distribució i circulació.
Des d’aquesta perspectiva, s’estimularà l’alumnat per a establir un vincle amb la fotografia de caràcter independent i cimentat en els seus propis interessos i preocupacions, amb la intenció de desenvolupar estratègies a través de les diferents fases del procés creatiu per a conceptualitzar, construir i donar visibilitat als seus projectes.
Objectius
L’objectiu principal del curs és conèixer, comprendre i aplicar els recursos de narrativa visual en projectes fotogràfics. Així com aprofundir en la formació i l’intercanvi d’experiències en un ambient de reflexió crítica.
Mòdul 1. Processos
Al llarg del taller aprofundirem en les diferents fases que conformen un projecte fotogràfic: la concepció de la idea que s’ha de desenvolupar, l’acció fotogràfica, l’edició que ens permetrà dotar de sentit a les nostres imatges, la forma de presentació, i finalment els canals més apropiats per a donar-li visibilitat.
Mòdul 2. Desenvolupaments
En aquest mòdul estudiarem l’espai en el qual la fotografia i el treball de cada alumne convergeixen amb diferents disciplines per a potenciar una propagació satisfactòria (difusió adequada i/o coherent) de les idees, formes o intencions de cada projecte. Diferents nocions d’història de la fotografia, disseny, llenguatge audiovisual, música o arquitectura enfortiran el treball i ens ajudaran a trobar la direcció definitiva en la qual la nostra fotografia ha de propagar-se.
Mòdul 3. Estudi de casos
A través d’aquest mòdul analitzarem treballs representatius d’autors i les seues connexions, amb la finalitat de construir la nostra pròpia visió i fer una lectura crítica de les nostres imatges, de manera que aconseguim generar amb aquestes una nova opinió i, per tant, un nou pensament. No només de fotografia s’ha d’alimentar la nostra capacitat creadora i és necessari posseir inquietuds i influències provinents d’altres àmbits. Els estímuls ens ofereixen noves possibilitats d’expressió, suggeriment, educació i transformació. Intentarem oferir diverses possibilitats de generar nous impulsos i motivacions. Finalment abordarem la valoració de l’objecte que ha de contenir el projecte: maqueta, web, audiovisual, etc.
Mòdul 4. Taules de treball
Per a avançar és necessari compartir. El propòsit de les taules de treball és promoure el diàleg entre els seus participants de manera guiada, coherent i crítica que servirà per a exposar idees, preguntes o respostes sobre qualsevol tema relacionat amb la revisió d’exercicis i projectes fotogràfics de les persones participants.
Metodologia
La metodologia de treball és un taller crític-pràctic, en sessions setmanals, des del qual explorar i accionar els recursos que disposem per a contextualitzar, construir i donar visibilitat als nostres projectes fotogràfics.
Cada sessió està organitzada en dues parts. Una primera part aborda els elements formals amb els quals es construeix un projecte fotogràfic a través de diversos estudis de casos. I una segona part destinada la posada en comú i el debat obert sobre els projectes i exercicis proposats en cada sessió.
L’experiència del taller es complementa amb trobades-conversa en línia amb fotògrafs i fotògrafes nacionals i internacionals per a posar en diàleg els treballs de les persones participants amb altres cercles.
Calendari i horaris: dimarts (25 sessions + 7 sessions en línia de 3 hores)
Sessions presencials
15, 22, 29 d’octubre
5, 12, 19, 26 de novembre
3, 10, 17 de desembre
7, 14, 21, 28 de gener
4, 11, 18, 25 de febrer
3, 10, 24, 31 de març
7, 21 i 28 d’abril
Una vegada al mes es realitzarà una sessió per videoconferència amb convidats: 7 sessions en línia (dates per determinar)
Horari: dimarts, de 17.30 a 20.30 h
Durada: 96 hores (75 presencials i 21 en línia)
Crèdits reconeguts per l’UJI: 2
Matrícula: 100 €
Lloc: MENADOR espai cultural, aula 116 (Pl. de l’Hort dels Corders, 4. Castelló de la Plana)
Professorat: Julián Barón (Castelló de la Plana, 1978). Fotògraf, docent i impulsor de projectes que usen la imatge com a eina social de pensament. Es va formar en Enginyeria Industrial. Va deixar el seu treball per a formar part del col·lectiu Blank Paper de Madrid. Des de 2008 fins a 2015 va dirigir i va ser professor de Fotografia de Blank Paper Escola València, Castelló i en línia. En l’abordatge dels seus projectes una voluntat permanent és plantejar perspectives capaces de contribuir a afeblir la rígida imaginació col·lectiva i a qüestionar els discursos oficials que construeixen la memòria, la història i la identitat mitjançant la imatge. Actualment coordina el projecte imagenred.org de perfil pedagògic, col·laboratiu i transversal de la Fundació Foto Colectania.
Nombre de places: màxim 12 persones
Persones destinatàries: fotògrafs i fotògrafes, artistes i qualsevol persona interessada –tant amb projectes en curs o en fase d’inici– a crear noves situacions i relacions des de l’ús de les imatges com a mitjà d’expressió, comunicació i experimentació
Conferència de fotografia: MONTERDE/CAZENAVE
Sessió virtual gravada el 7 d'abril de 2020
Conferència de fotografia: «Què és una imatge?» a càrrec d'Alejandro Castellote
17 de desembre a les 19 h a Menador espai cultural